Cuisine Pratique Polska
Wózek 0
  • Gotowanie
    • Gotowanie
      • Krajalnica do Warzyw
      • Krajalnica do Owoców
      • Obieraczki
      • Deski do krojenia
      • Mandoliny kuchenne
      • Krajalnica do Frytek
      • Miksery ręczne
    • Rozdrabniacze i Młynki
      • Młynek do mięsa
      • Młynek do warzyw
    • Wypieki i desery
      • Formy do ciast
      • Formy do czekolady
    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia. Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia.

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta Cuisine Pratique Polska

    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Przechowywanie
    • Przechowywanie
      • Pojemniki hermetyczne
      • Przyprawy i dodatki
      • Torebki i woreczki
      • Lunchbox
      • Bento
    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Normalna cena 103,80 zł
    Cena sprzedaży 103,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh Cuisine Pratique Polska

    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!) Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!)

    Normalna cena 196,00 zł
    Cena sprzedaży 196,00 zł Normalna cena 279,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Taca na żywność do lodówki Cuisine Pratique Polska

    Taca na żywność do lodówki

    Normalna cena 39,96 zł
    Cena sprzedaży 39,96 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Naczynia do napojów
    • Naczynia do napojów
      • Bidony
      • Blenders
      • Kapsułki z kawą wielokrotnego użytku
    • Wino i alkohol
      • Akcesoria do wina
      • Korkociągi
      • Pudełka sommelierskie
    • Akcesoria do kostek lodu
      • Maszyny do lodu
      • Tacki na kostki lodu
      • Maszyny do kruszenia lodu
      • Formy do kostek lodu
      • Kostki lodu wielokrotnego użytku
    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena 103,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry

    Normalna cena 183,80 zł
    Cena sprzedaży 183,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna Cuisine Pratique Polska

    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Fartuchy kuchenne
      • Ostrzałki do noży
      • Wagi kuchenne
      • Kuchnia DIY
    • Roboty wielofunkcyjne
      • Lidlomix
      • Air Fryers
      • Thermomix
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna Cuisine Pratique Polska

    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet A / 50 x 75 cm Cuisine Pratique Polska

    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet

    Normalna cena 55,80 zł
    Cena sprzedaży 55,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni Czarny Cuisine Pratique Polska

    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni

    Normalna cena 143,80 zł
    Cena sprzedaży 143,80 zł Normalna cena 183,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
  • Wyjdź z kuchni!
    • Wyjdź z kuchni!
      • Grill
      • Łazienka
      • Czyszczenie
      • Akcesoria do kranu
      • Przechowywanie i organizacja
    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych 1szt. Cuisine Pratique Polska

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry Cuisine Pratique Polska

    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem Cuisine Pratique Polska

    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • FAQ
  • Blogi
    • Nasze blogi
      • Nasze artykuły
      • Konserwacja Żywności
      • Ciasta i Ciastka
      • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
      • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
      • Drinkware Blog
      • Babcia wie, jak zrobić dobrą kawę
      • Kuchnia Outdoor: dobrze jeść i gotować na zewnątrz (grill, piknik, camping...)
      • Majsterkowanie w kuchni
      • Czyszczenie Kuchni
Moje konto
Zaloguj sie Rejestr
Cuisine Pratique Polska
Szukaj produktów Konto Lista życzeń Wózek 0
  • Gotowanie
    • Gotowanie
      • Krajalnica do Warzyw
      • Krajalnica do Owoców
      • Obieraczki
      • Deski do krojenia
      • Mandoliny kuchenne
      • Krajalnica do Frytek
      • Miksery ręczne
    • Rozdrabniacze i Młynki
      • Młynek do mięsa
      • Młynek do warzyw
    • Wypieki i desery
      • Formy do ciast
      • Formy do czekolady

    Gotowanie 👨‍🍳

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia. Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia.

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta Cuisine Pratique Polska

    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Przechowywanie
    • Przechowywanie
      • Pojemniki hermetyczne
      • Przyprawy i dodatki
      • Torebki i woreczki
      • Lunchbox
      • Bento

    Przechowywanie

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Normalna cena 103,80 zł
    Cena sprzedaży 103,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh Cuisine Pratique Polska

    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!) Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!)

    Normalna cena 196,00 zł
    Cena sprzedaży 196,00 zł Normalna cena 279,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Taca na żywność do lodówki Cuisine Pratique Polska

    Taca na żywność do lodówki

    Normalna cena 39,96 zł
    Cena sprzedaży 39,96 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Naczynia do napojów
    • Naczynia do napojów
      • Bidony
      • Blenders
      • Kapsułki z kawą wielokrotnego użytku
    • Wino i alkohol
      • Akcesoria do wina
      • Korkociągi
      • Pudełka sommelierskie
    • Akcesoria do kostek lodu
      • Maszyny do lodu
      • Tacki na kostki lodu
      • Maszyny do kruszenia lodu
      • Formy do kostek lodu
      • Kostki lodu wielokrotnego użytku

    Naczynia do napojów ☕

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena 103,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry

    Normalna cena 183,80 zł
    Cena sprzedaży 183,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna Cuisine Pratique Polska

    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Fartuchy kuchenne
      • Ostrzałki do noży
      • Wagi kuchenne
      • Kuchnia DIY
    • Roboty wielofunkcyjne
      • Lidlomix
      • Air Fryers
      • Thermomix

    Akcesoria kuchenne

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna Cuisine Pratique Polska

    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet A / 50 x 75 cm Cuisine Pratique Polska

    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet

    Normalna cena 55,80 zł
    Cena sprzedaży 55,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni Czarny Cuisine Pratique Polska

    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni

    Normalna cena 143,80 zł
    Cena sprzedaży 143,80 zł Normalna cena 183,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
  • Wyjdź z kuchni!
    • Wyjdź z kuchni!
      • Grill
      • Łazienka
      • Czyszczenie
      • Akcesoria do kranu
      • Przechowywanie i organizacja

    Wyjdź z kuchni!

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych 1szt. Cuisine Pratique Polska

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry Cuisine Pratique Polska

    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem Cuisine Pratique Polska

    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • FAQ
  • Blogi
    • Nasze blogi
      • Nasze artykuły
      • Konserwacja Żywności
      • Ciasta i Ciastka
      • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
      • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
      • Drinkware Blog
      • Babcia wie, jak zrobić dobrą kawę
      • Kuchnia Outdoor: dobrze jeść i gotować na zewnątrz (grill, piknik, camping...)
      • Majsterkowanie w kuchni
      • Czyszczenie Kuchni

Przeszukaj nasz sklep

Cuisine Pratique Polska
Konto Lista życzeń Wózek 0
popularne wyszukiwania:
T-Shirt Blue Jacket
Dom Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna (Air Fryers)
Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna (Air Fryers)

Jak usmażyć stek w frytkownicy beztłuszczowej - krok po kroku do idealnego mięsa

Aug 14, 2025
Jak usmażyć stek w frytkownicy beztłuszczowej - krok po kroku do idealnego mięsa

I. Wprowadzenie do smażenia steków w frytkownicy beztłuszczowej

Czy kiedykolwiek marzyłeś o idealnie usmażonym steku, ale obawiałeś się, że smażenie na patelni to zbyt duże wyzwanie? A może chcesz zadbać o zdrowie, ograniczając ilość tłuszczu w swojej diecie? Frytkownica beztłuszczowa to idealne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się soczystym stekiem, utrzymując jednocześnie jego smak i właściwości odżywcze!

Warto zauważyć, że frytkownice beztłuszczowe działają na zasadzie cyrkulacji gorącego powietrza, co sprawia, że przygotowywane potrawy są chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie i soczyste w środku. Dzięki tej metodzie smażenia możesz znacznie ograniczyć ilość tłuszczu, nie rezygnując z ulubionych smaków.

Nie da się ukryć, że smażenie steków w frytkownicy beztłuszczowej to prawdziwa sztuka. Jednak nie martw się! W tym artykule przeprowadzimy cię przez wszystkie etapy, począwszy od wyboru idealnego kawałka mięsa aż po to, jak podać gotowy stek. Wystarczy kilka prostych kroków, aby cieszyć się pysznym i zdrowym daniem.

Jeśli jesteś nowicjuszem w świecie frytkownic beztłuszczowych, to nie musisz się obawiać. Ten sprzęt jest niezwykle intuicyjny w obsłudze, a efekty jego pracy mogą cię zaskoczyć. Wystarczy, że zrozumiesz kilka zasad, a będziesz mógł cieszyć się stekami, które zasmakują nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

W kolejnych częściach artykułu omówimy, jakie mięso najlepiej się nadaje do smażenia w frytkownicy, jak je przygotować przed smażeniem oraz jakie ustawienia wybrać, aby osiągnąć doskonały efekt. Nie zapomnij też, że odpowiedni stopień wysmażenia steku to klucz do sukcesu - dlatego podzielimy się z tobą sprawdzonymi metodami na uzyskanie idealnej konsystencji.

Na koniec podpowiemy, jak serwować stek, aby wyglądał zachęcająco i smakował wyśmienicie. Warto pamiętać, że prezentacja dania ma duże znaczenie, a dobrze podany stek może stać się prawdziwą gwiazdą twojego obiadowego stołu.

Przygotuj się na kulinarną przygodę - czas na smażenie steków w frytkownicy beztłuszczowej! To proste, zdrowe i co najważniejsze - pyszne. Już nie możemy się doczekać, aby podzielić się z tobą wszystkimi wskazówkami i trikami. Zaczynajmy!

Porównanie frytkownic beztłuszczowych: Philips Airfryer 5000 Serii Dual Basket vs. Cosori Caf-L501-Keu

Wybór Cuisine Pratique Polska

Philips Airfryer 5000 Serii Dual Basket

Dla tych, którzy szukają dużej frytkownicy z podwójnym koszem


Zalety: Podwójny kosz umożliwiający gotowanie dwóch dań jednocześnie, technologia RapidAir dla równomiernego pieczenia, duża pojemność, różne tryby gotowania.

Kup na Amazon

Cosori Caf-L501-Keu Frytkownica

Idealna dla osób poszukujących kompaktowego modelu z nowoczesnym designem


Zalety: Pojemność 4,7L, nowoczesny dotykowy panel sterowania, szybkie nagrzewanie, technologia cyrkulacji gorącego powietrza, 7 programów gotowania.

Kup na Amazon

Zobacz szczegółowe porównanie

II. Wybór odpowiedniego rodzaju mięsa

Wybór odpowiedniego rodzaju mięsa to kluczowy krok, który zdeterminuje jakość i smak twojego steku. Nie ma nic gorszego niż rozczarowanie podczas degustacji, dlatego warto poświęcić chwilę na zapoznanie się z różnymi rodzajami mięsa, aby wybrać to idealne dla siebie.

Rodzaje mięsa na stek

Oto kilka najpopularniejszych rodzajów mięsa, które doskonale nadają się do smażenia w frytkownicy beztłuszczowej:
  • Wołowina: Klasyka gatunku! Wołowina to najczęstszy wybór na steki. Ważne jest, aby wybierać mięso z odpowiednim marmurkowaniem, które zapewnia soczystość i smak.
  • Steki z antrykotu: Posiadają dużą ilość tłuszczu, co sprawia, że są bardzo aromatyczne i soczyste. Doskonałe dla miłośników intensywnych smaków.
  • Steki z polędwicy: To najdelikatniejsza część wołowiny, idealna dla tych, którzy preferują miękkie, łatwe do krojenia steki.
  • Steki z łopatki: Mniej popularne, ale świetne, gdy są dobrze przygotowane. Należy jednak pamiętać, aby je dobrze przyprawić i marynować, aby wydobyć ich smak.

Jak wybrać odpowiedni kawałek mięsa?

Podczas zakupów, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów:
  1. Świeżość: Zawsze wybieraj świeże mięso, które ma intensywny kolor i nieprzyjemny zapach. To znak wysokiej jakości produktu.
  2. Marmurkowanie: Mięso o równomiernym rozmieszczeniu tłuszczu wewnątrz (marmurkowanie) jest bardziej soczyste i smaczniejsze.
  3. Grubość: Wybór odpowiedniej grubości mięsa jest kluczowy. Grubsze steki lepiej trzymają soki, co wpływa na ich soczystość.
  4. Rodzaj mięsa: Zastanów się, jaki smak preferujesz oraz na jaką okazję przygotowujesz stek. Jak wspomniałem wcześniej, różne kawałki mają różne właściwości smakowe.

Skąd kupować mięso?

Zalecam zakupy w sprawdzonych rzeźniach lub sklepach, które specjalizują się w sprzedaży mięsa. Pytaj sprzedawców o pochodzenie mięsa — najlepiej, jeśli pochodzi ono z lokalnych hodowli. Dzięki temu masz pewność, że wybierasz produkt najwyższej jakości. Na koniec pamiętaj, że wybór mięsa to tylko pierwszy krok. Klucz do sukcesu leży również w przygotowaniu i technice smażenia. Niemniej jednak, dobrze dobrany kawałek mięsa z pewnością podniesie twoje danie na wyższy poziom i sprawi, że będzie to niezapomniane kulinarne doświadczenie! Smacznego!

III. Przygotowanie steku przed smażeniem

Przygotowanie steku przed smażeniem w frytkownicy beztłuszczowej to kluczowy etap, który może znacząco wpłynąć na jego smak i teksturę. Nie ma nic gorszego niż źle przygotowane mięso, dlatego warto poświęcić czas na odpowiednie przygotowanie. Poniżej przedstawiam kilka kroków, które pomogą Ci w przygotowaniu idealnego steku.

1. Wybór steku

Na początku musisz zdecydować, jaki rodzaj steku chcesz przygotować. Oto kilka popularnych opcji:

  • Stek ribeye – charakteryzuje się marmurkowatością, co sprawia, że jest soczysty i pełen smaku.
  • Stek z polędwicy – bardzo delikatny, idealny dla tych, którzy preferują subtelniejsze smaki.
  • Stek z antrykotu – ma intensywny smak i jest nieco tłustszy, co dodaje mu wyjątkowej soczystości.

2. Odpowiednie przyprawienie

Nie ma nic prostszego niż przyprawienie steku. Kluczem do sukcesu jest umiar i dobór odpowiednich przypraw. Oto kilka wskazówek:

  1. Sól i pieprz – klasyczne połączenie, które nigdy nie zawodzi. Sól najlepiej dodać na około 30 minut przed smażeniem, aby mięso wchłonęło smak.
  2. Marynaty – możesz również użyć marynaty, aby nadać stekowi wyjątkowy smak. Warto zainwestować w oliwę z oliwek, czosnek, zioła i sok z cytryny, aby uzyskać aromatyczną mieszankę.
  3. Przyprawy ziołowe – tymianek, rozmaryn czy oregano świetnie komponują się z mięsem, zwiększając jego walory smakowe.

3. Temperatura mięsa

Przed smażeniem stek powinien mieć temperaturę pokojową. Wyjmij go z lodówki przynajmniej 30 minut przed przygotowaniem. Dzięki temu stek równomiernie się usmaży, co zapewni lepszą teksturę i smak.

4. Osuchanie mięsa

Po wyjęciu steku z opakowania, delikatnie osuchaj go ręcznikiem papierowym. Wilgotne mięso może nie uzyskać ładnej, złocistej skórki, dlatego staraj się, aby powierzchnia była jak najbardziej sucha.

5. Sprawdzenie grubości

Grubość steku ma znaczenie! Upewnij się, że Twój stek ma przynajmniej 2,5 cm grubości. Dzięki temu unikniesz przesuszenia mięsa w trakcie smażenia, a jednocześnie pozwolisz, aby środek pozostał soczysty.

Podsumowując, przygotowanie steku przed smażeniem to proces, który wymaga uwagi i staranności. Pamiętaj, aby wybierać wysokiej jakości mięso, odpowiednio je przyprawić, a także zadbać o właściwą temperaturę i kondycję steku. Dzięki tym prostym krokom stworzysz pyszne danie, które z pewnością zadowoli Twoje podniebienie i gości. Smacznego!

IV. Ustawienia frytkownicy beztłuszczowej

Wszyscy wiemy, że frytkownice beztłuszczowe zrewolucjonizowały sposób, w jaki gotujemy wiele potraw, a smażenie steków to jedna z tych niesamowitych możliwości, które można zrealizować dzięki tym nowoczesnym urządzeniom. Ale jak ustawić frytkownicę, aby uzyskać idealnie usmażone mięso? W tym rozdziale przejdziemy przez wszystkie kluczowe ustawienia, które pomogą Ci osiągnąć sukces!

1. Temperatura smażenia

Najważniejszym aspektem, na który musimy zwrócić uwagę, jest temperatura smażenia. W przypadku steków, idealna temperatura to zazwyczaj około 200°C. Dlaczego? Ponieważ taka temperatura pozwala na szybkie zrumienienie mięsa z zewnątrz, co skutkuje pyszną, chrupiącą skórką, a jednocześnie zachowuje soczystość w środku.

2. Czas smażenia

Teraz, gdy mamy ustaloną temperaturę, czas na ustalenie czasu smażenia. Tutaj wszystko zależy od grubości Twojego steku oraz pożądanego stopnia wysmażenia. Oto ogólne wskazówki:

  • Stek o grubości 2,5 cm – około 10-12 minut dla medium rare.
  • Stek o grubości 2,5 cm – około 12-14 minut dla medium.
  • Stek o grubości 2,5 cm – około 14-16 minut dla medium well.

Pamiętaj, aby w połowie smażenia obrócić stek na drugą stronę, aby uzyskać równomierne zrumienienie!

3. Wentylacja i czas odpoczynku

Kolejnym istotnym aspektem, o którym często zapominamy, jest wentylacja frytkownicy. Upewnij się, że otwory wentylacyjne nie są zablokowane, aby gorące powietrze mogło swobodnie krążyć. Zatrzymanie wentylacji może prowadzić do nierównomiernego smażenia. Po zakończeniu smażenia, nie zapomnij o czasie odpoczynku. Odpoczynek steku przez około 5-10 minut pozwoli mięsu na równomierne rozprowadzenie soków, co efektywnie poprawi jego smak i teksturę.

4. Dodatkowe ustawienia

Niektóre frytkownice beztłuszczowe oferują dodatkowe funkcje, takie jak programy do smażenia różnych rodzajów mięsa. Jeśli Twoja frytkownica ma taką opcję, warto skorzystać z tego udogodnienia. Zazwyczaj zapewnia to optymalne ustawienia, które są dostosowane do konkretnego rodzaju mięsa, co może ułatwić proces gotowania.

Podsumowanie

Ustawienia frytkownicy beztłuszczowej mogą wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami stanie się to prostsze. Pamiętaj o odpowiedniej temperaturze, czasie smażenia, wentylacji i odpoczynku – wszystko to przyczyni się do uzyskania idealnego steku. Korzystając z frytkownicy, możesz cieszyć się pysznym, soczystym mięsem bez nadmiaru tłuszczu, co jest fantastycznym rozwiązaniem dla zdrowego stylu życia. Smacznego!

V. Proces smażenia steku - krok po kroku

Gotowi na smażenie steku w frytkownicy beztłuszczowej? To naprawdę prosty i przyjemny proces, który pozwala uzyskać pyszny i soczysty kawałek mięsa. Zanim zaczniemy, upewnijmy się, że mamy wszystko, czego potrzebujemy. Oto krok po kroku, jak to zrobić!

  1. Przygotowanie frytkownicy

    Zaczynamy od ustawienia frytkownicy beztłuszczowej. Upewnij się, że urządzenie jest czyste i gotowe do pracy. Włącz frytkownicę i ustaw temperaturę na 200°C. To idealna temperatura do smażenia steków, ponieważ pozwala na uzyskanie ładnej, złotej skórki na zewnątrz, a jednocześnie zachowuje soczystość wewnątrz.

  2. Doprawienie steku

    Podczas gdy frytkownica się nagrzewa, przypraw swój stek. Najlepiej sprawdza się prosta mieszanka: sól, pieprz i ewentualnie odrobina czosnku w proszku. Przyprawy powinny być równomiernie rozłożone na całej powierzchni mięsa. Możesz też dodać odrobinę oliwy z oliwek, by zwiększyć smak i pomóc w przybraniu złocistej barwy.

  3. Umieszczenie steku w frytkownicy

    Gdy frytkownica osiągnie odpowiednią temperaturę, delikatnie umieść stek w koszyku. Pamiętaj, aby nie przeładować frytkownicy - lepiej smażyć jeden lub dwa steki na raz, aby zapewnić równomierne gotowanie. Zamknij koszyk i przygotuj się na aromatyczny zapach, który wkrótce wypełni kuchnię!

  4. Czas smażenia

    Teraz czas na smażenie! Zazwyczaj stek powinien smażyć się od 8 do 12 minut, w zależności od grubości i preferowanego stopnia wysmażenia. Po 4-5 minutach warto przewrócić stek, aby uzyskać równomierne przyrumienienie z obu stron.

  5. Sprawdzanie gotowości

    Podczas smażenia, warto użyć termometru do mięsa, aby sprawdzić, czy stek osiągnął pożądany stopień wysmażenia. Oto kilka wskazówek, jak to zrobić:

    • Medium rare: 50-52°C
    • Medium: 57-60°C
    • Medium well: 65-68°C
    • Well done: 70°C i więcej
  6. Odpoczynek steku

    Po zakończeniu smażenia, nie zapomnij o kluczowym kroku - odpoczynku steku. Pozwól mu odpocząć przez 5-10 minut. To pozwoli sokom równomiernie się rozprowadzić, co sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej soczyste!

Gotowe! Twój stek z frytkownicy beztłuszczowej jest już przygotowany do podania. W następnym kroku dowiesz się, jak idealnie go serwować, by zachwycić swoich gości!

Jak osiągnąć idealny stopień wysmażenia

Kiedy już zdecydujesz się na smażenie steku w frytkownicy beztłuszczowej, jednym z najważniejszych aspektów, które musisz wziąć pod uwagę, jest stopień wysmażenia. Każdy ma swoje preferencje – od krwistego (rare) do dobrze wypieczonego (well done). Jak więc osiągnąć ten idealny stopień, który sprawi, że Twój stek będzie smakował wyśmienicie? Oto kilka wskazówek, które mogą Ci pomóc.

1. Poznaj różne stopnie wysmażenia

Zacznijmy od podstaw. Oto krótki przegląd stopni wysmażenia:

  • Krwisty (Rare): 50-52°C – mięso jest czerwone w środku, z zewnątrz lekko przypieczone.
  • Średnio krwisty (Medium rare): 57-60°C – delikatny różowy kolor wewnątrz, a zewnątrz złociste.
  • Średni (Medium): 63-68°C – różowy w środku, bardziej ściśnięte.
  • Średnio dobrze wypieczony (Medium well): 70-73°C – minimalna ilość różowego, bardziej szare.
  • Dobry (Well done): 76°C i więcej – całkowicie szare, bez różu.

2. Użyj termometru do mięsa

Jednym z najlepszych sposobów na osiągnięcie idealnego stopnia wysmażenia jest użycie termometru do mięsa. To narzędzie pozwoli Ci na bieżąco monitorować temperaturę steku. Wystarczy włożyć go w najgrubsze miejsce mięsa, aby uzyskać dokładny odczyt. W ten sposób unikniesz nieprzyjemnych niespodzianek!

3. Czas smażenia

Czas smażenia steku w frytkownicy beztłuszczowej zależy od grubości mięsa oraz pożądanego stopnia wysmażenia. Oto ogólne wytyczne:

  • Dla steków o grubości 2,5 cm:
    • Krwisty: 6-8 minut.
    • Średnio krwisty: 8-10 minut.
    • Średni: 10-12 minut.
    • Średnio dobrze wypieczony: 12-14 minut.
    • Dobry: 14-16 minut.

Pamiętaj, że każdy model frytkownicy beztłuszczowej może się różnić, więc warto przeprowadzać próby i dostosowywać czasy do własnych upodobań.

4. Odpoczynek mięsa

Po usmażeniu steku ważne jest, aby pozwolić mu odpocząć przez kilka minut. Dzięki temu soki w mięsie się ustabilizują, a każdy kęs będzie soczysty i pełen smaku. To jak chwila na złapanie oddechu przed najważniejszym momentem – smakowaniem!

Podsumowując, osiągnięcie idealnego stopnia wysmażenia to sztuka, która wymaga odrobiny praktyki. Zastosowanie termometru, dostosowanie czasu smażenia oraz odpoczynek mięsa po usmażeniu to kluczowe elementy, które pomogą Ci w tym zadaniu. Smacznego!

VII. Podanie i serwowanie steku z frytkownicy beztłuszczowej

Po zakończeniu smażenia steku w frytkownicy beztłuszczowej, nadszedł czas na najprzyjemniejszy etap – jego podanie! To moment, w którym twoje starania się opłacą, a zapach soczystego mięsa z pewnością zachwyci wszystkich przy stole. Jak podać idealnie usmażonego steka? Oto kilka wskazówek!

1. Odpoczynek steku

Zanim przejdziesz do krojenia, pozwól stekowi odpocząć przez około 5-10 minut. To bardzo ważny krok, ponieważ pozwala sokom w mięsie się ustabilizować. Jeśli pokroisz stek od razu, wszystkie soki wypłyną, a twoje danie straci na soczystości. Cierpliwość popłaca!

2. Wybór odpowiednich akcesoriów

Podczas serwowania steka, warto zastanowić się nad użyciem odpowiednich akcesoriów. Możesz zainwestować w elegancki talerz, który podkreśli wygląd dania. A jeśli chcesz dodać coś ekstra, sprawdź akcesoria do frytownic powietrznych, które mogą ułatwić ci podanie potrawy w atrakcyjny sposób. Podstawki, sosjerki czy eleganckie sztućce na pewno zrobią wrażenie!

3. Sposób krojenia

Kiedy stek już odpoczął, czas na krojenie. Zaleca się krojenie wzdłuż włókien mięsa, aby zachować jego soczystość i delikatność. Pamiętaj, by używać ostrego noża – to ułatwi pracę i sprawi, że kawałki będą wyglądały apetycznie.

4. Dodatki i sosy

Stek świetnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Oto kilka inspiracji:

  • Puree ziemniaczane – kremowe i delikatne, idealnie współgra z mięsem.
  • Grillowane warzywa – kolorowe i zdrowe, dodadzą świeżości daniu.
  • Sosy – spróbuj sosu BBQ, chimichurri lub klasycznego sosu pieprzowego, które podkręcą smak steka.

5. Estetyka serwowania

Nie zapominaj o estetyce! Ułożenie steka na talerzu ma ogromne znaczenie. Możesz podać go w całości lub w plasterkach, na liściu sałaty czy w otoczeniu dodatków, które wybrałeś. Pamiętaj, że pierwsze wrażenie jest najważniejsze!

6. Napój do steka

Nie można zapomnieć o napojach! Doskonałym wyborem będzie czerwone wino, które świetnie podkreśli smak mięsa. Jeśli preferujesz coś bezalkoholowego, spróbuj orzeźwiającego napoju na bazie cytrusów lub domowej lemoniady.

Podsumowując, podanie steka to sztuka, która wymaga dbałości o szczegóły. Odpoczynek, odpowiednie akcesoria, estetyka serwowania i dobór dodatków mogą całkowicie odmienić odbiór dania. Ciesz się chwilą i smakiem, a twoi goście na pewno będą zachwyceni!

Poprzedni
Jak upiec całego kurczaka w frytkownicy powietrznej - Przewodnik krok po kroku
Następny
Jak zrobić chipsy w frytkownicy powietrznej – prosty przepis krok po kroku

Powiązane artykuły

Jak zrobić pierś z kurczaka w frytownicy powietrznej: Prosty przepis krok po kroku
październik 05, 2025

Jak zrobić pierś z kurczaka w frytownicy powietrznej: Prosty przepis krok po kroku

Jak robić ciasta w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i wskazówki
październik 04, 2025

Jak robić ciasta w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i wskazówki

Jak zrobić ciasto w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i porady
październik 04, 2025

Jak zrobić ciasto w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i porady

Jak wybrać idealny ryżowar elektryczny do Twojej kuchni?
październik 04, 2025

Jak wybrać idealny ryżowar elektryczny do Twojej kuchni?

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

ul. Julianowska 37
05-500 Piaseczno
Godziny otwarcia:
Pon.–Czw.: 10:00–16:00
Pt.: 10:00–13:00

MASZ PYTANIE?

  • Zasady wysyłki
  • Kim jesteśmy?
  • Skontaktuj się z nami
  • FAQ
  • BLOG
  • kontakt@cuisine-pratique.pl

PRAWNE

  • Polityka zwrotów i refundacji
  • Warunki świadczenia usług
  • Polityka prywatności
  • Informacje prawne

NASZE KATEGORIE

  • Gotowanie
  • Przechowywanie
  • Akcesoria
  • Naczynia do napojów
  • Wyjdź z kuchni!

BLOGS

  • Nasze artykuły
  • Aktualności
  • Konserwacja Żywności
  • Ciasta i Ciastka
  • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
  • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
  • Zestawy Garnków i Sztućców
  • Drinkware (Napoje)
  • Babcia Wie, Jak Zrobić Dobrą Kawę
  • Kuchnia Outdoor
  • Majsterkowanie w kuchni
  • Czyszczenie Kuchni
© Cuisine Pratique Polska

Confirm your age

Are you 18 years old or older?

Come back when you're older

Sorry, the content of this store can't be seen by a younger audience. Come back when you're older.

Wózek sklepowy

Twój koszyk jest obecnie pusty.
null
Suma częściowa 0,00 zł
Zobacz Koszyk
Trust secure badge