Cuisine Pratique Polska
Wózek 0
  • Gotowanie
    • Gotowanie
      • Krajalnica do Warzyw
      • Krajalnica do Owoców
      • Obieraczki
      • Deski do krojenia
      • Mandoliny kuchenne
      • Krajalnica do Frytek
      • Miksery ręczne
    • Rozdrabniacze i Młynki
      • Młynek do mięsa
      • Młynek do warzyw
    • Wypieki i desery
      • Formy do ciast
      • Formy do czekolady
    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia. Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia.

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta Cuisine Pratique Polska

    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Przechowywanie
    • Przechowywanie
      • Pojemniki hermetyczne
      • Przyprawy i dodatki
      • Torebki i woreczki
      • Lunchbox
      • Bento
    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Normalna cena 103,80 zł
    Cena sprzedaży 103,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh Cuisine Pratique Polska

    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!) Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!)

    Normalna cena 196,00 zł
    Cena sprzedaży 196,00 zł Normalna cena 279,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Taca na żywność do lodówki Cuisine Pratique Polska

    Taca na żywność do lodówki

    Normalna cena 39,96 zł
    Cena sprzedaży 39,96 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Naczynia do napojów
    • Naczynia do napojów
      • Bidony
      • Blenders
      • Kapsułki z kawą wielokrotnego użytku
    • Wino i alkohol
      • Akcesoria do wina
      • Korkociągi
      • Pudełka sommelierskie
    • Akcesoria do kostek lodu
      • Maszyny do lodu
      • Tacki na kostki lodu
      • Maszyny do kruszenia lodu
      • Formy do kostek lodu
      • Kostki lodu wielokrotnego użytku
    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena 103,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry

    Normalna cena 183,80 zł
    Cena sprzedaży 183,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna Cuisine Pratique Polska

    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Fartuchy kuchenne
      • Ostrzałki do noży
      • Wagi kuchenne
      • Kuchnia DIY
    • Roboty wielofunkcyjne
      • Lidlomix
      • Air Fryers
      • Thermomix
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna Cuisine Pratique Polska

    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet A / 50 x 75 cm Cuisine Pratique Polska

    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet

    Normalna cena 55,80 zł
    Cena sprzedaży 55,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni Czarny Cuisine Pratique Polska

    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni

    Normalna cena 143,80 zł
    Cena sprzedaży 143,80 zł Normalna cena 183,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
  • Wyjdź z kuchni!
    • Wyjdź z kuchni!
      • Grill
      • Łazienka
      • Czyszczenie
      • Akcesoria do kranu
      • Przechowywanie i organizacja
    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych 1szt. Cuisine Pratique Polska

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry Cuisine Pratique Polska

    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem Cuisine Pratique Polska

    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • FAQ
  • Blogi
    • Nasze blogi
      • Nasze artykuły
      • Konserwacja Żywności
      • Ciasta i Ciastka
      • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
      • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
      • Drinkware Blog
      • Babcia wie, jak zrobić dobrą kawę
      • Kuchnia Outdoor: dobrze jeść i gotować na zewnątrz (grill, piknik, camping...)
      • Majsterkowanie w kuchni
      • Czyszczenie Kuchni
Moje konto
Zaloguj sie Rejestr
Cuisine Pratique Polska
Szukaj produktów Konto Lista życzeń Wózek 0
  • Gotowanie
    • Gotowanie
      • Krajalnica do Warzyw
      • Krajalnica do Owoców
      • Obieraczki
      • Deski do krojenia
      • Mandoliny kuchenne
      • Krajalnica do Frytek
      • Miksery ręczne
    • Rozdrabniacze i Młynki
      • Młynek do mięsa
      • Młynek do warzyw
    • Wypieki i desery
      • Formy do ciast
      • Formy do czekolady

    Gotowanie 👨‍🍳

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia. Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia.

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta Cuisine Pratique Polska

    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Przechowywanie
    • Przechowywanie
      • Pojemniki hermetyczne
      • Przyprawy i dodatki
      • Torebki i woreczki
      • Lunchbox
      • Bento

    Przechowywanie

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Normalna cena 103,80 zł
    Cena sprzedaży 103,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh Cuisine Pratique Polska

    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!) Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!)

    Normalna cena 196,00 zł
    Cena sprzedaży 196,00 zł Normalna cena 279,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Taca na żywność do lodówki Cuisine Pratique Polska

    Taca na żywność do lodówki

    Normalna cena 39,96 zł
    Cena sprzedaży 39,96 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Naczynia do napojów
    • Naczynia do napojów
      • Bidony
      • Blenders
      • Kapsułki z kawą wielokrotnego użytku
    • Wino i alkohol
      • Akcesoria do wina
      • Korkociągi
      • Pudełka sommelierskie
    • Akcesoria do kostek lodu
      • Maszyny do lodu
      • Tacki na kostki lodu
      • Maszyny do kruszenia lodu
      • Formy do kostek lodu
      • Kostki lodu wielokrotnego użytku

    Naczynia do napojów ☕

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena 103,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry

    Normalna cena 183,80 zł
    Cena sprzedaży 183,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna Cuisine Pratique Polska

    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Fartuchy kuchenne
      • Ostrzałki do noży
      • Wagi kuchenne
      • Kuchnia DIY
    • Roboty wielofunkcyjne
      • Lidlomix
      • Air Fryers
      • Thermomix

    Akcesoria kuchenne

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna Cuisine Pratique Polska

    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet A / 50 x 75 cm Cuisine Pratique Polska

    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet

    Normalna cena 55,80 zł
    Cena sprzedaży 55,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni Czarny Cuisine Pratique Polska

    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni

    Normalna cena 143,80 zł
    Cena sprzedaży 143,80 zł Normalna cena 183,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
  • Wyjdź z kuchni!
    • Wyjdź z kuchni!
      • Grill
      • Łazienka
      • Czyszczenie
      • Akcesoria do kranu
      • Przechowywanie i organizacja

    Wyjdź z kuchni!

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych 1szt. Cuisine Pratique Polska

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry Cuisine Pratique Polska

    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem Cuisine Pratique Polska

    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • FAQ
  • Blogi
    • Nasze blogi
      • Nasze artykuły
      • Konserwacja Żywności
      • Ciasta i Ciastka
      • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
      • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
      • Drinkware Blog
      • Babcia wie, jak zrobić dobrą kawę
      • Kuchnia Outdoor: dobrze jeść i gotować na zewnątrz (grill, piknik, camping...)
      • Majsterkowanie w kuchni
      • Czyszczenie Kuchni

Przeszukaj nasz sklep

Cuisine Pratique Polska
Konto Lista życzeń Wózek 0
popularne wyszukiwania:
T-Shirt Blue Jacket
Dom Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna (Air Fryers)
Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna (Air Fryers)

Prosty przepis na bułki maślane w Thermomixie

Aug 13, 2025
Prosty przepis na bułki maślane w Thermomixie

Wprowadzenie do przepisu na bułki maślane

Czy jest coś lepszego niż świeżo upieczone bułki maślane? Ich puszystość, maślany aromat i delikatna skórka sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. W tym przepisie pokażę Ci, jak w prosty sposób przygotować te pyszne bułki w domowym zaciszu. Są idealne na śniadanie, podwieczorek, a nawet jako dodatek do lunchu. Gotowy na kulinarną podróż?

Bułki maślane to klasyka, która z pewnością zagości w Twoim sercu. Nie ma nic lepszego niż zapach świeżego pieczywa unoszący się po domu! Dlatego zachęcam Cię, abyś spróbował samodzielnie je przygotować. Warto poświęcić trochę czasu, aby cieszyć się ich smakiem i teksturą.

W naszym przepisie skorzystamy z Thermomixa, który znacznie ułatwi proces przygotowania ciasta. To urządzenie nie tylko oszczędza czas, ale również sprawia, że ciasto jest idealnie wyrobione, co jest kluczem do uzyskania puszystych bułek. Ale nie martw się, jeśli nie masz Thermomiksa – podam również tradycyjną metodę wyrabiania ciasta.

Przygotuj się na kulinarne wyzwanie, które dostarczy Ci mnóstwo radości! Bułki maślane to nie tylko wspaniały smak, ale także doskonała okazja do spędzenia czasu z rodziną czy przyjaciółmi. Możesz je podawać z dżemem, masłem, a nawet jako bazę do burgerów. Ich wszechstronność sprawia, że są idealnym dodatkiem do każdego posiłku!

W kolejnych częściach przepisu omówimy szczegółowo składniki, przygotowanie ciasta, formowanie bułek oraz ich pieczenie. Ale na razie cieszmy się tym wspaniałym pomysłem na domowe bułki, które z pewnością zachwycą nie tylko Ciebie, ale także Twoich bliskich.

Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest cierpliwość i odrobina zaangażowania. Wypiek bułek maślanych to nie tylko przepis – to także sposób na wyrażenie swojej kreatywności i pasji do gotowania. Więc załóż fartuch, przygotuj składniki i daj się ponieść tej wyjątkowej kulinarnej przygodzie!

Nawet jeśli żadne urządzenie nie zastąpi w pełni Thermomixa, niektóre roboty kuchenne mogą go częściowo uzupełniać lub zastępować – szczególnie w zakresie zautomatyzowanego gotowania.

Te urządzenia nie są w 100% zamiennikami Thermomixa, ale stanowią świetną alternatywę dla osób, które chcą gotować automatycznie, nie wydając fortuny.

Porównanie: Moulinex Cookeo+ vs. Krups Cook4Me+ – Inteligentne multicookery

Wybór redakcji Cuisine Pratique

Moulinex Cookeo+ CE854110

80 wbudowanych przepisów i szybkie gotowanie pod ciśnieniem


Zalety: Przepisy krok po kroku, intuicyjny ekran, dedykowana aplikacja, oszczędność czasu i energii.

Zobacz na Amazon

Krups Cook4Me+ CZ7101

150 zaprogramowanych przepisów i zaawansowane funkcje


Zalety: Więcej przepisów, tryb opóźnionego startu, wiele trybów gotowania, łatwe czyszczenie.

Zobacz na Amazon

Zobacz porównanie szczegółowe

Składniki potrzebne do przygotowania bułek maślanych

Przygotowanie bułek maślanych to prawdziwa przyjemność, a kluczem do sukcesu są odpowiednie składniki. W tej sekcji przedstawimy, co będzie nam potrzebne do stworzenia tych pysznych, maślanych wypieków. Zaczynajmy!

Podstawowe składniki

Oto lista składników, które będą niezbędne do przygotowania bułek maślanych:

  • 500 g mąki pszennej – najlepiej użyć mąki typ 650, która zapewni odpowiednią strukturę ciasta.
  • 250 ml mleka – świeże mleko nada bułkom odpowiednią wilgotność oraz delikatny smak.
  • 70 g masła – użyjmy masła w temperaturze pokojowej, to właśnie ono uczyni nasze bułki tak maślane i aromatyczne.
  • 50 g cukru – dla słodkiego smaku, cukier wspiera także proces fermentacji drożdży.
  • 7 g soli – sól to kluczowy składnik, który podkreśla smak wypieków.
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży – drożdże to magiczny składnik, który sprawia, że nasze bułki będą puszyste i lekkie.

Dodatkowe opcje

Oprócz podstawowych składników, możemy dodać kilka innych, aby wzbogacić smak naszych bułek:

  • 1 jajko – dodane do ciasta, sprawi, że bułki będą jeszcze bardziej delikatne i puszyste.
  • Esencja waniliowa lub skórka z cytryny – dodanie tych składników nadaje bułkom wyjątkowy aromat.
  • Rodzynki lub inne suszone owoce – jeśli lubisz słodsze smaki, możesz dodać do ciasta garść rodzynek lub żurawiny.

Najważniejsze wskazówki

Podczas wybierania składników warto pamiętać o kilku rzeczach:

  1. Świeżość składników – upewnij się, że drożdże są świeże, to klucz do udanego wypieku.
  2. Temperatura składników – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, co pozwoli na lepsze połączenie i fermentację.
  3. Jakość mąki – wybieraj mąkę o dobrej jakości, najlepiej z lokalnych młynów.

Teraz, gdy znamy już wszystkie składniki, jesteśmy gotowi do dalszego etapu – przygotowania ciasta! Bułki maślane są w zasięgu ręki, a ich aromat na pewno wypełni nasz dom przyjemnymi zapachami. Zbierajmy składniki i zabierzmy się do pracy!

III. Przygotowanie ciasta w Thermomixie

Jeśli masz już wszystkie składniki na bułki maślane, to czas na najprzyjemniejszą część – przygotowanie ciasta! Użycie Thermomixa znacznie ułatwi Ci to zadanie. Dzięki niemu będziesz mógł skupić się na innych rzeczach, a jednocześnie cieszyć się doskonałymi bułkami.

1. Rozpoczęcie miksowania

Na początek umieść w naczyniu miksującym wszystkie suche składniki:
  • 500 g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
  • 30 g cukru
  • 10 g soli
  • 7 g drożdży instant
Miksuj je przez około 10 sekund na prędkości 5, aby dokładnie je wymieszać. To bardzo ważny krok, ponieważ dobrze połączone składniki wpłyną na teksturę Twoich bułek.

2. Dodawanie mokrych składników

Kiedy suche składniki są już gotowe, czas na dodanie mokrej części przepisu. Do naczynia miksującego wlej:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko
Teraz mieszaj wszystko przez 20 sekund na prędkości 4. Po tym czasie powinieneś zobaczyć, że składniki się ładnie połączyły. Jeśli zauważysz, że ciasto jest zbyt lepkie, nie martw się – to normalne!

3. Wyrabianie ciasta

Kolejnym krokiem jest wyrabianie ciasta. Ustaw Thermomix na funkcję wyrabiania (kneading) i czas na 2 minuty. W tym czasie ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli jesteś fanem dotyku, możesz po tym czasie wyciągnąć ciasto i wyrabiać je ręcznie przez kilka minut.

4. Odstawienie ciasta do wyrośnięcia

Po wyrabianiu przełóż ciasto do miski, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. To kluczowy moment, ponieważ drożdże będą pracować, a ciasto podwoi swoją objętość. Warto też sprawdzić, czy w Twojej kuchni jest wystarczająco ciepło – idealna temperatura to około 25-30°C.

Jeśli chcesz przyspieszyć proces, możesz włączyć piekarnik na 30 sekund, a następnie go wyłączyć. Włóż ciasto do ciepłego piekarnika, co pomoże mu szybciej wyrosnąć.

5. Gotowe ciasto

Kiedy ciasto już wyrośnie, powinno być piękne, pulchne i sprężyste. Możesz je delikatnie uderzyć pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Teraz jesteś gotowy do formowania bułek! Pamiętaj, że to, jak przygotujesz ciasto, ma ogromny wpływ na finalny smak i strukturę bułek. Zaskocz rodzinę i przyjaciół swoimi umiejętnościami piekarskimi, a na pewno będą zachwyceni Twoimi maślanymi bułkami!

IV. Formowanie bułek

Kiedy nasze ciasto na bułki maślane jest już gotowe, a aromatyczny zapach drożdży wypełnia kuchnię, czas przejść do jednego z najprzyjemniejszych kroków – formowania bułek! To tutaj zaczynamy nadawać naszym bułkom charakter i wygląd, który sprawi, że będą nie tylko smaczne, ale i piękne. Gotowy na małą przygodę? Zaczynajmy!

Przygotowanie do formowania

Zanim przystąpimy do formowania, warto przygotować sobie odpowiednie miejsce i narzędzia. Oto kilka rzeczy, które mogą się przydać:

  • Duża, czysta powierzchnia do pracy – może to być stół, blat kuchenny lub deska do krojenia.
  • Odstawiony wałek do ciasta – przyda się do formowania większych kawałków ciasta.
  • Szpatułka lub nóż – pomocne przy dzieleniu ciasta na mniejsze części.
  • Płatki mąki – do obsypania powierzchni roboczej, aby ciasto nie przywierało.

Dzielimy ciasto na części

Po wyrośnięciu ciasta, przełóż je na przygotowaną powierzchnię roboczą. Użyj szpatułki lub noża, aby podzielić ciasto na równe kawałki. Proponuję, aby każda bułka ważyła około 80-100 gramów. Dzięki temu zyskamy jednolite i ładne bułeczki. Jeśli chcesz, możesz użyć wagi, ale nie jest to konieczne – liczy się przede wszystkim zabawa!

Formowanie bułek

Teraz przyszedł czas na formowanie naszych bułek! To prosty proces, który wymaga jedynie kilku kroków:

  1. Uformuj kulkę: Weź kawałek ciasta i zacznij je lekko rozciągać w dłoniach, formując kulkę. Możesz użyć palców, aby „zakładać” brzegi do środka, tworząc gładką powierzchnię.
  2. Ustal kształt: Jeśli chcesz, aby Twoje bułki miały konkretny kształt (np. bardziej okrągłe lub podłużne), delikatnie spłaszcz kulkę i formuj w wybranym kształcie.
  3. Wkładanie do pieczenia: Ułóż uformowane bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić trochę miejsca pomiędzy nimi, ponieważ podczas wyrastania będą się zwiększać.

Ostatnie szlify

Gdy wszystkie bułki są już uformowane i gotowe do wyrastania, warto je przykryć ściereczką. Dzięki temu nie będą wysychać i utrzymają wilgoć. Teraz możemy przejść do ostatniego etapu przed pieczeniem – wyrastania ciasta!

Formowanie bułek maślane to nie tylko chwila w kuchni, ale i możliwość wyrażenia swojej kreatywności. Każda bułka będzie inna, a jednocześnie niezapomniana. Ciesz się tym procesem i pamiętaj, że najważniejsze to dobra zabawa i pyszne jedzenie na końcu!

V. Wyrastanie ciasta – jak to zrobić prawidłowo

Wyrastanie ciasta to kluczowy etap w pieczeniu bułek maślanych, który może zadecydować o ich puszystości i smaku. To właśnie w tym czasie drożdże zaczynają działać, a ciasto nabiera objętości. Ale jak to zrobić prawidłowo? Oto kilka sprawdzonych wskazówek!

1. Wybór odpowiedniego miejsca

Wyrastanie ciasta powinno odbywać się w ciepłym, ale nie gorącym miejscu. Idealna temperatura to około 25-30 stopni Celsjusza. Możesz postawić miskę z ciastem w nasłonecznionym miejscu lub blisko piekarnika, gdy jest on lekko rozgrzany. Unikaj zimnych powierzchni, które mogą spowolnić proces wyrastania.

2. Przykrycie ciasta

Aby ciasto nie wyschło podczas wyrastania, warto je przykryć. Możesz użyć:

  • czystej ściereczki kuchennej,
  • folii spożywczej,
  • lub pokrywki od miski.

To pomoże utrzymać wilgoć i stworzyć idealne warunki do wzrostu drożdży.

3. Czas wyrastania

Czas wyrastania ciasta zazwyczaj wynosi od 1 do 2 godzin, ale nie martw się, jeśli zajmie to nieco dłużej. Ważne jest, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Co jakiś czas warto zajrzeć do miski i sprawdzić, jak się ma sytuacja. Jeśli zauważysz, że ciasto stało się puszyste i lekkie, to znak, że można przejść do kolejnego etapu.

4. Dodatkowe wskazówki

Oto kilka dodatkowych wskazówek, które mogą okazać się przydatne:

  1. Zrób "test drożdży" – przed dodaniem drożdży do ciasta, możesz je aktywować, mieszając w ciepłej wodzie z odrobiną cukru. Jeśli zaczynają się pienić, są aktywne i gotowe do użycia.
  2. Nie przegap momentu! – gdy ciasto wyrośnie, nie należy czekać zbyt długo, bo może stracić swoje właściwości. Upewnij się, że przechodzisz do formowania bułek, gdy osiągnie odpowiednią objętość.
  3. Pamiętaj o odpowiedniej mące – użycie mąki o wysokiej zawartości glutenu (np. mąka chlebowa) pomoże uzyskać lepszą strukturę ciasta.

Podsumowanie

Wyrastanie ciasta to moment, w którym magia się dzieje. Daj mu czas i odpowiednie warunki, a efekty z pewnością Cię zachwycą! Pamiętaj o ciepłocie, wilgoci i cierpliwości, a Twoje bułki maślane będą miękkie, puszyste i pełne smaku. Smacznego pieczenia!

Pieczenie bułek maślanych w piekarniku

Gdy już uformujesz swoje bułki i pozwolisz im odpowiednio wyrosnąć, nadszedł czas na kolejny ekscytujący etap – pieczenie! To właśnie w piekarniku Twoje bułki maślane nabiorą ostatecznego kształtu i wspaniałego aromatu. Zobaczmy, jak to zrobić, żeby wyszły naprawdę idealne!

1. Przygotowanie piekarnika

Przed wsunięciem bułek do piekarnika, upewnij się, że jest on odpowiednio nagrzany. Idealna temperatura do pieczenia bułek maślanych to 190°C. Warto nagrzać piekarnik co najmniej 15-20 minut przed włożeniem bułek, aby zapewnić równomierne pieczenie.

2. Właściwe ustawienie blachy

Najlepiej umieścić blachę w środkowej części piekarnika. Dzięki temu ciepło będzie jednolicie rozchodzić się wokół bułek, co sprawi, że będą piekły się równomiernie. A jeśli masz możliwość, użyj blachy wyłożonej papierem do pieczenia, by uniknąć przywierania.

3. Dodanie pary do piekarnika

Aby bułki maślane miały piękną, chrupiącą skórkę, warto wprowadzić do piekarnika trochę pary. Możesz to zrobić na dwa sposoby:

  • Umieścić naczynie z wrzącą wodą na dnie piekarnika przed włożeniem bułek.
  • Spryskać wnętrze piekarnika wodą tuż przed włożeniem bułek.

Para pomoże uzyskać idealną teksturę skórki, a bułki będą wyglądały jeszcze bardziej apetycznie!

4. Czas pieczenia

Standardowy czas pieczenia bułek maślanych wynosi około 15-20 minut. Obserwuj je, bo każdy piekarnik piecze nieco inaczej. Kiedy bułki zaczną pięknie się rumienić, możesz je wyciągnąć. Złoty kolor skórki to znak, że są gotowe!

5. Ostudzenie bułek

Po wyjęciu bułek z piekarnika, warto dać im chwilę na ostygnięcie. Ułóż je na kratce, aby mogły swobodnie oddychać. Dzięki temu skórka pozostanie chrupiąca, a wnętrze pozostanie miękkie i delikatne.

6. Ciesz się smakiem!

Teraz, gdy Twoje bułki maślane są już upieczone i ostudzone, nadszedł czas na ich degustację. Możesz je podać na ciepło, z masłem, dżemem lub ulubionymi dodatkami. To idealna przekąska na śniadanie lub podwieczorek!

Mamy nadzieję, że te wskazówki pomogą Ci w przygotowaniu perfekcyjnych bułek maślanych w Twojej kuchni. Smacznego!

VII. Podawanie i przechowywanie bułek maślanych

Bułki maślane to jeden z tych wypieków, które potrafią rozgrzać serce i umilić każdy posiłek. Mogą być doskonałym dodatkiem do śniadania, lunchu czy kolacji. Ale co dalej, gdy już je upieczemy? Jak najlepiej je podać i przechować, żeby zachowały swoją świeżość? Oto kilka praktycznych wskazówek!

Podawanie bułek maślanych

Bułki maślane najlepiej smakują, gdy są świeżo upieczone. Oto kilka pomysłów, jak je podać:

  • Na śniadanie: Idealnie pasują do masełka, dżemu lub miodu. Możesz też dodać plasterek ulubionego sera lub wędliny.
  • Na lunch: Świetnie sprawdzą się jako baza do kanapek. Dodaj świeże warzywa, takie jak sałata, pomidory czy ogórki, a także składniki białkowe, jak kurczak lub tuńczyk.
  • Na kolację: Możesz podać je z zupą lub sałatką. Warto zjeść je na ciepło, więc przed podaniem możesz je lekko podgrzać w piekarniku.
  • Na słodko: Spróbuj serwować bułki maślane z kremem czekoladowym lub owocami. To pyszny sposób na deser!

Przechowywanie bułek maślanych

Jeśli nie udało się zjeść wszystkich bułek od razu, nie martw się! Oto kilka sprawdzonych metod przechowywania, które pomogą zachować ich świeżość:

  1. W woreczku foliowym: Po ostudzeniu, włóż bułki do szczelnego woreczka foliowego. Pozwoli to zminimalizować utratę wilgoci.
  2. W pojemniku hermetycznym: To idealne rozwiązanie, jeśli chcesz, aby bułki pozostały miękkie. Umieść je w pojemniku i szczelnie zamknij.
  3. W zamrażarce: Jeśli masz dużo bułek i nie zdążysz ich zjeść, możesz je zamrozić! Włóż je do woreczków do zamrażania i pamiętaj, by opisać datę. Bułki można przechowywać w zamrażarce nawet do 3 miesięcy.

Aby je odświeżyć, wystarczy je wyjąć z zamrażarki i podgrzać w piekarniku przez kilka minut. Będą jak świeżo upieczone!

Akcesoria do frytownic powietrznych

Jeśli poszukujesz akcesoriów, które ułatwią Ci pieczenie i przygotowywanie pysznych potraw, warto zwrócić uwagę na akcesoria do frytownic powietrznych. Dzięki nim możesz eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki!

Pamiętaj, że bułki maślane to nie tylko pyszny wypiek, ale także doskonała okazja do wspólnego spędzania czasu z bliskimi przy stole. Smacznego!

Porównanie: Moulinex Cookeo+ vs. Krups Cook4Me+ – Inteligentne multicookery

Wybór redakcji Cuisine Pratique

Moulinex Cookeo+ CE854110

80 wbudowanych przepisów i szybkie gotowanie pod ciśnieniem


Zalety: Przepisy krok po kroku, intuicyjny ekran, dedykowana aplikacja, oszczędność czasu i energii.

Zobacz na Amazon

Krups Cook4Me+ CZ7101

150 zaprogramowanych przepisów i zaawansowane funkcje


Zalety: Więcej przepisów, tryb opóźnionego startu, wiele trybów gotowania, łatwe czyszczenie.

Zobacz na Amazon

Zobacz porównanie szczegółowe

Poprzedni
Jak gotować jajka w frytkownicy powietrznej: proste sposoby na idealne jajka
Następny
Szybka i zdrowa ryba na parze w LidloMix – przepis krok po kroku

Powiązane artykuły

Jak zrobić pierś z kurczaka w frytownicy powietrznej: Prosty przepis krok po kroku
październik 05, 2025

Jak zrobić pierś z kurczaka w frytownicy powietrznej: Prosty przepis krok po kroku

Jak robić ciasta w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i wskazówki
październik 04, 2025

Jak robić ciasta w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i wskazówki

Jak zrobić ciasto w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i porady
październik 04, 2025

Jak zrobić ciasto w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i porady

Jak wybrać idealny ryżowar elektryczny do Twojej kuchni?
październik 04, 2025

Jak wybrać idealny ryżowar elektryczny do Twojej kuchni?

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

ul. Julianowska 37
05-500 Piaseczno
Godziny otwarcia:
Pon.–Czw.: 10:00–16:00
Pt.: 10:00–13:00

MASZ PYTANIE?

  • Zasady wysyłki
  • Kim jesteśmy?
  • Skontaktuj się z nami
  • FAQ
  • BLOG
  • kontakt@cuisine-pratique.pl

PRAWNE

  • Polityka zwrotów i refundacji
  • Warunki świadczenia usług
  • Polityka prywatności
  • Informacje prawne

NASZE KATEGORIE

  • Gotowanie
  • Przechowywanie
  • Akcesoria
  • Naczynia do napojów
  • Wyjdź z kuchni!

BLOGS

  • Nasze artykuły
  • Aktualności
  • Konserwacja Żywności
  • Ciasta i Ciastka
  • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
  • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
  • Zestawy Garnków i Sztućców
  • Drinkware (Napoje)
  • Babcia Wie, Jak Zrobić Dobrą Kawę
  • Kuchnia Outdoor
  • Majsterkowanie w kuchni
  • Czyszczenie Kuchni
© Cuisine Pratique Polska

Confirm your age

Are you 18 years old or older?

Come back when you're older

Sorry, the content of this store can't be seen by a younger audience. Come back when you're older.

Wózek sklepowy

Twój koszyk jest obecnie pusty.
null
Suma częściowa 0,00 zł
Zobacz Koszyk
Trust secure badge