Cuisine Pratique Polska
Wózek 0
  • Gotowanie
    • Gotowanie
      • Krajalnica do Warzyw
      • Krajalnica do Owoców
      • Obieraczki
      • Deski do krojenia
      • Mandoliny kuchenne
      • Krajalnica do Frytek
      • Miksery ręczne
    • Rozdrabniacze i Młynki
      • Młynek do mięsa
      • Młynek do warzyw
    • Wypieki i desery
      • Formy do ciast
      • Formy do czekolady
    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia. Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia.

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta Cuisine Pratique Polska

    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Przechowywanie
    • Przechowywanie
      • Pojemniki hermetyczne
      • Przyprawy i dodatki
      • Torebki i woreczki
      • Lunchbox
      • Bento
    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Normalna cena 103,80 zł
    Cena sprzedaży 103,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh Cuisine Pratique Polska

    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!) Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!)

    Normalna cena 196,00 zł
    Cena sprzedaży 196,00 zł Normalna cena 279,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Taca na żywność do lodówki Cuisine Pratique Polska

    Taca na żywność do lodówki

    Normalna cena 39,96 zł
    Cena sprzedaży 39,96 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Naczynia do napojów
    • Naczynia do napojów
      • Bidony
      • Blenders
      • Kapsułki z kawą wielokrotnego użytku
    • Wino i alkohol
      • Akcesoria do wina
      • Korkociągi
      • Pudełka sommelierskie
    • Akcesoria do kostek lodu
      • Maszyny do lodu
      • Tacki na kostki lodu
      • Maszyny do kruszenia lodu
      • Formy do kostek lodu
      • Kostki lodu wielokrotnego użytku
    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena 103,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry

    Normalna cena 183,80 zł
    Cena sprzedaży 183,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna Cuisine Pratique Polska

    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Fartuchy kuchenne
      • Ostrzałki do noży
      • Wagi kuchenne
      • Kuchnia DIY
    • Roboty wielofunkcyjne
      • Lidlomix
      • Air Fryers
      • Thermomix
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna Cuisine Pratique Polska

    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet A / 50 x 75 cm Cuisine Pratique Polska

    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet

    Normalna cena 55,80 zł
    Cena sprzedaży 55,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni Czarny Cuisine Pratique Polska

    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni

    Normalna cena 143,80 zł
    Cena sprzedaży 143,80 zł Normalna cena 183,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
  • Wyjdź z kuchni!
    • Wyjdź z kuchni!
      • Grill
      • Łazienka
      • Czyszczenie
      • Akcesoria do kranu
      • Przechowywanie i organizacja
    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych 1szt. Cuisine Pratique Polska

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry Cuisine Pratique Polska

    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem Cuisine Pratique Polska

    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • FAQ
  • Blogi
    • Nasze blogi
      • Nasze artykuły
      • Konserwacja Żywności
      • Ciasta i Ciastka
      • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
      • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
      • Drinkware Blog
      • Babcia wie, jak zrobić dobrą kawę
      • Kuchnia Outdoor: dobrze jeść i gotować na zewnątrz (grill, piknik, camping...)
      • Majsterkowanie w kuchni
      • Czyszczenie Kuchni
Moje konto
Zaloguj sie Rejestr
Cuisine Pratique Polska
Szukaj produktów Konto Lista życzeń Wózek 0
  • Gotowanie
    • Gotowanie
      • Krajalnica do Warzyw
      • Krajalnica do Owoców
      • Obieraczki
      • Deski do krojenia
      • Mandoliny kuchenne
      • Krajalnica do Frytek
      • Miksery ręczne
    • Rozdrabniacze i Młynki
      • Młynek do mięsa
      • Młynek do warzyw
    • Wypieki i desery
      • Formy do ciast
      • Formy do czekolady

    Gotowanie 👨‍🍳

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia. Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia.

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta Cuisine Pratique Polska

    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Przechowywanie
    • Przechowywanie
      • Pojemniki hermetyczne
      • Przyprawy i dodatki
      • Torebki i woreczki
      • Lunchbox
      • Bento

    Przechowywanie

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Normalna cena 103,80 zł
    Cena sprzedaży 103,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh Cuisine Pratique Polska

    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!) Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!)

    Normalna cena 196,00 zł
    Cena sprzedaży 196,00 zł Normalna cena 279,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Taca na żywność do lodówki Cuisine Pratique Polska

    Taca na żywność do lodówki

    Normalna cena 39,96 zł
    Cena sprzedaży 39,96 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Naczynia do napojów
    • Naczynia do napojów
      • Bidony
      • Blenders
      • Kapsułki z kawą wielokrotnego użytku
    • Wino i alkohol
      • Akcesoria do wina
      • Korkociągi
      • Pudełka sommelierskie
    • Akcesoria do kostek lodu
      • Maszyny do lodu
      • Tacki na kostki lodu
      • Maszyny do kruszenia lodu
      • Formy do kostek lodu
      • Kostki lodu wielokrotnego użytku

    Naczynia do napojów ☕

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena 103,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry

    Normalna cena 183,80 zł
    Cena sprzedaży 183,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna Cuisine Pratique Polska

    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Fartuchy kuchenne
      • Ostrzałki do noży
      • Wagi kuchenne
      • Kuchnia DIY
    • Roboty wielofunkcyjne
      • Lidlomix
      • Air Fryers
      • Thermomix

    Akcesoria kuchenne

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna Cuisine Pratique Polska

    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet A / 50 x 75 cm Cuisine Pratique Polska

    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet

    Normalna cena 55,80 zł
    Cena sprzedaży 55,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni Czarny Cuisine Pratique Polska

    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni

    Normalna cena 143,80 zł
    Cena sprzedaży 143,80 zł Normalna cena 183,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
  • Wyjdź z kuchni!
    • Wyjdź z kuchni!
      • Grill
      • Łazienka
      • Czyszczenie
      • Akcesoria do kranu
      • Przechowywanie i organizacja

    Wyjdź z kuchni!

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych 1szt. Cuisine Pratique Polska

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry Cuisine Pratique Polska

    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem Cuisine Pratique Polska

    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • FAQ
  • Blogi
    • Nasze blogi
      • Nasze artykuły
      • Konserwacja Żywności
      • Ciasta i Ciastka
      • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
      • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
      • Drinkware Blog
      • Babcia wie, jak zrobić dobrą kawę
      • Kuchnia Outdoor: dobrze jeść i gotować na zewnątrz (grill, piknik, camping...)
      • Majsterkowanie w kuchni
      • Czyszczenie Kuchni

Przeszukaj nasz sklep

Cuisine Pratique Polska
Konto Lista życzeń Wózek 0
popularne wyszukiwania:
T-Shirt Blue Jacket
Dom Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna (Air Fryers)
Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna (Air Fryers)

Jak smażyć stek w frytkownicy powietrznej?

Jul 24, 2025
Jak smażyć stek w frytkownicy powietrznej?

I. Wprowadzenie do smażenia steków w frytkownicy powietrznej

Witaj w świecie smażenia steków w frytkownicy powietrznej! Jeśli myślisz, że przygotowanie soczystego steku to wyzwanie, które można zrealizować tylko na tradycyjnym grillu lub patelni, to czas na zmianę myślenia. Frytkownica powietrzna, znana ze swojego zdolności do przygotowywania jedzenia w zdrowszy sposób, może być także doskonałym narzędziem do smażenia steków, które zachwycą niejednego smakosza.

Dlaczego warto rozważyć smażenie steków w frytkownicy powietrznej? Oto kilka powodów:

  • Oszczędność czasu – Frytkownice powietrzne nagrzewają się szybko i pozwalają na szybsze gotowanie, co jest idealne dla zapracowanych osób.
  • Mniej tłuszczu – Dzięki technologii obiegu gorącego powietrza, możesz uzyskać chrupiącą skórkę bez użycia dużej ilości oleju.
  • Łatwość czyszczenia – Frytkownice powietrzne są zazwyczaj łatwe do umycia, co oznacza mniej bałaganu w kuchni.
  • Wszechstronność – Możesz nie tylko smażyć, ale także piec, grillować i podgrzewać jedzenie, co czyni je uniwersalnym urządzeniem w kuchni.

Jednak smażenie steków w frytkownicy powietrznej wymaga pewnego przygotowania i znajomości kilku trików, aby osiągnąć najlepsze rezultaty. Choć może się wydawać, że smażenie steku to prosty proces, istnieją pewne niuanse, które mogą zadecydować o tym, czy stek będzie idealnie soczysty i pełen smaku.

Na początku warto pamiętać, że nie każdy stek nadaje się do smażenia w frytkownicy powietrznej. Wybór odpowiedniego kawałka mięsa oraz jego właściwe przygotowanie przed smażeniem to klucz do sukcesu. W kolejnych sekcjach przeprowadzimy Cię przez cały proces, od wyboru idealnego steku, przez jego przygotowanie, aż po odpowiednie ustawienia frytkownicy.

Nie martw się, jeśli jesteś początkujący w temacie smażenia steków! Przygotowanie pysznego dania w frytkownicy powietrznej to nie tylko efektowne, ale także przyjemne doświadczenie. W końcu każdy zasługuje na odrobinę luksusu w postaci idealnie przygotowanego steku, nawet w domowym zaciszu.

Przygotuj się na kulinarną podróż, podczas której odkryjesz, jak łatwo i przyjemnie można smażyć steki w frytkownicy powietrznej. Czeka na Ciebie soczysty, aromatyczny stek, który z pewnością zachwyci Twoje podniebienie!

Porównanie frytkownic beztłuszczowych: Philips Airfryer 5000 Serii Dual Basket vs. Cosori Caf-L501-Keu

Wybór Cuisine Pratique Polska

Philips Airfryer 5000 Serii Dual Basket

Dla tych, którzy szukają dużej frytkownicy z podwójnym koszem


Zalety: Podwójny kosz umożliwiający gotowanie dwóch dań jednocześnie, technologia RapidAir dla równomiernego pieczenia, duża pojemność, różne tryby gotowania.

Kup na Amazon

Cosori Caf-L501-Keu Frytkownica

Idealna dla osób poszukujących kompaktowego modelu z nowoczesnym designem


Zalety: Pojemność 4,7L, nowoczesny dotykowy panel sterowania, szybkie nagrzewanie, technologia cyrkulacji gorącego powietrza, 7 programów gotowania.

Kup na Amazon

Zobacz szczegółowe porównanie

Wybór odpowiedniego steku

Wybór odpowiedniego steku to kluczowy krok w przygotowywaniu pysznego dania. Ale jak w gąszczu różnych rodzajów mięsa, które dostępne są na rynku, wybrać ten najlepszy? Spokojnie, postaram się pomóc!

Rodzaje steków

Na początek, warto wiedzieć, że istnieje wiele rodzajów steków, a każdy z nich ma swoje unikalne cechy. Oto kilka popularnych rodzajów:

  • Ribeye – znany ze swojej marmurkowatości, co sprawia, że jest soczysty i pełen smaku.
  • Filet mignon – najdelikatniejszy stek, idealny dla tych, którzy cenią sobie subtelność.
  • New York strip – łączy w sobie smaki i tekstury, mając zarówno delikatność, jak i odrobinę tłuszczu.
  • Tomahawk – imponujący stek z kością, często podawany na specjalne okazje.

Wybór jakości mięsa

Jakość mięsa jest równie ważna jak jego rodzaj. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci w tym wyborze:

  1. Poszukaj mięsa z certyfikatem jakości. Wybieraj steki pochodzące od zwierząt hodowanych w dobrych warunkach.
  2. Sprawdź kolor i teksturę. Świeże mięso powinno mieć intensywny kolor, a jego tekstura powinna być sprężysta.
  3. Obserwuj tłuszcz. Dobrej jakości stek będzie miał przyjemną marmurkowatość, co przekłada się na smak i soczystość.

Wielkość steka

Wielkość steka również ma znaczenie. Standardowo, stek dla jednej osoby waży od 200 do 300 gramów. Jeśli planujesz kolację dla większej grupy, warto pomyśleć o większych kawałkach, które można pokroić na porcje.

Zakupy w sklepie

Podczas zakupów zwróć uwagę na oznaczenia mięsa. Wiele sklepów oferuje również opcje ekologiczne lub z certyfikatem, co może być istotne dla Twojego wyboru. Zawsze pytaj sprzedawców o rekomendacje – mają oni wiedzę na temat swoich produktów.

Podsumowanie

Wybór odpowiedniego steku to sztuka, która wymaga pewnej wiedzy, ale także intuicji. Pamiętaj, aby zwracać uwagę na rodzaj, jakość, wielkość oraz wygląd mięsa. Dzięki tym wskazówkom, Twoje danie będzie smakować wyśmienicie, a Ty zyskasz uznanie wśród swoich bliskich! Smacznego!

III. Przygotowanie steku przed smażeniem

Przygotowanie steku przed smażeniem to prawdziwa sztuka, która wpływa na ostateczny smak i teksturę dania. Zanim przejdziesz do smażenia w frytkownicy powietrznej, warto zainwestować trochę czasu w odpowiednie przygotowanie mięsa. Oto kilka kroków, które pomogą Ci osiągnąć idealny rezultat.

1. Wybór steku

Przede wszystkim, upewnij się, że masz dobry kawałek mięsa. Wybierając stek, zwróć uwagę na:

  • Rodzaj mięsa: Najpopularniejsze to ribeye, sirloin, t-bone oraz filet mignon. Każdy z nich ma swoje unikalne cechy i smak.
  • Jakość: Staraj się wybierać wołowinę o wysokiej jakości, najlepiej z certyfikatem USDA lub innym oznakowaniem jakości.
  • Grubość: Idealnie, stek powinien mieć grubość około 2.5-5 cm, aby dobrze się usmażył w frytkownicy powietrznej.

2. Marynowanie steku

Marynowanie steku to świetny sposób na dodanie smaku. Możesz użyć prostego marynaty lub złożonej kombinacji ziół i przypraw. Oto podstawowy przepis:

  1. 2 łyżki oliwy z oliwek
  2. 1 łyżka sosu sojowego
  3. 1 łyżeczka czosnku w proszku
  4. 1 łyżeczka soli i pieprzu

Wymieszaj składniki i dokładnie pokryj nimi stek. Pozwól mu marynować się przez co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej lub kilka godzin w lodówce dla głębszego smaku.

3. Osuchanie steku

Po marynowaniu, ważne jest, aby dokładnie osuszyć stek papierowym ręcznikiem. Dzięki temu uzyskasz lepszą skórkę podczas smażenia. Wilgotne mięso nie zrumieni się tak dobrze, a zamiast tego będzie parowane.

4. Temperatura pokojowa

Przed smażeniem warto, aby stek osiągnął temperaturę pokojową. Wyjmij go z lodówki na około 20-30 minut przed smażeniem. Dzięki temu stek równomiernie się usmaży i będzie bardziej soczysty.

5. Przyprawianie

Tuż przed smażeniem posyp stek odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Może to wydawać się proste, ale te podstawowe przyprawy naprawdę podkreślają naturalny smak mięsa. Możesz też dodać swoje ulubione zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn.

Pamiętaj, że przygotowanie steku to kluczowy etap, który wpływa na końcowy efekt. Staranność i dbałość o każdy detal zapewnią Ci pyszny i soczysty stek, który z pewnością zachwyci Twoich gości!

IV. Ustawienia frytkownicy powietrznej

Ustawienia frytkownicy powietrznej mogą wydawać się skomplikowane, ale nie martw się! W tym rozdziale przeprowadzę cię przez wszystkie kluczowe aspekty, które pomogą ci w uzyskaniu idealnie usmażonego steku. Gotowy na tę kulinarną przygodę? Zaczynajmy!

Temperatura smażenia

Jednym z najważniejszych czynników, które wpłyną na smak i teksturę twojego steku, jest temperatura. Ogólnie rzecz biorąc, dla uzyskania idealnego steku, powinieneś ustawić frytkownicę powietrzną na:

  • 200°C - dla steków, które mają być dobrze wypieczone
  • 180°C - dla steków średnio wypieczonych
  • 160°C - dla steków krwawych

Warto zainwestować w termometr kuchenny, aby upewnić się, że osiągnąłeś pożądaną temperaturę wewnętrzną mięsa!

Czas smażenia

Czas smażenia również jest kluczowy. Oto przybliżone czasy smażenia dla różnych stopni wysmażenia steków:

  1. Krwawy: 6-8 minut
  2. Średnio krwawy: 8-10 minut
  3. Średni: 10-12 minut
  4. Średnio wypieczony: 12-14 minut
  5. W pełni wypieczony: 14-16 minut

Pamiętaj, że czasy te mogą się różnić w zależności od grubości steku, dlatego warto co jakiś czas sprawdzać mięso podczas smażenia.

Obracanie steku

Obracanie steku to kolejny kluczowy element procesu smażenia. Zaleca się obracanie steku w połowie smażenia, aby zapewnić równomierne gotowanie. Użyj szczypiec, aby delikatnie przewrócić stek, unikając przebijania go widelcem, co może spowodować utratę soków!

Przyprawy i olej

Nie zapomnij o przyprawach! W frytkownicy powietrznej możesz używać minimalnej ilości oleju, ale co ważne, powinno to być olej o wysokiej temperaturze dymienia, na przykład olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Przed smażeniem warto szybko nasmarować stek odrobiną oleju i posypać solą oraz pieprzem, aby podkreślić smak mięsa.

Podsumowanie

Ustawienia frytkownicy powietrznej są kluczem do przygotowania idealnego steku. Odpowiednia temperatura, czas smażenia oraz technika obracania sprawią, że każdy kawałek mięsa będzie soczysty i aromatyczny. Teraz, gdy znasz już te tajniki, nie pozostaje nic innego, jak zabrać się do pracy i cieszyć się pysznym stekiem w domowym zaciszu!

Czas smażenia steku w frytkownicy powietrznej

Witajcie, miłośnicy doskonałych steków! Dzisiaj porozmawiamy o jednym z kluczowych elementów, które mogą zadecydować o tym, czy wasz stek będzie soczysty i pełen smaku, czy też nieco za suchy i twardy. Mówię tu oczywiście o czasie smażenia w frytkownicy powietrznej!

Dlaczego czas smażenia jest taki ważny?

Każdy stek jest inny, a czas smażenia zależy od wielu czynników, takich jak:

  • Grubość steku – cieńsze steki potrzebują mniej czasu niż grubsze.
  • Preferencje dotyczące stopnia wysmażenia – jeśli lubisz stek krwisty, czas smażenia będzie krótszy niż w przypadku steku dobrze wysmażonego.
  • Rodzaj mięsa – różne rodzaje steków mogą wymagać różnych czasów gotowania.

Ogólne zasady czasowe

Oto ogólne wytyczne, które mogą pomóc w ustaleniu odpowiedniego czasu smażenia:

  • Stek krwisty (rare): około 8-10 minut.
  • Stek średnio wysmażony (medium rare): 10-12 minut.
  • Stek średnio (medium): 12-14 minut.
  • Stek dobrze wysmażony (well done): 14-16 minut.

Wskazówki dotyczące monitorowania czasu smażenia

Warto jednak pamiętać, że te czasy to tylko wskazówki. Każda frytkownica powietrzna jest inna, a różnice w mocy oraz cyrkulacji powietrza mogą wpłynąć na wynik. Oto kilka wskazówek, jak najlepiej monitorować proces smażenia:

  1. Sprawdzaj stek w połowie czasu smażenia – przewróć go na drugą stronę, aby zapewnić równomierne wysmażenie.
  2. Użyj termometru kuchennego – to najlepszy sposób na upewnienie się, że stek osiągnął pożądaną temperaturę wewnętrzną. Dla steku krwistego to około 50°C, a dla dobrze wysmażonego aż 70°C.
  3. Daj stekowi odpocząć – po smażeniu pozwól mu odpocząć przez kilka minut, aby soki miały czas na równomierne rozprowadzenie. To sprawi, że będzie bardziej soczysty!

Podsumowanie

Podsumowując, czas smażenia steku w frytkownicy powietrznej jest kluczowy dla uzyskania idealnego efektu. Zastosowanie się do ogólnych zasad, monitorowanie postępu i korzystanie z termometru kuchennego to sprawdzone metody na osiągnięcie sukcesu. Teraz, gdy znasz już tajniki smażenia w frytkownicy powietrznej, czas na gotowanie! Smacznego!

VI. Podawanie i serwowanie steku

Gdy już przygotujesz idealnie usmażony stek w frytkownicy powietrznej, przychodzi czas na najprzyjemniejszy moment – serwowanie go! To właśnie wtedy możesz zaskoczyć swoich gości nie tylko smakiem, ale i prezentacją. Oto kilka wskazówek, jak podać stek, aby wyglądał i smakował nieziemsko!

1. Odpoczynek steku

Przed przystąpieniem do krojenia, pozwól stekowi odpocząć przez około 5-10 minut. To bardzo ważny krok! Dzięki temu soki w mięsie równomiernie się rozłożą, a stek stanie się bardziej soczysty. Przykryj go delikatnie folią aluminiową, aby utrzymać ciepło.

2. Wybór odpowiedniej deski do krojenia

Kiedy już przyszedł czas na krojenie, wybierz deskę do krojenia, która jest wystarczająco duża, aby pomieścić stek. Upewnij się, że jest ona stabilna, aby uniknąć nieprzyjemnych wypadków. Zainwestuj w deskę drewnianą lub plastikową, ponieważ są one idealne do krojenia mięsa.

3. Technika krojenia

Sposób, w jaki kroisz stek, ma ogromne znaczenie dla jego tekstury i smaku. Oto kilka wskazówek:

  • Krojenie w poprzek włókien: Zawsze kroić stek w poprzek włókien mięsa. Dzięki temu będzie bardziej miękki i łatwiejszy do żucia.
  • Cienkie plastry: Staraj się kroić stek na cienkie plastry, co sprawi, że będzie bardziej elegancki i łatwiejszy do jedzenia.

4. Możliwości podania

Podawanie steku to prawdziwa sztuka! Możesz go serwować na wiele sposobów:

  1. Na talerzu z dodatkami: Ułóż stek na talerzu obok ulubionych dodatków, takich jak pieczone warzywa, frytki, puree ziemniaczane czy sałatka.
  2. Z sosem: Doskonałym uzupełnieniem steku jest sos. Możesz wypróbować sos pieprzowy, chimichurri lub klasyczny sos BBQ.
  3. Na desce serów: Serwowanie steku na desce serów z różnymi dodatkami to świetny sposób na stworzenie apetycznej kompozycji.

5. Udekoruj talerz

Nie zapomnij o estetyce! Udekoruj talerz świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki czy rozmaryn. Możesz także dodać plasterki cytryny lub limonki, które nie tylko ładnie wyglądają, ale i dodają świeżości.

6. Napoje do steku

Nie zapominaj o napojach! Odpowiednie wino lub piwo może doskonale uzupełnić smak steku. Czerwone wino, takie jak Cabernet Sauvignon czy Malbec, to klasyczny wybór, ale możesz również spróbować piwa rzemieślniczego, które dobrze komponuje się z mięsem.

Pamiętaj, że podawanie steku to nie tylko kwestia smaku, ale także prezentacji! Postaw na estetykę i zaangażowanie, a twoi goście na pewno będą zachwyceni. Smacznego!

VII. Wskazówki i triki dla idealnego steku

Jeśli pragniesz, aby Twój stek z frytkownicy powietrznej był wyjątkowy, oto kilka wskazówek i trików, które pomogą Ci osiągnąć idealny efekt. Smażenie steków w frytkownicy powietrznej może być łatwe, ale warto pamiętać o kilku kluczowych aspektach, aby uzyskać soczysty i aromatyczny kawałek mięsa.

1. Wybierz odpowiednią jakość mięsa

Nie ma nic lepszego niż dobrze wybrany kawałek mięsa. Warto inwestować w jakościowe steki, które będą miały odpowiednią marmurkowatość. To właśnie ta tłuszczowa struktura sprawia, że stek jest soczysty i pełen smaku. Wybieraj mięso od sprawdzonych dostawców, aby mieć pewność co do jego świeżości i jakości.

2. Marynuj swoje mięso

Marynowanie może znacząco podnieść walory smakowe steku. Użyj prostych składników, takich jak:

  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • ziół (np. tymianek, rozmaryn)
  • sól i pieprz

Marynuj mięso przez co najmniej 30 minut, ale najlepiej na kilka godzin przed smażeniem, aby składniki miały czas na wniknięcie w mięso.

3. Temperatura pokojowa przed smażeniem

Najlepsze steki są w temperaturze pokojowej, zanim trafią do frytkownicy. Wyjmij je z lodówki na co najmniej 30-60 minut przed smażeniem. Dzięki temu równomiernie się usmażą, unikając surowych wnętrz.

4. Użyj odpowiednich akcesoriów

Inwestycja w odpowiednie akcesoria do frytownic powietrznych może znacząco ułatwić przygotowanie steków. Warto mieć pod ręką:

  • siatki do grillowania
  • tacę do pieczenia
  • termometr do mięsa

Te akcesoria pomogą Ci kontrolować proces smażenia i osiągnąć idealne wyniki.

5. Nie przeładowuj frytkownicy

Podczas smażenia steków w frytkownicy powietrznej, unikaj umieszczania zbyt wielu kawałków mięsa jednocześnie. Zbyt mała przestrzeń może prowadzić do nierównomiernego smażenia. Jeśli masz więcej steków, lepiej smażyć je w partiach.

6. Odpoczynek po smażeniu

Jednym z najważniejszych kroków, który wielu ludzi pomija, jest odpoczynek steku po smażeniu. Pozwól mięsu odpocząć przez 5-10 minut przed krojeniem. To pozwala sokom równomiernie się rozłożyć, co sprawi, że stek będzie jeszcze smaczniejszy.

7. Eksperymentuj z przyprawami

Nie bój się eksperymentować! Próba różnych przypraw i ziół może znacznie urozmaicić smak Twojego steku. Czasami wystarczy zmienić jedną składnik, aby odkryć nowy ulubiony smak!

Podsumowując, przygotowanie idealnego steku w frytkownicy powietrznej to sztuka, która wymaga trochę praktyki, ale stosując powyższe wskazówki, z pewnością będziesz w stanie osiągnąć wyjątkowe rezultaty. Smacznego!

Poprzedni
Czy można smażyć kiełbaski w frytkownicy na powietrze? Przewodnik po idealnym przepisie
Następny
Jak gotować warzywa w frytkownicy powietrznej?

Powiązane artykuły

Jak zrobić pierś z kurczaka w frytownicy powietrznej: Prosty przepis krok po kroku
październik 05, 2025

Jak zrobić pierś z kurczaka w frytownicy powietrznej: Prosty przepis krok po kroku

Jak robić ciasta w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i wskazówki
październik 04, 2025

Jak robić ciasta w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i wskazówki

Jak zrobić ciasto w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i porady
październik 04, 2025

Jak zrobić ciasto w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i porady

Jak wybrać idealny ryżowar elektryczny do Twojej kuchni?
październik 04, 2025

Jak wybrać idealny ryżowar elektryczny do Twojej kuchni?

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

ul. Julianowska 37
05-500 Piaseczno
Godziny otwarcia:
Pon.–Czw.: 10:00–16:00
Pt.: 10:00–13:00

MASZ PYTANIE?

  • Zasady wysyłki
  • Kim jesteśmy?
  • Skontaktuj się z nami
  • FAQ
  • BLOG
  • kontakt@cuisine-pratique.pl

PRAWNE

  • Polityka zwrotów i refundacji
  • Warunki świadczenia usług
  • Polityka prywatności
  • Informacje prawne

NASZE KATEGORIE

  • Gotowanie
  • Przechowywanie
  • Akcesoria
  • Naczynia do napojów
  • Wyjdź z kuchni!

BLOGS

  • Nasze artykuły
  • Aktualności
  • Konserwacja Żywności
  • Ciasta i Ciastka
  • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
  • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
  • Zestawy Garnków i Sztućców
  • Drinkware (Napoje)
  • Babcia Wie, Jak Zrobić Dobrą Kawę
  • Kuchnia Outdoor
  • Majsterkowanie w kuchni
  • Czyszczenie Kuchni
© Cuisine Pratique Polska

Confirm your age

Are you 18 years old or older?

Come back when you're older

Sorry, the content of this store can't be seen by a younger audience. Come back when you're older.

Wózek sklepowy

Twój koszyk jest obecnie pusty.
null
Suma częściowa 0,00 zł
Zobacz Koszyk
Trust secure badge