Cuisine Pratique Polska
Wózek 0
  • Gotowanie
    • Gotowanie
      • Krajalnica do Warzyw
      • Krajalnica do Owoców
      • Obieraczki
      • Deski do krojenia
      • Mandoliny kuchenne
      • Krajalnica do Frytek
      • Miksery ręczne
    • Rozdrabniacze i Młynki
      • Młynek do mięsa
      • Młynek do warzyw
    • Wypieki i desery
      • Formy do ciast
      • Formy do czekolady
    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia. Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia.

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta Cuisine Pratique Polska

    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Przechowywanie
    • Przechowywanie
      • Pojemniki hermetyczne
      • Przyprawy i dodatki
      • Torebki i woreczki
      • Lunchbox
      • Bento
    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Normalna cena 103,80 zł
    Cena sprzedaży 103,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh Cuisine Pratique Polska

    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!) Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!)

    Normalna cena 196,00 zł
    Cena sprzedaży 196,00 zł Normalna cena 279,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Taca na żywność do lodówki Cuisine Pratique Polska

    Taca na żywność do lodówki

    Normalna cena 39,96 zł
    Cena sprzedaży 39,96 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Naczynia do napojów
    • Naczynia do napojów
      • Bidony
      • Blenders
      • Kapsułki z kawą wielokrotnego użytku
    • Wino i alkohol
      • Akcesoria do wina
      • Korkociągi
      • Pudełka sommelierskie
    • Akcesoria do kostek lodu
      • Maszyny do lodu
      • Tacki na kostki lodu
      • Maszyny do kruszenia lodu
      • Formy do kostek lodu
      • Kostki lodu wielokrotnego użytku
    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena 103,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry

    Normalna cena 183,80 zł
    Cena sprzedaży 183,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna Cuisine Pratique Polska

    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Fartuchy kuchenne
      • Ostrzałki do noży
      • Wagi kuchenne
      • Kuchnia DIY
    • Roboty wielofunkcyjne
      • Lidlomix
      • Air Fryers
      • Thermomix
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna Cuisine Pratique Polska

    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet A / 50 x 75 cm Cuisine Pratique Polska

    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet

    Normalna cena 55,80 zł
    Cena sprzedaży 55,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni Czarny Cuisine Pratique Polska

    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni

    Normalna cena 143,80 zł
    Cena sprzedaży 143,80 zł Normalna cena 183,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
  • Wyjdź z kuchni!
    • Wyjdź z kuchni!
      • Grill
      • Łazienka
      • Czyszczenie
      • Akcesoria do kranu
      • Przechowywanie i organizacja
    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych 1szt. Cuisine Pratique Polska

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry Cuisine Pratique Polska

    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem Cuisine Pratique Polska

    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • FAQ
  • Blogi
    • Nasze blogi
      • Nasze artykuły
      • Konserwacja Żywności
      • Ciasta i Ciastka
      • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
      • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
      • Drinkware Blog
      • Babcia wie, jak zrobić dobrą kawę
      • Kuchnia Outdoor: dobrze jeść i gotować na zewnątrz (grill, piknik, camping...)
      • Majsterkowanie w kuchni
      • Czyszczenie Kuchni
Cuisine Pratique Polska
Szukaj produktów Lista życzeń Wózek 0
  • Gotowanie
    • Gotowanie
      • Krajalnica do Warzyw
      • Krajalnica do Owoców
      • Obieraczki
      • Deski do krojenia
      • Mandoliny kuchenne
      • Krajalnica do Frytek
      • Miksery ręczne
    • Rozdrabniacze i Młynki
      • Młynek do mięsa
      • Młynek do warzyw
    • Wypieki i desery
      • Formy do ciast
      • Formy do czekolady

    Gotowanie 👨‍🍳

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia. Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia.

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta Cuisine Pratique Polska

    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Przechowywanie
    • Przechowywanie
      • Pojemniki hermetyczne
      • Przyprawy i dodatki
      • Torebki i woreczki
      • Lunchbox
      • Bento

    Przechowywanie

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Normalna cena 103,80 zł
    Cena sprzedaży 103,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh Cuisine Pratique Polska

    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!) Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!)

    Normalna cena 196,00 zł
    Cena sprzedaży 196,00 zł Normalna cena 279,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Taca na żywność do lodówki Cuisine Pratique Polska

    Taca na żywność do lodówki

    Normalna cena 39,96 zł
    Cena sprzedaży 39,96 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Naczynia do napojów
    • Naczynia do napojów
      • Bidony
      • Blenders
      • Kapsułki z kawą wielokrotnego użytku
    • Wino i alkohol
      • Akcesoria do wina
      • Korkociągi
      • Pudełka sommelierskie
    • Akcesoria do kostek lodu
      • Maszyny do lodu
      • Tacki na kostki lodu
      • Maszyny do kruszenia lodu
      • Formy do kostek lodu
      • Kostki lodu wielokrotnego użytku

    Naczynia do napojów ☕

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena 103,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry

    Normalna cena 183,80 zł
    Cena sprzedaży 183,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna Cuisine Pratique Polska

    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Fartuchy kuchenne
      • Ostrzałki do noży
      • Wagi kuchenne
      • Kuchnia DIY
    • Roboty wielofunkcyjne
      • Lidlomix
      • Air Fryers
      • Thermomix

    Akcesoria kuchenne

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna Cuisine Pratique Polska

    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet A / 50 x 75 cm Cuisine Pratique Polska

    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet

    Normalna cena 55,80 zł
    Cena sprzedaży 55,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni Czarny Cuisine Pratique Polska

    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni

    Normalna cena 143,80 zł
    Cena sprzedaży 143,80 zł Normalna cena 183,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
  • Wyjdź z kuchni!
    • Wyjdź z kuchni!
      • Grill
      • Łazienka
      • Czyszczenie
      • Akcesoria do kranu
      • Przechowywanie i organizacja

    Wyjdź z kuchni!

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych 1szt. Cuisine Pratique Polska

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry Cuisine Pratique Polska

    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem Cuisine Pratique Polska

    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • FAQ
  • Blogi
    • Nasze blogi
      • Nasze artykuły
      • Konserwacja Żywności
      • Ciasta i Ciastka
      • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
      • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
      • Drinkware Blog
      • Babcia wie, jak zrobić dobrą kawę
      • Kuchnia Outdoor: dobrze jeść i gotować na zewnątrz (grill, piknik, camping...)
      • Majsterkowanie w kuchni
      • Czyszczenie Kuchni

Przeszukaj nasz sklep

Cuisine Pratique Polska
Lista życzeń Wózek 0
popularne wyszukiwania:
T-Shirt Blue Jacket
Dom Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna (Air Fryers)
Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna (Air Fryers)

Jak przygotować idealny sos beszamelowy w Thermomixie

Aug 31, 2025
Jak przygotować idealny sos beszamelowy w Thermomixie

I. Wprowadzenie do sosu beszamelowego

Sos beszamelowy to jeden z podstawowych sosów w kuchni francuskiej, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. Jego prostota i uniwersalność sprawiają, że staje się on niezastąpionym składnikiem wielu potraw. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę, sos beszamelowy to świetny sposób, aby wzbogacić smak i konsystencję wielu dań.

Właściwie przygotowany sos beszamelowy to gładka, kremowa masa o delikatnym smaku. Jest to sos, który można wykorzystać w wielu przepisach, od lasagne po zapiekanki, a nawet jako baza do innych sosów, takich jak sos Mornay. Ale co czyni go tak wyjątkowym? Przede wszystkim jego prostota. Zaledwie trzy składniki: masło, mąka i mleko, a możesz stworzyć coś naprawdę pysznego!

Ale może się zdarzyć, że nie każdy ma dobrego nauczyciela kuchni, a pierwsze próby z beszamelowym mogą zakończyć się klęską. Dlatego warto wiedzieć, z jakimi wyzwaniami można się spotkać, aby uniknąć frustracji. Często to właśnie nieznajomość techniki lub złe proporcje składników sprawiają, że sos wychodzi zbyt gęsty, z grudkami lub, co gorsza, przypalony. Dlatego tak ważne jest, aby mieć na uwadze kilka kluczowych zasad przy jego przygotowywaniu.

Warto również podkreślić, że sos beszamelowy to nie tylko klasyka kuchni. Można go z powodzeniem modyfikować, dodając różne przyprawy, zioła czy sery, co nada mu zupełnie nowy charakter. Dzięki temu z łatwością dopasujesz go do swoich preferencji smakowych oraz do charakteru potrawy, którą przygotowujesz.

Rozpocznijmy zatem naszą przygodę z sosem beszamelowym i odkryjmy, jak w prosty sposób można wzbogacić naszą kuchnię o ten uniwersalny dodatek. Zaufaj mi, po spróbowaniu domowego sosu beszamelowego, nigdy więcej nie sięgniesz po gotowe wersje ze sklepu!

W następnych częściach naszego przewodnika dowiesz się, jakie składniki są niezbędne do przygotowania sosu, jak go zrobić za pomocą Thermomixa oraz na co zwrócić szczególną uwagę, aby osiągnąć idealną konsystencję. Bądź na bieżąco, a odkryjesz wszystkie sekrety sosu beszamelowego!

Nawet jeśli żadne urządzenie nie zastąpi w pełni Thermomixa, niektóre roboty kuchenne mogą go częściowo uzupełniać lub zastępować – szczególnie w zakresie zautomatyzowanego gotowania.

Te urządzenia nie są w 100% zamiennikami Thermomixa, ale stanowią świetną alternatywę dla osób, które chcą gotować automatycznie, nie wydając fortuny.

Porównanie: Moulinex Cookeo+ vs. Krups Cook4Me+ – Inteligentne multicookery

Wybór redakcji Cuisine Pratique

Moulinex Cookeo+ CE854110

80 wbudowanych przepisów i szybkie gotowanie pod ciśnieniem


Zalety: Przepisy krok po kroku, intuicyjny ekran, dedykowana aplikacja, oszczędność czasu i energii.

Zobacz na Amazon

Krups Cook4Me+ CZ7101

150 zaprogramowanych przepisów i zaawansowane funkcje


Zalety: Więcej przepisów, tryb opóźnionego startu, wiele trybów gotowania, łatwe czyszczenie.

Zobacz na Amazon

Zobacz porównanie szczegółowe

II. Składniki potrzebne do sosu beszamelowego

Przygotowanie sosu beszamelowego, znanego również jako „sos biały”, to prawdziwa sztuka, która może przynieść ogromną satysfakcję. Przed rozpoczęciem gotowania, warto wiedzieć, jakie składniki będą nam potrzebne. Oto lista, która pomoże Ci zgromadzić wszystko, co niezbędne do stworzenia idealnego sosu:

  • Masło - 50 g, to podstawowy składnik, który nadaje sosowi kremową konsystencję.
  • Mąka pszenna - 50 g, jest kluczowa do zagęszczenia sosu i nadania mu odpowiedniej struktury.
  • Mleko - 500 ml, najlepiej pełnotłuste, które doda bogatego smaku i aksamitnej konsystencji.
  • Sól - do smaku, nie przesadzajmy, bo sos będzie miał swoje własne dodatki, które również mogą być słone.
  • Świeżo mielony czarny pieprz - szczypta, dla odrobiny pikanterii.
  • Gałka muszkatołowa - szczypta, która doskonale podkreśli smak sosu (opcjonalnie).

To wszystko, co potrzebujesz, aby stworzyć podstawowy sos beszamelowy. Oczywiście, możesz dostosować te składniki według własnych preferencji czy diety. Pamiętaj, że jakość składników ma kluczowe znaczenie dla końcowego smaku sosu. Warto inwestować w dobre masło i świeże mleko, aby uzyskać najlepszy efekt.

Nie bój się eksperymentować! Możesz dodać różne przyprawy lub zioła, aby nadać sosowi własny, unikalny charakter. Na przykład, zamiast gałki muszkatołowej, można spróbować dodać odrobinę czosnku w proszku lub chili, aby nadać mu nowoczesny twist.

Gdy już zgromadzisz wszystkie składniki, jesteś gotowy, aby przejść do następnego etapu – przygotowania sosu. Pamiętaj, że sos beszamelowy wymaga cierpliwości i uważności podczas gotowania. Starannie odmierzone składniki i odpowiednia technika to klucz do sukcesu!

Warto także zauważyć, że sos beszamelowy jest bardzo uniwersalny i można go stosować w wielu daniach, od lazanii po zapiekanki. Dlatego dobrze jest mieć go pod ręką w swojej kuchni. A jeśli masz jakieś pytania dotyczące składników lub ich zamiany, nie wahaj się pytać! Każdy kucharz był kiedyś na początku drogi, a wspólne gotowanie to świetna okazja do nauki i dzielenia się doświadczeniami.

III. Przygotowanie sosu w Thermomixie - krok po kroku

Przygotowanie sosu beszamelowego w Thermomixie to prawdziwa przyjemność! Dzięki tej niesamowitej maszynie, możesz stworzyć gładki i aromatyczny sos w zaledwie kilka minut. Poniżej znajdziesz szczegółowy przepis, który przeprowadzi Cię przez każdy krok tego procesu. Zaczynamy!

Krok 1: Przygotuj składniki

Na początek upewnij się, że masz wszystko, co potrzebne do przygotowania sosu:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

Krok 2: Rozpuść masło

Włącz Thermomix i ustaw go na Varoma, 3 minuty. Włóż masło do miski, a po chwili powinno się całkowicie rozpuścić. To pierwszy krok do stworzenia idealnej bazy dla naszego sosu!

Krok 3: Dodaj mąkę

Po tym, jak masło się rozpuści, dodaj mąkę. Ustaw urządzenie na Varoma, 2 minuty, obrót 1. Mieszanie pomoże połączyć składniki i stworzyć zasmażkę, która nada sosowi odpowiednią konsystencję.

Krok 4: Wlej mleko

Teraz czas na mleko! Wlej je do miski i dodaj szczyptę soli oraz gałkę muszkatołową. Ustaw Thermomix na 90°C, 7 minut, obrót 3. Po chwili twój sos zacznie gęstnieć, a zapach będzie zachwycający!

Krok 5: Sprawdź konsystencję

Po zakończeniu czasu gotowania, sprawdź konsystencję sosu. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj trochę mleka i zmiksuj przez kilka sekund, aby uzyskać idealną teksturę. Możesz również dostosować przyprawy według własnego gustu.

Krok 6: Gotowe!

Twój sos beszamelowy jest gotowy do użycia! Możesz go wykorzystać od razu lub przechować w lodówce na później. Pamiętaj, że przed każdym użyciem warto go lekko podgrzać i dokładnie wymieszać, aby uzyskać gładką konsystencję.

Przygotowanie sosu beszamelowego w Thermomixie to szybka i prosta sprawa. Dzięki tej metodzie zaoszczędzisz czas i unikniesz niepotrzebnego bałaganu w kuchni. Teraz, gdy znasz już tajniki jego przygotowania, możesz śmiało zabrać się za kulinarne eksperymenty!

Smacznego!

IV. Wskazówki dotyczące idealnej konsystencji sosu

Przygotowanie idealnego sosu beszamelowego to prawdziwa sztuka! Aby osiągnąć najlepszą konsystencję, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów. Sos beszamelowy powinien być gładki, kremowy i lekko lejący, a jego tekstura powinna być jedwabista. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci w uzyskaniu perfekcyjnego rezultatu.

1. Odpowiednie proporcje składników

Podstawą dobrego sosu beszamelowego są odpowiednie proporcje składników. Zazwyczaj stosuje się 1 część masła, 1 część mąki i 10 części mleka. Przykładowo, jeśli używasz 50 g masła, dodaj 50 g mąki i 500 ml mleka. To klasyczna zasada, która zapewnia równowagę i pozwala uniknąć zbyt gęstej lub rzadkiej konsystencji.

2. Mąka musi być dobrze zaparzona

Podczas przygotowywania sosu kluczowym krokiem jest podsmażenie mąki na maśle, co zapobiega jej surowemu smaku. Upewnij się, że mąka jest dobrze zaparzona, co powinno zająć około 1-2 minut, aż zacznie lekko brązowieć. To nie tylko poprawi smak, ale także wpłynie na konsystencję sosu.

3. Powolne dodawanie mleka

Gdy już podsmażysz mąkę z masłem, czas na dodanie mleka. Zaleca się dodawanie go stopniowo, najlepiej w małych porcjach. Dzięki temu sos nie będzie miał grudek, a każdy dodatek mleka będzie miał czas, by się wchłonąć. Używaj rózgi, aby energicznie mieszać sos, co pomoże uzyskać gładką konsystencję.

4. Gotowanie na małym ogniu

Podczas gotowania sosu, utrzymuj średnią temperaturę. Zbyt silne gotowanie może spowodować, że sos się przypali lub stanie się zbyt gęsty. Jeżeli zauważysz, że sos zaczyna gęstnieć, nie wahaj się dodać odrobiny mleka, aby go rozrzedzić. Pamiętaj, że sos będzie gęstniał w miarę gotowania, dlatego lepiej jest dodać mleko, gdy zajdzie taka potrzeba.

5. Mieszanie, mieszanie, mieszanie!

Jednym z najważniejszych aspektów przygotowywania sosu beszamelowego jest ciągłe mieszanie. To zapewnia, że sos nie przywiera do dna garnka i nie tworzy grudek. W Thermomixie masz to ułatwione, ale jeśli gotujesz tradycyjnie, wciąż musisz być czujny.

6. Odstawienie do ostygnięcia

Po osiągnięciu idealnej konsystencji, warto odstawić sos na chwilę do ostygnięcia. W miarę ochładzania się, sos nieco zgęstnieje, co jest zupełnie normalne. Możesz również przykryć go folią spożywczą, aby uniknąć tworzenia się na powierzchni filmu.

Pamietaj, że dobrze przygotowany sos beszamelowy to klucz do wielu pysznych potraw! Dzięki tym wskazówkom, na pewno uzyskasz idealną konsystencję, a Twoje dania zyskają na smaku. Smacznego gotowania!

Zastosowanie sosu beszamelowego w kuchni

Sos beszamelowy to prawdziwy skarb w każdej kuchni. Może być bazą do wielu pysznych potraw, a jego uniwersalność sprawia, że można go stosować w różnych kuchniach na całym świecie. Dziś opowiem Wam o tym, jak wykorzystać ten sos w praktyce, aby wzbogacić swoje dania i zaskoczyć swoich gości.

1. Klasyka wśród zapiekanek

Zapiekanki to jedno z najpopularniejszych dań, w których sos beszamelowy odgrywa kluczową rolę. Można go wykorzystać na wiele sposobów:

  • Zapiekanka warzywna: W połączeniu z sezonowymi warzywami, takimi jak cukinia, bakłażan czy brokuły, beszamel sprawi, że danie będzie jeszcze smaczniejsze.
  • Lasagne: Sos beszamelowy to nieodłączny element lasagne, nadający potrawie kremowej konsystencji i głębi smaku.
  • Zapiekanka mięsna: Świetnie sprawdzi się również w zapiekankach z mięsa mielonego, dodając im delikatności.

2. Wzbogacenie dań makaronowych

Nie można zapomnieć o zastosowaniu sosu beszamelowego w potrawach z makaronem! Oto kilka inspiracji:

  • Świderki w sosie beszamelowym: Wymieszaj ugotowany makaron z sosem, dodaj ulubione przyprawy i ser, a uzyskasz pyszne danie.
  • Mac and cheese: Klasyczne amerykańskie danie, które zyskuje na smaku dzięki beszamelowi, staje się niezwykle kremowe i sycące.

3. W daniach mięsnych

Sos beszamelowy świetnie komponuje się również z mięsem. Oto kilka propozycji:

  • Kurczak w sosie beszamelowym: Możesz przygotować danie z kurczaka zapiekanego pod beszamelem, które zyskuje aromatyczny posmak.
  • Mięso w sosie: Podawaj sos jako dodatek do duszonego mięsa, a uzyskasz wyjątkowe połączenie smaków.

4. Sos do zup i kremów

Na koniec warto wspomnieć o wykorzystaniu sosu beszamelowego jako bazy do zup i kremów. Możesz dodać go do:

  • Kremu brokułowego: Beszamel nada zupie wyjątkowej gładkości i kremowości.
  • Zupy serowej: Dodaj sos, aby zwiększyć intensywność smaku sera.

Jak widzicie, sos beszamelowy ma wiele zastosowań w kuchni i z pewnością warto go mieć w repertuarze swoich przepisów. Dzięki niemu możecie stworzyć pyszne dania, które zachwycą Was i Waszych bliskich. Smacznego gotowania!

Częste błędy podczas przygotowywania sosu beszamelowego

Sos beszamelowy to podstawa wielu dań w kuchni. Choć jego przygotowanie wydaje się proste, wiele osób popełnia typowe błędy, które mogą zrujnować smak i konsystencję tego klasycznego sosu. Przyjrzyjmy się więc najczęściej spotykanym pułapkom, abyś mógł przygotować idealny beszamel za każdym razem!

1. Zbyt szybkie podgrzewanie

Jednym z najczęstszych błędów jest zbyt szybkie podgrzewanie masła oraz mąki. Gdy robimy zasmażkę, powinniśmy to robić na umiarkowanym ogniu. Szybkie podgrzewanie może spalić mąkę, co nada sosowi nieprzyjemny smak.

2. Niewłaściwa proporcja składników

Pamiętaj, że proporcje masła, mąki i mleka są kluczowe. Zbyt dużo mąki da Ci gęsty i zbyt ciężki sos, natomiast za dużo mleka sprawi, że będzie zbyt rzadki. Oto idealna proporcja:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka

3. Brak mieszania

Kiedy gotujesz sos, ważne jest, aby stale go mieszać. W przeciwnym razie może się przypalić na dnie garnka, co wpłynie na jego smak. Jeśli korzystasz z Thermomixa, korzystaj z funkcji mieszania, aby zaoszczędzić sobie pracy i uniknąć przypalenia.

4. Zimne mleko

Dodawanie zimnego mleka do zasmażki to pułapka, w którą wpada wielu początkujących kucharzy. Zimne mleko spowoduje, że sos będzie grudkowaty. Zamiast tego, podgrzej mleko przed dodaniem do masy mącznej. Dzięki temu sos będzie miał gładką konsystencję.

5. Ignorowanie przypraw

Sos beszamelowy zyskuje na smaku dzięki przyprawom. Nie zapomnij o soli, pieprzu oraz odrobinie gałki muszkatołowej. To właśnie te dodatki nadają mu charakterystyczny smak. Pamiętaj, aby przyprawiać sos w trakcie gotowania, a nie na końcu!

6. Zbyt wczesne zakończenie gotowania

Nie spiesz się z wykończeniem sosu! Powinien on gotować się na wolnym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje. Zbyt krótkie gotowanie może skutkować nieprzyjemnym posmakiem surowej mąki, co zdecydowanie nie jest pożądane.

7. Zbyt małe naczynie

Jeśli przygotowujesz dużą ilość sosu, upewnij się, że używasz odpowiednio dużego naczynia. Zbyt małe garnki mogą powodować, że sos wykipi, co sprawi, że późniejsze sprzątanie będzie nieprzyjemne.

Unikając tych powszechnych błędów, z pewnością przygotujesz pyszny sos beszamelowy, który zachwyci Twoich bliskich. Pamiętaj, że praktyka czyni mistrza, więc nie zrażaj się, jeśli nie wyjdzie idealnie za pierwszym razem. Smacznego!

Alternatywne wersje sosu beszamelowego w Thermomixie

Hej, miłośnicy kulinariów! Dziś porozmawiamy o sosie beszamelowym i o tym, jak można go wzbogacić lub zmodyfikować w Thermomixie. Klasyczny beszamel jest znakomity, ale życie w kuchni jest zbyt krótkie, by nie eksperymentować!

1. Sos beszamelowy z serem

Jeśli jesteś fanem serów, spróbuj dodać do swojego sosu beszamelowego ulubionego sera! Oto jak to zrobić:

  1. Przygotuj klasyczny sos beszamelowy, jak zawsze.
  2. Na koniec, gdy sos jest gładki, dodaj starty ser – np. cheddar, parmezan lub mozzarella.
  3. Mieszaj, aż ser się rozpuści i połączy z sosem, tworząc pyszną, serową wersję beszamelu.

2. Sos beszamelowy z przyprawami

A może masz ochotę na coś bardziej aromatycznego? Spróbuj wzbogacić sos o różne przyprawy! Oto kilka propozycji:

  • Gałka muszkatołowa: To klasyka, która doskonale pasuje do beszamelu. Dodaj odrobinę, a poczujesz różnicę!
  • Oregano i bazylia: Dla włoskiego klimatu, spróbuj dodać te zioła.
  • Czosnek w proszku: Doda intensywnego smaku, który podkręci każdy danie.

3. Sos beszamelowy na bazie mleka roślinnego

Czy jesteś na diecie wegańskiej lub masz nietolerancję laktozy? Nie ma problemu! Możesz przygotować beszamel na bazie mleka roślinnego. Oto jak:

  1. Użyj mleka migdałowego, sojowego lub kokosowego zamiast mleka krowiego.
  2. Pamiętaj, aby dobrze wymieszać mąkę z margaryną lub olejem, aby uniknąć grudek.
  3. Przyprawiaj według własnego gustu – mąka koniecznie musi być bezglutenowa, jeśli tego potrzebujesz!

4. Sos beszamelowy z warzywami

Jeśli chcesz dodać odrobinę zdrowia do swojego sosu, spróbuj warzyw! Wystarczy, że:

  1. Ugotujesz na parze brokuły, kalafior lub marchewkę.
  2. Zmiksujesz je w Thermomixie z gotowym beszamelowym sosem, aby uzyskać gładką konsystencję.
  3. Uzyskasz pyszną wersję, która idealnie nadaje się jako dodatek do zapiekanek!

Alternatywne wersje sosu beszamelowego są świetnym sposobem na urozmaicenie dań i wprowadzenie nowych smaków do kuchni. Z Thermomixem przygotowanie tych wariantów jest szybkie i przyjemne!

Na koniec, nie zapomnij o akcesoriach, które mogą ułatwić ci gotowanie. Jeśli lubisz frytownice powietrzne, zajrzyj do akcesoriów do frytownic powietrznych, które pomogą Ci w wielu kulinarnych przygodach!

Porównanie: Moulinex Cookeo+ vs. Krups Cook4Me+ – Inteligentne multicookery

Wybór redakcji Cuisine Pratique

Moulinex Cookeo+ CE854110

80 wbudowanych przepisów i szybkie gotowanie pod ciśnieniem


Zalety: Przepisy krok po kroku, intuicyjny ekran, dedykowana aplikacja, oszczędność czasu i energii.

Zobacz na Amazon

Krups Cook4Me+ CZ7101

150 zaprogramowanych przepisów i zaawansowane funkcje


Zalety: Więcej przepisów, tryb opóźnionego startu, wiele trybów gotowania, łatwe czyszczenie.

Zobacz na Amazon

Zobacz porównanie szczegółowe

Poprzedni
Jak długo gotować pieczone jabłka w frytownicy powietrznej?
Następny
Przepis na ciasto na pierogi z Lidla: idealne na każdą okazję

Powiązane artykuły

Jak wybrać idealny ryżowar Black Decker dla Twojej kuchni?

Jak wybrać idealny ryżowar Black Decker dla Twojej kuchni?

Jak długo gotować ciasto francuskie w frytkownicy powietrznej? Sprawdź nasze porady!

Jak długo gotować ciasto francuskie w frytkownicy powietrznej? Sprawdź nasze porady!

Nespresso logo – historia i znaczenie marki w świecie kawy

Nespresso logo – historia i znaczenie marki w świecie kawy

Przewodnik po LidloMix: Odkryj najlepsze oferty w Lidlu

Przewodnik po LidloMix: Odkryj najlepsze oferty w Lidlu

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

MASZ PYTANIE?

  • Zasady wysyłki
  • Kim jesteśmy?
  • Skontaktuj się z nami
  • FAQ
  • BLOG
  • kontakt@cuisine-pratique.pl

PRAWNE

  • Polityka zwrotów i refundacji
  • Warunki świadczenia usług
  • Polityka prywatności
  • Informacje prawne

NASZE KATEGORIE

  • Gotowanie
  • Przechowywanie
  • Akcesoria
  • Naczynia do napojów
  • Wyjdź z kuchni!

BLOGS

  • Nasze artykuły
  • Aktualności
  • Konserwacja Żywności
  • Ciasta i Ciastka
  • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
  • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
  • Zestawy Garnków i Sztućców
  • Drinkware (Napoje)
  • Babcia Wie, Jak Zrobić Dobrą Kawę
  • Kuchnia Outdoor
  • Majsterkowanie w kuchni
  • Czyszczenie Kuchni
© Cuisine Pratique Polska

Confirm your age

Are you 18 years old or older?

Come back when you're older

Sorry, the content of this store can't be seen by a younger audience. Come back when you're older.

Wózek sklepowy

Twój koszyk jest obecnie pusty.
null
Suma częściowa 0,00 zł
Zobacz Koszyk
Trust secure badge