Cuisine Pratique Polska
Wózek 0
  • Gotowanie
    • Gotowanie
      • Krajalnica do Warzyw
      • Krajalnica do Owoców
      • Obieraczki
      • Deski do krojenia
      • Mandoliny kuchenne
      • Krajalnica do Frytek
      • Miksery ręczne
    • Rozdrabniacze i Młynki
      • Młynek do mięsa
      • Młynek do warzyw
    • Wypieki i desery
      • Formy do ciast
      • Formy do czekolady
    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia. Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia.

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta Cuisine Pratique Polska

    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Przechowywanie
    • Przechowywanie
      • Pojemniki hermetyczne
      • Przyprawy i dodatki
      • Torebki i woreczki
      • Lunchbox
      • Bento
    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Normalna cena 103,80 zł
    Cena sprzedaży 103,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh Cuisine Pratique Polska

    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!) Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!)

    Normalna cena 196,00 zł
    Cena sprzedaży 196,00 zł Normalna cena 279,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Taca na żywność do lodówki Cuisine Pratique Polska

    Taca na żywność do lodówki

    Normalna cena 39,96 zł
    Cena sprzedaży 39,96 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Naczynia do napojów
    • Naczynia do napojów
      • Bidony
      • Blenders
      • Kapsułki z kawą wielokrotnego użytku
    • Wino i alkohol
      • Akcesoria do wina
      • Korkociągi
      • Pudełka sommelierskie
    • Akcesoria do kostek lodu
      • Maszyny do lodu
      • Tacki na kostki lodu
      • Maszyny do kruszenia lodu
      • Formy do kostek lodu
      • Kostki lodu wielokrotnego użytku
    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena 103,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry

    Normalna cena 183,80 zł
    Cena sprzedaży 183,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna Cuisine Pratique Polska

    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Fartuchy kuchenne
      • Ostrzałki do noży
      • Wagi kuchenne
      • Kuchnia DIY
    • Roboty wielofunkcyjne
      • Lidlomix
      • Air Fryers
      • Thermomix
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna Cuisine Pratique Polska

    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet A / 50 x 75 cm Cuisine Pratique Polska

    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet

    Normalna cena 55,80 zł
    Cena sprzedaży 55,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni Czarny Cuisine Pratique Polska

    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni

    Normalna cena 143,80 zł
    Cena sprzedaży 143,80 zł Normalna cena 183,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
  • Wyjdź z kuchni!
    • Wyjdź z kuchni!
      • Grill
      • Łazienka
      • Czyszczenie
      • Akcesoria do kranu
      • Przechowywanie i organizacja
    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych 1szt. Cuisine Pratique Polska

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry Cuisine Pratique Polska

    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem Cuisine Pratique Polska

    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • FAQ
  • Blogi
    • Nasze blogi
      • Nasze artykuły
      • Konserwacja Żywności
      • Ciasta i Ciastka
      • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
      • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
      • Drinkware Blog
      • Babcia wie, jak zrobić dobrą kawę
      • Kuchnia Outdoor: dobrze jeść i gotować na zewnątrz (grill, piknik, camping...)
      • Majsterkowanie w kuchni
      • Czyszczenie Kuchni
Moje konto
Zaloguj sie Rejestr
Cuisine Pratique Polska
Szukaj produktów Konto Lista życzeń Wózek 0
  • Gotowanie
    • Gotowanie
      • Krajalnica do Warzyw
      • Krajalnica do Owoców
      • Obieraczki
      • Deski do krojenia
      • Mandoliny kuchenne
      • Krajalnica do Frytek
      • Miksery ręczne
    • Rozdrabniacze i Młynki
      • Młynek do mięsa
      • Młynek do warzyw
    • Wypieki i desery
      • Formy do ciast
      • Formy do czekolady

    Gotowanie 👨‍🍳

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia. Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia.

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta Cuisine Pratique Polska

    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Przechowywanie
    • Przechowywanie
      • Pojemniki hermetyczne
      • Przyprawy i dodatki
      • Torebki i woreczki
      • Lunchbox
      • Bento

    Przechowywanie

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Normalna cena 103,80 zł
    Cena sprzedaży 103,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh Cuisine Pratique Polska

    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!) Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!)

    Normalna cena 196,00 zł
    Cena sprzedaży 196,00 zł Normalna cena 279,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Taca na żywność do lodówki Cuisine Pratique Polska

    Taca na żywność do lodówki

    Normalna cena 39,96 zł
    Cena sprzedaży 39,96 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Naczynia do napojów
    • Naczynia do napojów
      • Bidony
      • Blenders
      • Kapsułki z kawą wielokrotnego użytku
    • Wino i alkohol
      • Akcesoria do wina
      • Korkociągi
      • Pudełka sommelierskie
    • Akcesoria do kostek lodu
      • Maszyny do lodu
      • Tacki na kostki lodu
      • Maszyny do kruszenia lodu
      • Formy do kostek lodu
      • Kostki lodu wielokrotnego użytku

    Naczynia do napojów ☕

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena 103,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry

    Normalna cena 183,80 zł
    Cena sprzedaży 183,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna Cuisine Pratique Polska

    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Fartuchy kuchenne
      • Ostrzałki do noży
      • Wagi kuchenne
      • Kuchnia DIY
    • Roboty wielofunkcyjne
      • Lidlomix
      • Air Fryers
      • Thermomix

    Akcesoria kuchenne

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna Cuisine Pratique Polska

    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet A / 50 x 75 cm Cuisine Pratique Polska

    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet

    Normalna cena 55,80 zł
    Cena sprzedaży 55,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni Czarny Cuisine Pratique Polska

    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni

    Normalna cena 143,80 zł
    Cena sprzedaży 143,80 zł Normalna cena 183,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
  • Wyjdź z kuchni!
    • Wyjdź z kuchni!
      • Grill
      • Łazienka
      • Czyszczenie
      • Akcesoria do kranu
      • Przechowywanie i organizacja

    Wyjdź z kuchni!

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych 1szt. Cuisine Pratique Polska

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry Cuisine Pratique Polska

    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem Cuisine Pratique Polska

    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • FAQ
  • Blogi
    • Nasze blogi
      • Nasze artykuły
      • Konserwacja Żywności
      • Ciasta i Ciastka
      • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
      • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
      • Drinkware Blog
      • Babcia wie, jak zrobić dobrą kawę
      • Kuchnia Outdoor: dobrze jeść i gotować na zewnątrz (grill, piknik, camping...)
      • Majsterkowanie w kuchni
      • Czyszczenie Kuchni

Przeszukaj nasz sklep

Cuisine Pratique Polska
Konto Lista życzeń Wózek 0
popularne wyszukiwania:
T-Shirt Blue Jacket
Dom Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna (Air Fryers)
Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna (Air Fryers)

Przepis na pyszny bigos w Thermomixie krok po kroku

Jun 17, 2025
Przepis na pyszny bigos w Thermomixie krok po kroku

Bigos, znany również jako "król polskich potraw", to danie, które ma swoje korzenie w tradycji kulinarnej Polski. Nie jest to tylko danie – to prawdziwy symbol polskiej gościnności i rodzinnych spotkań. Wielu Polaków ma swoje ulubione przepisy na bigos, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Dlaczego bigos jest tak wyjątkowy? Przyjrzyjmy się bliżej tej potrawie!

Historia bigosu

Bigos ma długą historię, sięgającą co najmniej XVI wieku. Początkowo był to posiłek dla biednych, który wykorzystywał resztki mięsa i kapusty. W miarę upływu lat, stał się on daniem bardziej wyrafinowanym, idealnym na rodzinne uroczystości oraz święta. Tradycyjnie przyrządzany jest na bazie kiszonej kapusty, świeżej kapusty oraz różnorodnych mięs – wieprzowiny, wołowiny, a czasami dziczyzny.

Co czyni bigos tak wyjątkowym?

To, co wyróżnia bigos, to jego niepowtarzalny smak i aromat. Dzięki długiemu procesowi gotowania, składniki mają czas, aby się wzajemnie przenikać, tworząc jedyną w swoim rodzaju kompozycję. Warto podkreślić, że każdy kucharz ma swój własny sposób na bigos, co sprawia, że można spotkać wiele różnych wersji tej samej potrawy. Niektórzy dodają do niego grzyby, inni śliwki lub wino, a jeszcze inni preferują wersję bardziej klasyczną. Niezależnie od dodatków, bigos zawsze pozostaje bliski sercu Polaków.

Dlaczego warto spróbować bigosu?

  • Smak – bogaty, głęboki oraz pełen aromatów, które przyciągają do stołu.
  • Tradycja – to danie odzwierciedla polską kulturę i obyczaje kulinarne.
  • Wszechstronność – można go podawać na wiele sposobów, zarówno jako danie główne, jak i na zimno jako przekąskę.
  • Zdrowie – kapusta jest źródłem witamin, a dodatkowe składniki mogą wzbogacić potrawę o wartości odżywcze.

Bigos w nowoczesnym wydaniu

Choć bigos jest daniem tradycyjnym, coraz częściej można spotkać nowoczesne wersje tej potrawy, które uwzględniają współczesne metody gotowania, takie jak przygotowanie w Thermomixie. Dzięki temu proces staje się szybszy i prostszy, co z pewnością ułatwi wielu osobom przyrządzenie tej pysznej potrawy w domowym zaciszu.

Podsumowanie

Bigos to nie tylko posiłek – to historia, tradycja i wspomnienia. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę w kuchni, bigos z pewnością dostarczy Ci wielu radości i satysfakcji. Jeśli jeszcze go nie próbowałeś, koniecznie znajdź chwilę, aby zasmakować w tym wyjątkowym daniu, które zachwyca smakiem i aromatem!

Nawet jeśli żadne urządzenie nie zastąpi w pełni Thermomixa, niektóre roboty kuchenne mogą go częściowo uzupełniać lub zastępować – szczególnie w zakresie zautomatyzowanego gotowania.

Te urządzenia nie są w 100% zamiennikami Thermomixa, ale stanowią świetną alternatywę dla osób, które chcą gotować automatycznie, nie wydając fortuny.

Porównanie: Moulinex Cookeo+ vs. Krups Cook4Me+ – Inteligentne multicookery

Wybór redakcji Cuisine Pratique

Moulinex Cookeo+ CE854110

80 wbudowanych przepisów i szybkie gotowanie pod ciśnieniem


Zalety: Przepisy krok po kroku, intuicyjny ekran, dedykowana aplikacja, oszczędność czasu i energii.

Zobacz na Amazon

Krups Cook4Me+ CZ7101

150 zaprogramowanych przepisów i zaawansowane funkcje


Zalety: Więcej przepisów, tryb opóźnionego startu, wiele trybów gotowania, łatwe czyszczenie.

Zobacz na Amazon

Zobacz porównanie szczegółowe

II. Składniki potrzebne do przygotowania bigosu w Thermomixie

Bigos to klasyczne danie kuchni polskiej, które zachwyca smakiem i aromatem. Przygotowanie go w Thermomixie to świetny sposób na uproszczenie procesu gotowania, a zarazem zachowanie wszystkich tradycyjnych smaków. Zanim jednak zaczniemy gotować, warto zapoznać się z niezbędnymi składnikami, które potrzebujemy do przygotowania tego pysznego dania. Poniżej znajdziesz listę produktów, które z pewnością znajdą się w Twoim bigosie.

Mięsne podstawy bigosu

Bigos nie byłby bigosem bez odpowiedniej bazy mięsnej. Oto co możesz wykorzystać:

  • Wieprzowina – najlepsza będzie łopatka lub karkówka, które są soczyste i pełne smaku.
  • Wołowina – ma intensywniejszy smak i dobrze komponuje się z wieprzowiną.
  • Wędliny – nie zapomnij o kiełbasie, boczku czy szynce, które dodadzą bigosowi wyjątkowego aromatu.

Warzywa, które wzbogacą smak

Nie można zapomnieć o warzywach, które są kluczowe dla osiągnięcia pełni smaku. Oto co warto dodać:

  • Cebula – jej słodycz idealnie zbalansuje smak mięsa.
  • Marchew – dodaje koloru i delikatnej słodyczy.
  • Korzeń pietruszki – wzbogaca smak bigosu o dodatkowe aromaty.
  • Kapusta – oczywiście, to kluczowy składnik bigosu. Możesz użyć zarówno świeżej, jak i kiszonej kapusty.

Przyprawy, które dopełnią smak

Przyprawy to nieodłączny element gotowania. Oto co powinieneś mieć pod ręką:

  • Sól i pieprz – podstawowe przyprawy, które wydobędą wszystkie smaki.
  • Liście laurowe – dodają charakterystycznego aromatu.
  • Ziele angielskie – wprowadza nutkę korzenną, która świetnie komponuje się z mięsem.
  • Kminek – idealnie pasuje do potraw mięsnych i nadaje bigosowi głębszy smak.

Dodatki, które wzbogacą danie

Aby Twój bigos był jeszcze smaczniejszy, możesz dodać:

  • Świeżo mielony pieprz – na koniec gotowania dla zaostrzenia smaku.
  • Trochę czerwonego wina – dodaje głębi i lekkości.
  • Świeża natka pietruszki – na koniec jako ozdoba i świeży akcent.

Wybierając składniki do bigosu, pamiętaj o ich jakości. Im lepsze produkty, tym lepszy smak osiągniesz. A teraz, mając już wszystkie składniki w zasięgu ręki, możesz przejść do kolejnego etapu – przygotowania bigosu w Thermomixie. Smacznego!

III. Przygotowanie składników – krojenie i siekanie

Przygotowanie bigosu to nie tylko kwestie gotowania, ale także starannie przeprowadzone krojenie i siekanie składników. Dobrze przygotowane składniki to klucz do sukcesu w kuchni, a w przypadku bigosu mają one ogromne znaczenie dla jego smaku i tekstury. Zacznijmy od podstaw!

1. Wybór odpowiednich składników

Na początku musisz mieć listę składników, które chcesz wykorzystać w swoim bigosie. Oto podstawowe składniki, które powinny znaleźć się na Twojej liście:

  • Kapusta biała i kiszona
  • Mięso (np. wieprzowina, wołowina, kiełbasa)
  • Warzywa (np. cebula, marchew, papryka)
  • Przyprawy (np. sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)

2. Krojenie mięsa

Jeśli korzystasz z różnych rodzajów mięsa, zacznij od krojenia ich na małe kawałki. Mięso powinno być pokrojone w kostkę o wielkości około 2-3 cm. Taki rozmiar pozwoli na równomierne gotowanie i idealne wchłonięcie smaków. Pamiętaj, aby używać ostrego noża – to znacznie ułatwi pracę!

3. Siekanie warzyw

Teraz czas na warzywa! Cebulę pokrój w drobną kostkę, aby wydobyć jej naturalną słodycz. Marchewkę możesz pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce – zależy to od Twoich preferencji. Paprykę natomiast warto pokroić w małe kawałki, co doda bigosowi koloru i smaku. Nie zapomnij również o kiszonej kapuście! Jeśli jest zbyt kwaśna, możesz ją przepłukać wodą, aby złagodzić smak.

4. Używanie Thermomixu do siekania

Jedną z zalet posiadania Thermomixu jest to, że możesz zaoszczędzić czas na krojeniu! Wystarczy wrzucić przygotowane składniki do miski urządzenia i ustawić odpowiedni czas oraz prędkość. Oto kilka wskazówek:

  1. Do siekania cebuli użyj prędkości 5 na około 5 sekund.
  2. Marchewkę możesz zetrzeć na tarce, ustawiając prędkość na 6 przez 10 sekund.
  3. Paprykę pokrój na mniejsze kawałki, ustawiając prędkość na 4 przez 5-7 sekund.

5. Przygotowanie kapusty

Kiedy już masz wszystkie składniki pokrojone, czas na kapustę! Rozdrobnij ją na mniejsze kawałki, aby łatwiej się gotowała. W Thermomixie możesz zrobić to samodzielnie – wrzuć kapustę do miski i zmiksuj na prędkości 3 przez kilka sekund. To sprawi, że kapusta wchłonie wszystkie smaki, a bigos będzie jeszcze smaczniejszy!

Podsumowując, dobrze przygotowane składniki to klucz do udanego bigosu. Pamiętaj, że każdy szczegół ma znaczenie, a starannie pokrojone mięso i warzywa dodają nie tylko smaku, ale i estetyki dania. Już niedługo będziesz mógł cieszyć się pysznym bigosem!

Gotowanie mięsa i warzyw w Thermomixie

Gotowanie bigosu to nie tylko sztuka, ale i prawdziwa przyjemność, zwłaszcza gdy mamy do dyspozycji tak pomocne urządzenie jak Thermomix. Dzięki niemu możemy znacząco zaoszczędzić czas i energię, a jednocześnie uzyskać pyszne, aromatyczne danie. Zaczynamy od mięsa i warzyw – to kluczowe elementy, które nadają bigosowi charakteru i smaku.

Wybór mięsa

Do bigosu najlepiej sprawdza się mieszanka różnych rodzajów mięsa. Możesz użyć:

  • wieprzowiny – na przykład łopatki lub karkówki,
  • wołowiny – w kostkach lub mielonej,
  • dziczyzny – jeśli masz dostęp, nadaje bigosowi wyjątkowego smaku,
  • słoniny – dla podkreślenia aromatu.

Każdy z tych rodzajów mięsa wnosi coś wyjątkowego do potrawy, dlatego warto poszaleć z kombinacjami!

Przygotowanie mięsa w Thermomixie

Po wybraniu mięsa, czas na jego przygotowanie. W Thermomixie możesz pokroić mięso na mniejsze kawałki, co przyspieszy jego gotowanie. Oto jak to zrobić:

  1. Umieść mięso w misie Thermomixu.
  2. Ustaw nóż na prędkość 5 przez około 5-7 sekund, aż mięso będzie pokrojone na mniejsze kawałki.
  3. Przenieś pokrojone mięso do miski.

Teraz przyszedł czas na smażenie. Wstaw mięso z powrotem do miski Thermomixu, dodaj odrobinę oleju i ustaw program do smażenia. Zazwyczaj 10-15 minut w temperaturze 120°C wystarczy, aby uzyskać złotą, chrupiącą skórkę.

Warzywa do bigosu

Oprócz mięsa, niezwykle istotne są także warzywa. Klasycznie dodaje się cebulę, czosnek, marchew i seler. Możesz również dodać pietruszkę czy paprykę, jeśli masz ochotę na coś ekstra.

Przygotowanie warzyw jest równie proste:

  1. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki.
  2. Umieść je w misie Thermomixu.
  3. Ustaw nóż na prędkość 4 przez 5-10 sekund, aż warzywa będą drobno posiekane.

Gotowanie w Thermomixie

Po przygotowaniu mięsa i warzyw, czas na ich połączenie. Umieść mięso i warzywa w misie Thermomixu, dodaj trochę wody lub bulionu, aby danie nie było zbyt suche. Ustaw czas gotowania na 30-40 minut, temperaturę 100°C oraz obroty na 1, aby wszystko dobrze się połączyło. W trakcie gotowania możesz delikatnie przemieszać składniki, by nadać im równomiernego smaku.

Pamiętaj, że im dłużej gotujesz bigos, tym lepiej się rozwija jego smak. Po pewnym czasie będzie on tylko zyskiwał na intensywności! Gotowe mięso i warzywa są gotowe na dalsze etapy przyrządzania bigosu. Przygotuj się na aromatyczną eksplozję smaków, która wkrótce zagości w Twoim domu.

V. Dodawanie kapusty i przypraw – kluczowe etapy

Przygotowanie bigosu to prawdziwa sztuka, a dodawanie kapusty oraz przypraw to moment, który decyduje o końcowym smaku tej tradycyjnej polskiej potrawy. Kiedy już mamy ugotowane mięso i warzywa, czas na kluczowe etapy, które sprawią, że nasz bigos nabierze wyjątkowego charakteru.

Wybór kapusty

Najpierw skupmy się na kapuście. W bigosie najczęściej używa się zarówno kapusty białej, jak i kapusty kiszonej. Obie mają swoje unikalne właściwości:

  • Kapuśnica biała: świeża kapusta dodaje lekkości i chrupkości, co czyni bigos bardziej orzeźwiającym.
  • Kapuśnica kiszona: nadaje potrawie głębszy, kwaśny smak, który idealnie komponuje się z mięsem i przyprawami.

Najlepiej jest połączyć oba rodzaje kapusty w odpowiednich proporcjach, aby uzyskać idealny balans smaków. Zazwyczaj stosuje się około 500 g kapusty białej i 500 g kapusty kiszonej, ale można dostosować te ilości według własnych upodobań.

Przygotowanie kapusty

Gdy już wybierzemy odpowiednią kapustę, warto ją pokroić na mniejsze kawałki. W Thermomixie to zadanie jest niezwykle łatwe! Wystarczy wrzucić kapustę do miski urządzenia, ustawić odpowiedni czas na siekanie, a resztę zrobi za nas maszyna. Pamiętaj, aby nie przetrzymywać kapusty zbyt długo w Thermomixie, by nie stała się purée – ma zostać lekko posiekana.

Przyprawy – esencja smaku

Teraz przechodzimy do przypraw! To one nadają bigosowi charakterystyczny aromat i smak. Oto kilka kluczowych przypraw, które powinny znaleźć się w Twoim bigosie:

  1. Liść laurowy: dodaje głębi smaku.
  2. Pieprz: czarny i ziołowy, dla ostrości.
  3. Sól: niezbędna do wydobycia smaków.
  4. Kminku: ma intensywny, lekko orzechowy smak, który doskonale pasuje do mięsa.
  5. Papryka: słodka lub ostra, w zależności od preferencji.

Możesz również dodać inne przyprawy, takie jak ziele angielskie czy tymianek, w zależności od osobistych gustów. Nie bój się eksperymentować! Pamiętaj, że dodawanie przypraw to proces, który warto kontrolować, by nie przesadzić z ich ilością. Najlepiej jest dodawać je stopniowo, próbując bigos na bieżąco.

Finalizacja bigosu

Kiedy kapusta i przyprawy są już w garnku, należy wszystko dokładnie wymieszać. Thermomix ułatwia tę czynność, zapewniając równomierne połączenie smaków. Po dodaniu kapusty i przypraw, warto jeszcze chwilę gotować bigos, by smaki się przegryzły. To kluczowy moment, który nadaje Twojemu bigosowi niepowtarzalny aromat!

Pamiętaj, że bigos najlepiej smakuje po kilku godzinach, a nawet następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Czekanie na ten moment jest trudne, ale warte każdej minuty!

VI. Ustawienia Thermomixu dla idealnego bigosu

Hej, miłośnicy kuchni! Dzisiaj porozmawiamy o tym, jak ustawić Thermomix, aby przygotować idealny bigos. To danie, które ma swoje sekrety, a odpowiednie ustawienia urządzenia to klucz do sukcesu. Przygotujcie się na smakowitą podróż!

1. Ustawienia temperatury

Pierwszym krokiem w procesie gotowania bigosu jest wybór odpowiedniej temperatury. Zazwyczaj zaczynamy od:

  • Varoma - idealna do duszenia mięsa, pozwala wydobyć jego pełny smak.
  • 100°C - dobra, gdy już dodamy kapustę i warzywa, aby wszystko się dobrze połączyło.

Ważne jest, aby nie gotować bigosu zbyt szybko. Wolne duszenie to sekret, który sprawia, że smaki się przenikają, a potrawa zyskuje głębię.

2. Czas gotowania

Czas to kolejny kluczowy element w naszym przepisie. W Thermomixie zaleca się:

  • 30-40 minut na duszenie mięsa, w zależności od jego rodzaju. Przy ruchu obrotowym, aby składniki się nie przypaliły.
  • 60-90 minut na gotowanie bigosu już po dodaniu kapusty. Im dłużej, tym lepiej!

Pamiętajcie, aby co jakiś czas sprawdzać, czy bigos nie potrzebuje dodatkowej wody lub przypraw.

3. Mieszanie składników

Aby składniki dobrze się połączyły, warto stosować odpowiedni tryb mieszania. W Thermomixie mamy do wyboru kilka opcji:

  • Obroty 1-2 - delikatne mieszanie, idealne na początku, kiedy dodajemy składniki.
  • Obroty 3-4 - używaj, gdy mamy już dodaną kapustę, żeby wszystko się dobrze wymieszało, ale nie rozpadło.

Nie zapominajcie, że Thermomix ma świetną funkcję, która pozwala na gotowanie bez mieszania, co jest bardzo przydatne, gdy nie chcemy, aby potrawa się rozpadła.

4. Ustawienia prędkości

Nie zapomnijcie również o prędkości! W Thermomixie najczęściej korzystam z:

  • Turbo - świetne do siekania cebuli czy innych warzyw na początku, zanim rozpoczniemy gotowanie.
  • Obroty 1-2 - do mieszania, gdy potrawa jest już w toku.

Warto bawić się tymi ustawieniami, by znaleźć idealne dla siebie połączenie!

5. Ostatnie szlify

Na koniec, gdy bigos już się gotuje, nie zapomnijcie o degustacji! To dobry moment, aby dodać ewentualne przyprawy. Ustawienia Thermomixu są super, ale to Wasze podniebienie jest najważniejsze. Smacznego!

VII. Podservowanie bigosu – propozycje i dodatki

Bigos to jedna z tych potraw, która z pewnością zasługuje na odpowiednią oprawę przy serwowaniu. To nie tylko danie, ale i prawdziwa uczta, a sposób, w jaki je podasz, może sprawić, że stanie się jeszcze bardziej wyjątkowe. Przygotowałem dla Ciebie kilka pomysłów na podserwowanie bigosu, które na pewno rozbudzą apetyty Twoich gości!

1. Klasyczny sposób – z pieczywem

Najbardziej tradycyjnym sposobem serwowania bigosu jest podanie go z świeżym, chrupiącym pieczywem. Bagietka lub chleb wiejski doskonale komponują się z bogatym smakiem tej potrawy. Możesz również przygotować grzanki, lekko przypieczone z odrobiną czosnku – będą stanowiły świetny dodatek!

2. Z dodatkiem ziemniaków

Jeżeli chcesz, aby Twój bigos był bardziej sycący, podaj go z gotowanymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym. To klasyka, która nigdy nie wyjdzie z mody. Ziemniaki wchłoną smaki bigosu, a całość stworzy harmonijną kompozycję.

3. Z ryżem lub kaszą

Inną ciekawą opcją jest serwowanie bigosu z ryżem lub kaszą gryczaną. To zdrowsze i bardziej oryginalne podejście, które na pewno zaskoczy Twoich gości. Kasza dodaje potrawie lekko orzechowego smaku, co w połączeniu z bigosem daje niesamowity efekt!

4. Dodatki, które wzbogacą danie

Aby uczynić bigos jeszcze bardziej wyjątkowym, możesz zainwestować w różnorodne dodatki. Oto kilka propozycji:

  • Świeże zioła – natka pietruszki, koperek czy tymianek dodadzą świeżości.
  • Ogórki kiszone – ich kwasowość zrównoważy smaki bigosu.
  • Kwaśna śmietana – doskonała do polewania bigosu, nada mu kremowej konsystencji.

5. Wyjątkowe akcesoria do serwowania

Nie zapomnij o estetyce serwowania! Posiłek podany w odpowiednich naczyniach potrafi zrobić ogromną różnicę. Ciekawym rozwiązaniem mogą być akcesoria do frytownic powietrznych, które pomogą w przyrządzaniu pysznych dodatków do bigosu. Na przykład, możesz zrobić chrupiące chipsy z warzyw, które będą świetnym uzupełnieniem dania!

Podsumowując, bigos to danie, które można serwować na wiele sposobów, a możliwości są niemal nieograniczone. Kluczowym jest, aby dostosować dodatki do indywidualnych gustów Twoich gości oraz do okazji. Niezależnie od tego, jakie dodatki wybierzesz, pamiętaj, że najważniejsza jest miłość i pasja, z jaką przygotowujesz swoje danie. Smacznego!

Porównanie: Moulinex Cookeo+ vs. Krups Cook4Me+ – Inteligentne multicookery

Wybór redakcji Cuisine Pratique

Moulinex Cookeo+ CE854110

80 wbudowanych przepisów i szybkie gotowanie pod ciśnieniem


Zalety: Przepisy krok po kroku, intuicyjny ekran, dedykowana aplikacja, oszczędność czasu i energii.

Zobacz na Amazon

Krups Cook4Me+ CZ7101

150 zaprogramowanych przepisów i zaawansowane funkcje


Zalety: Więcej przepisów, tryb opóźnionego startu, wiele trybów gotowania, łatwe czyszczenie.

Zobacz na Amazon

Zobacz porównanie szczegółowe

Poprzedni
LidloMix - Najlepsze noże kuchenne, które musisz mieć w swojej kuchni
Następny
Jaką formę można włożyć do frytkownicy powietrznej? Przewodnik po najlepszych opcjach

Powiązane artykuły

Jak zrobić pierś z kurczaka w frytownicy powietrznej: Prosty przepis krok po kroku
październik 05, 2025

Jak zrobić pierś z kurczaka w frytownicy powietrznej: Prosty przepis krok po kroku

Jak robić ciasta w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i wskazówki
październik 04, 2025

Jak robić ciasta w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i wskazówki

Jak zrobić ciasto w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i porady
październik 04, 2025

Jak zrobić ciasto w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i porady

Jak wybrać idealny ryżowar elektryczny do Twojej kuchni?
październik 04, 2025

Jak wybrać idealny ryżowar elektryczny do Twojej kuchni?

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

MASZ PYTANIE?

  • Zasady wysyłki
  • Kim jesteśmy?
  • Skontaktuj się z nami
  • FAQ
  • BLOG
  • kontakt@cuisine-pratique.pl

PRAWNE

  • Polityka zwrotów i refundacji
  • Warunki świadczenia usług
  • Polityka prywatności
  • Informacje prawne

NASZE KATEGORIE

  • Gotowanie
  • Przechowywanie
  • Akcesoria
  • Naczynia do napojów
  • Wyjdź z kuchni!
  • Nasz najlepszy przyjaciel: Dekoracje-Sypialni

BLOGS

  • Nasze artykuły
  • Aktualności
  • Konserwacja Żywności
  • Ciasta i Ciastka
  • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
  • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
  • Zestawy Garnków i Sztućców
  • Drinkware (Napoje)
  • Babcia Wie, Jak Zrobić Dobrą Kawę
  • Kuchnia Outdoor
  • Majsterkowanie w kuchni
  • Czyszczenie Kuchni
© Cuisine Pratique Polska

Confirm your age

Are you 18 years old or older?

Come back when you're older

Sorry, the content of this store can't be seen by a younger audience. Come back when you're older.

Wózek sklepowy

Twój koszyk jest obecnie pusty.
null
Suma częściowa 0,00 zł
Zobacz Koszyk
Trust secure badge