Cuisine Pratique Polska
Wózek 0
  • Gotowanie
    • Gotowanie
      • Krajalnica do Warzyw
      • Krajalnica do Owoców
      • Obieraczki
      • Deski do krojenia
      • Mandoliny kuchenne
      • Krajalnica do Frytek
      • Miksery ręczne
    • Rozdrabniacze i Młynki
      • Młynek do mięsa
      • Młynek do warzyw
    • Wypieki i desery
      • Formy do ciast
      • Formy do czekolady
    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia. Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia.

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta Cuisine Pratique Polska

    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Przechowywanie
    • Przechowywanie
      • Pojemniki hermetyczne
      • Przyprawy i dodatki
      • Torebki i woreczki
      • Lunchbox
      • Bento
    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Normalna cena 103,80 zł
    Cena sprzedaży 103,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh Cuisine Pratique Polska

    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!) Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!)

    Normalna cena 196,00 zł
    Cena sprzedaży 196,00 zł Normalna cena 279,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Taca na żywność do lodówki Cuisine Pratique Polska

    Taca na żywność do lodówki

    Normalna cena 39,96 zł
    Cena sprzedaży 39,96 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Naczynia do napojów
    • Naczynia do napojów
      • Bidony
      • Blenders
      • Kapsułki z kawą wielokrotnego użytku
    • Wino i alkohol
      • Akcesoria do wina
      • Korkociągi
      • Pudełka sommelierskie
    • Akcesoria do kostek lodu
      • Maszyny do lodu
      • Tacki na kostki lodu
      • Maszyny do kruszenia lodu
      • Formy do kostek lodu
      • Kostki lodu wielokrotnego użytku
    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena 103,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry

    Normalna cena 183,80 zł
    Cena sprzedaży 183,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna Cuisine Pratique Polska

    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Fartuchy kuchenne
      • Ostrzałki do noży
      • Wagi kuchenne
      • Kuchnia DIY
    • Roboty wielofunkcyjne
      • Lidlomix
      • Air Fryers
      • Thermomix
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna Cuisine Pratique Polska

    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet A / 50 x 75 cm Cuisine Pratique Polska

    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet

    Normalna cena 55,80 zł
    Cena sprzedaży 55,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni Czarny Cuisine Pratique Polska

    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni

    Normalna cena 143,80 zł
    Cena sprzedaży 143,80 zł Normalna cena 183,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
  • Wyjdź z kuchni!
    • Wyjdź z kuchni!
      • Grill
      • Łazienka
      • Czyszczenie
      • Akcesoria do kranu
      • Przechowywanie i organizacja
    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych 1szt. Cuisine Pratique Polska

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry Cuisine Pratique Polska

    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem Cuisine Pratique Polska

    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • FAQ
  • Blogi
    • Nasze blogi
      • Nasze artykuły
      • Konserwacja Żywności
      • Ciasta i Ciastka
      • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
      • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
      • Drinkware Blog
      • Babcia wie, jak zrobić dobrą kawę
      • Kuchnia Outdoor: dobrze jeść i gotować na zewnątrz (grill, piknik, camping...)
      • Majsterkowanie w kuchni
      • Czyszczenie Kuchni
Moje konto
Zaloguj sie Rejestr
Cuisine Pratique Polska
Szukaj produktów Konto Lista życzeń Wózek 0
  • Gotowanie
    • Gotowanie
      • Krajalnica do Warzyw
      • Krajalnica do Owoców
      • Obieraczki
      • Deski do krojenia
      • Mandoliny kuchenne
      • Krajalnica do Frytek
      • Miksery ręczne
    • Rozdrabniacze i Młynki
      • Młynek do mięsa
      • Młynek do warzyw
    • Wypieki i desery
      • Formy do ciast
      • Formy do czekolady

    Gotowanie 👨‍🍳

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia. Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia.

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta Cuisine Pratique Polska

    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Przechowywanie
    • Przechowywanie
      • Pojemniki hermetyczne
      • Przyprawy i dodatki
      • Torebki i woreczki
      • Lunchbox
      • Bento

    Przechowywanie

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Normalna cena 103,80 zł
    Cena sprzedaży 103,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh Cuisine Pratique Polska

    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!) Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!)

    Normalna cena 196,00 zł
    Cena sprzedaży 196,00 zł Normalna cena 279,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Taca na żywność do lodówki Cuisine Pratique Polska

    Taca na żywność do lodówki

    Normalna cena 39,96 zł
    Cena sprzedaży 39,96 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Naczynia do napojów
    • Naczynia do napojów
      • Bidony
      • Blenders
      • Kapsułki z kawą wielokrotnego użytku
    • Wino i alkohol
      • Akcesoria do wina
      • Korkociągi
      • Pudełka sommelierskie
    • Akcesoria do kostek lodu
      • Maszyny do lodu
      • Tacki na kostki lodu
      • Maszyny do kruszenia lodu
      • Formy do kostek lodu
      • Kostki lodu wielokrotnego użytku

    Naczynia do napojów ☕

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena 103,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry

    Normalna cena 183,80 zł
    Cena sprzedaży 183,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna Cuisine Pratique Polska

    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Fartuchy kuchenne
      • Ostrzałki do noży
      • Wagi kuchenne
      • Kuchnia DIY
    • Roboty wielofunkcyjne
      • Lidlomix
      • Air Fryers
      • Thermomix

    Akcesoria kuchenne

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna Cuisine Pratique Polska

    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet A / 50 x 75 cm Cuisine Pratique Polska

    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet

    Normalna cena 55,80 zł
    Cena sprzedaży 55,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni Czarny Cuisine Pratique Polska

    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni

    Normalna cena 143,80 zł
    Cena sprzedaży 143,80 zł Normalna cena 183,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
  • Wyjdź z kuchni!
    • Wyjdź z kuchni!
      • Grill
      • Łazienka
      • Czyszczenie
      • Akcesoria do kranu
      • Przechowywanie i organizacja

    Wyjdź z kuchni!

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych 1szt. Cuisine Pratique Polska

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry Cuisine Pratique Polska

    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem Cuisine Pratique Polska

    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • FAQ
  • Blogi
    • Nasze blogi
      • Nasze artykuły
      • Konserwacja Żywności
      • Ciasta i Ciastka
      • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
      • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
      • Drinkware Blog
      • Babcia wie, jak zrobić dobrą kawę
      • Kuchnia Outdoor: dobrze jeść i gotować na zewnątrz (grill, piknik, camping...)
      • Majsterkowanie w kuchni
      • Czyszczenie Kuchni

Przeszukaj nasz sklep

Cuisine Pratique Polska
Konto Lista życzeń Wózek 0
popularne wyszukiwania:
T-Shirt Blue Jacket
Dom Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna (Air Fryers)
Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna (Air Fryers)

Przepis na pyszny makowiec z LidloMix – idealne ciasto na święta

May 03, 2025
Przepis na pyszny makowiec z LidloMix – idealne ciasto na święta

Wprowadzenie do makowca – tradycja i smak

Makowiec to jedno z tych ciast, które od pokoleń zdobią nasze stoły, zwłaszcza podczas świąt Bożego Narodzenia. Jego obecność w polskiej kuchni jest tak silna, że dla wielu osób to nieodłączny element świątecznego klimatu. Warto zatem przyjrzeć się tej tradycji, bo makowiec to nie tylko pyszne ciasto, ale również kawałek naszej kultury i historii.

Historia makowca

Makowiec ma swoje korzenie w staropolskiej kuchni. Jego historia sięga czasów, gdy mak był symbolem płodności, a także obfitości. Warto pamiętać, że w dawnych czasach makowce pieczono nie tylko na Boże Narodzenie, ale także na wesela czy inne ważne uroczystości. Każda rodzina miała swoje przepisy, co sprawiało, że to ciasto miało wiele wariantów, a jego smak oraz sposób podania różniły się w zależności od regionu.

Makowiec w polskiej tradycji

W Polsce, makowiec jest nie tylko przysmakiem, ale także symbolem bogactwa i świątecznego klimatu. Wiele osób wierzy, że spożycie makowca w czasie Wigilii przynosi szczęście i dobrobyt. Nie ma nic lepszego niż kawałek świeżego makowca, podany z kubkiem aromatycznego kompotu z suszonych owoców, podczas wspólnego świętowania z rodziną.

Smak i zapach, które przyciągają

Co sprawia, że makowiec jest tak wyjątkowy? Przede wszystkim jego intensywny smak oraz aromatyczny zapach. Wypełniony po brzegi słodkim nadzieniem z mielonego maku, orzechów i suszonych owoców, makowiec potrafi oczarować nawet najwybredniejszych smakoszy. Dodatkowo, posypany cukrem pudrem lub polany lukrem, staje się prawdziwą ozdobą każdego stołu.

Dlaczego warto piec makowiec samodzielnie?

Pieczenie makowca w domu to doskonała okazja do spędzenia czasu z bliskimi. To nie tylko kulinarna przygoda, ale także sposób na przekazanie tradycji młodszym pokoleniom. Wspólne mieszanie składników, wałkowanie ciasta i nadziewanie go makiem stają się nie tylko obowiązkiem, ale również wesołą zabawą. Dodatkowo, domowy makowiec z pewnością będzie smakował lepiej niż ten kupiony w sklepie. Pamiętaj, że każdy przepis jest inny, a smak makowca może się różnić w zależności od użytych składników i techniki pieczenia. Dlatego warto eksperymentować i odnaleźć swój ulubiony sposób na ten tradycyjny wypiek. Na koniec warto dodać, że smak makowca przywołuje wspomnienia, ciepłe chwile i radość spędzania czasu z rodziną. Dlatego niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym cukiernikiem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, makowiec z pewnością dostarczy Ci wielu przyjemności i satysfakcji. A zatem, zainspiruj się tradycją i poczuj magię makowca w swoim domu!

Porównanie: Lidlomix Connect vs. Lidlomix Édition Plus

Lidlomix Connect

Lidlomix Connect Zobacz na Amazon

Lidlomix Édition Plus

Lidlomix Édition Plus Zobacz na Amazon

Zobacz porównanie szczegółowe

II. Składniki potrzebne do przygotowania makowca

Makowiec to prawdziwa gwiazda polskiego stołu, szczególnie podczas świąt. Aby cieszyć się jego wyjątkowym smakiem, ważne jest, aby mieć odpowiednie składniki. W tym rozdziale przeprowadzimy Cię przez listę niezbędnych elementów, które uczynią Twój makowiec nieodpartym!

Podstawowe składniki

Oto, co będziesz potrzebować, aby przygotować idealne ciasto makowe:

  • Mąka pszenna – około 500 g. To baza naszego ciasta, więc wybierz najlepszej jakości mąkę.
  • Cukier – 200 g, aby nadać słodyczy zarówno ciastu, jak i nadzieniu.
  • Drożdże – 25 g świeżych lub 7 g suchych. To one sprawią, że ciasto będzie puszyste!
  • Masło – 150 g, które doda ciastu delikatności i smaku.
  • Jajka – 3 sztuki. Dodają one wilgotności oraz bogactwa smaku.
  • Mleko – 250 ml, w temperaturze pokojowej, aby aktywować drożdże.
  • Sól – szczypta, która podkreśli smaki.
  • Ekstrakt waniliowy – kilka kropel, dla aromatycznego akcentu.

Składniki na nadzienie makowe

Teraz przejdźmy do nadzienia, które jest kluczowym elementem makowca. Oto lista składników:

  • Mąka makowa – 400 g. To główny składnik nadzienia, który nadaje mu charakterystyczny smak.
  • Cukier puder – 100 g. Użyj go, aby uzyskać słodkie nadzienie.
  • Jajko – 1 sztuka, które związuję wszystkie składniki.
  • Rodzynki – 100 g, dla dodatkowej słodyczy i tekstury.
  • Orzechy włoskie – 100 g, posiekane. Dają chrupkości i wzbogacają smak.
  • Cynamon – 1 łyżeczka, dla korzennego aromatu.
  • Skórka z cytryny – z jednej cytryny, która doda świeżości.
  • Miód – 2-3 łyżki, dla naturalnej słodyczy i wilgoci.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie składników?

Pamiętaj, aby kupować świeże składniki. W szczególności zwróć uwagę na jakość maku – powinien być świeżo mielony, a nie stary i zjełczały. Warto również poszukać naturalnych, organicznych produktów, które nie tylko lepiej smakują, ale także są zdrowsze dla Twojej rodziny.

Gdy już zgromadzisz wszystkie składniki, będziesz gotowy na kolejne etapy przygotowań do stworzenia pysznego makowca. Smacznego pieczenia!

III. Przygotowanie ciasta z LidloMix – krok po kroku

Przygotowanie ciasta na makowiec z pomocą LidloMix to prawdziwa przyjemność! Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom, proces staje się prosty i przyjemny, a efekty są naprawdę zachwycające. Zabierzmy się więc za to razem, krok po kroku!

Krok 1: Zbieranie składników

Zanim zaczniemy, upewnijmy się, że mamy wszystkie składniki w zasięgu ręki. Oto, co będzie nam potrzebne:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 paczka drożdży instant
  • 1 szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krok 2: Przygotowanie LidloMix

Włączamy nasz LidloMix i przygotowujemy go do pracy. Najpierw dodajmy masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, a następnie cukier. Miksujemy je na gładką masę, aż powstanie puszysta masa.

Krok 3: Dodawanie jajek

Teraz czas na jajka! Stopniowo dodajemy je do masy maślanej, jedno po drugim, dobrze miksując. Każde jajko powinno być dokładnie wmiksowane, zanim dodamy następne. To kluczowy krok, który wpłynie na strukturę ciasta!

Krok 4: Mieszanie składników sypkich

W osobnej misce mieszamy mąkę, drożdże i sól. Gdy wszystko będzie dobrze połączone, dodajemy to do naszego miksera. Włączamy LidloMix na niskich obrotach, aby składniki się połączyły.

Krok 5: Dodawanie mleka i wanilii

W tym momencie wlewamy mleko oraz dodajemy ekstrakt waniliowy. Miksujemy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Powinno mieć jednolitą konsystencję – nie za gęste, ale też nie za rzadkie. Jeśli zauważysz, że jest zbyt suche, dodaj odrobinę mleka, a jeśli zbyt lejące – dodaj nieco mąki.

Krok 6: Wyrabianie ciasta

Teraz czas na odrobinę ruchu! Możesz użyć ręki lub przymocować hak do LidloMix i wyrabiać ciasto przez około 5-10 minut. To ważne, aby ciasto stało się elastyczne i dobrze napowietrzone.

Krok 7: Wyrastanie ciasta

Formujemy kulę z ciasta, wkładamy je do lekko natłuszczonej miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto mogło wyrosnąć – powinno podwoić swoją objętość, co zajmie około 1-1,5 godziny.

Gotowe ciasto to pierwszy krok do stworzenia pysznego makowca! W kolejnych etapach zajmiemy się przygotowaniem nadzienia i pieczeniem, ale na razie cieszmy się tym, że jesteśmy już w połowie drogi do świątecznego przysmaku. Smacznego pieczenia!

IV. Wybór i przygotowanie maku

Makowiec to jeden z najpiękniejszych elementów polskiej tradycji kulinarnej, a mak w nim gra pierwsze skrzypce! Wybór odpowiedniego maku oraz jego przygotowanie to kluczowe etapy w tworzeniu tego wyjątkowego wypieku. W tym rozdziale podzielę się z Tobą wszystkim, co musisz wiedzieć o maku, aby Twój makowiec był nie tylko smaczny, ale także aromatyczny i pełen charakteru.

Wybór maku

Pierwszym krokiem jest oczywiście wybór maku. Możesz spotkać różne rodzaje maku, ale warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów:

  • Mak biały – ma delikatniejszy smak i jest często używany do przygotowania nadzienia. Jego ziarna są większe i bardziej soczyste.
  • Mak niebieski – ma intensywniejszy smak i ciemniejszy kolor. Często jest stosowany w tradycyjnych przepisach na makowiec.
  • Mak mielony – jest już przetworzony, jednak warto pamiętać, że świeżo mielony mak zawsze będzie lepszy pod względem smaku i aromatu.

Kiedy wybierasz mak, upewnij się, że jest on świeży. Sprawdź datę ważności, a także zwróć uwagę na jego zapach – powinien być przyjemny i orzechowy, a nie stęchły.

Przygotowanie maku

Po dokonaniu wyboru, czas na przygotowanie maku. Oto prosta instrukcja, jak to zrobić:

  1. Płukanie – najpierw przepłucz mak pod bieżącą wodą, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. To ważny krok, który zapewni czystość nadzienia.
  2. Namaczanie – następnie włóż mak do miski i zalej go gorącą wodą. Pozwól mu nasiąknąć przez kilka godzin (najlepiej na noc). Dzięki temu ziarna zmiękną, a ich smak będzie bardziej intensywny.
  3. Mielenie – po namoczeniu, odsącz mak i przetrzyj go przez sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie zmiel go w maszynce do mielenia lub w malakserze na drobny proszek. Pamiętaj, aby nie mielić go zbyt długo, aby nie uwolnić oleju – mak powinien być mielony na ziarna, a nie na pastę.

Warto także dodać, że dobrym pomysłem jest przygotowanie maku na dzień przed pieczeniem. Dzięki temu smaki będą się lepiej przeplatały, a Twoje nadzienie będzie jeszcze smaczniejsze!

Co dalej?

Teraz, kiedy masz już odpowiednio przygotowany mak, możesz przejść do następnych etapów w przygotowywaniu makowca. Wiesz, że otworzyłeś sobie drzwi do pysznego, aromatycznego ciasta, które z pewnością zachwyci Twoich gości? Makowiec to nie tylko tradycja, ale także sposób na spędzenie czasu z najbliższymi. Smacznego!

V. Przepis na nadzienie makowe

Jeśli chodzi o makowiec, to nadzienie makowe jest absolutnie kluczowym elementem, który nadaje ciastu jego niepowtarzalny smak i charakter. Przygotowanie idealnego nadzienia może wydawać się skomplikowane, ale zapewniam cię, że z odrobiną cierpliwości i naszych wskazówek, wszystko pójdzie jak z płatka! Zaczynajmy!

Składniki do nadzienia makowego

Na początek, oto lista składników, które będą ci potrzebne do stworzenia pysznego nadzienia:

  • 300 g maku (najlepiej świeżo zmielonego)
  • 200 g cukru (możesz dostosować według własnych upodobań)
  • 100 g masła (roztopionego)
  • 3 białka (ubite na sztywno)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Coś dodatkowego: rodzynki, orzechy lub skórka pomarańczowa (opcjonalnie)

Krok po kroku – przygotowanie nadzienia

Teraz, gdy mamy wszystkie składniki, czas na przygotowanie nadzienia! Oto prosty przepis, który z pewnością przypadnie ci do gustu:

  1. Pierwszy krok: Zacznij od namoczenia maku. Umieść go w garnku, zalej wodą i gotuj przez około 15-20 minut. Po tym czasie odcedź mak i zmiel go w maszynce do mielenia mięsa lub w blenderze. Upewnij się, że jest dobrze zmielony, aby nadzienie było gładkie.
  2. Drugi krok: W dużej misce połącz zmielony mak z roztopionym masłem. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Trzeci krok: Dodaj cukier, mleko oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się związały.
  4. Czwarty krok: Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka. To nada nadzieniu lekkości i puszystości. Staraj się nie zniszczyć białek – dodawaj je stopniowo i mieszaj delikatnie.

Co dodać do nadzienia?

Jeśli chcesz wzbogacić smak swojego nadzienia, możesz dodać:

  • Rodzynki: Dodają słodyczy i sprawiają, że nadzienie jest bardziej interesujące.
  • Orzechy: Włosy lub migdały wniosą chrupkość i dodatkowy smak.
  • Skórka pomarańczowa: Ożywi całość, wprowadzając nutę świeżości.

Po przygotowaniu nadzienia, będziesz gotowy do nałożenia go na ciasto. Pamiętaj, że dobrze zrobione nadzienie makowe to klucz do sukcesu twojego makowca. Teraz już wiesz, jak je stworzyć, więc do dzieła!

Smacznego i powodzenia w pieczeniu! Niech twój makowiec zachwyci wszystkich przy świątecznym stole!

Pieczenie makowca – jak osiągnąć idealną konsystencję

Kiedy już masz przygotowane ciasto i nadzienie, nadszedł czas na najważniejszy etap – pieczenie makowca! To właśnie ten moment decyduje o tym, czy nasz makowiec będzie puszysty i wilgotny, czy może nieco suchy i zbity. W tej części podzielę się z Tobą kilkoma wskazówkami, które pomogą Ci osiągnąć idealną konsystencję oraz smak, który rozkocha w sobie każdego domownika.

1. Wybór odpowiedniej formy

Wybór formy, w której będziesz piec makowiec, ma ogromne znaczenie. Oto kilka opcji:

  • Forma do pieczenia prostokątna – klasyka, idealna do tradycyjnych makowców.
  • Forma okrągła – świetna, jeśli chcesz podać makowiec w bardziej elegancki sposób.
  • Forma z kominkiem – nadaje się, jeśli chcesz uzyskać efektowne, wysokie ciasto.

Pamiętaj, aby wybrać formę odpowiednio dużą, by ciasto miało miejsce na wyrośnięcie!

2. Temperatura pieczenia

Ustawienie odpowiedniej temperatury jest kluczowe. Zazwyczaj makowiec pieczemy w temperaturze 180-200°C. Warto jednak znać piekarnik, z którym pracujesz, ponieważ każdy piekarnik piecze nieco inaczej. Oto kilka wskazówek:

  • Jeśli masz funkcję termoobiegu, możesz ustawić temperaturę o około 20°C niższą.
  • Rozgrzej piekarnik na minimum 15-20 minut przed włożeniem ciasta, aby zapewnić równomierne pieczenie.

3. Czas pieczenia

Czas pieczenia makowca zwykle wynosi od 45 do 60 minut, jednak warto kontrolować jego stan. Jak to zrobić? Oto sprawdzony sposób:

  1. Suwak do ciasta: Wbij w ciasto do środka drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu jest suchy, makowiec jest gotowy.
  2. Kolor ciasta: Powinno być złociste na wierzchu, co świadczy o tym, że jest dobrze upieczone.

4. Studzenie makowca

Po wyjęciu makowca z piekarnika nie spiesz się z krojeniem! Ważne jest, aby ciasto odpowiednio wystygło. Umieść je na kratce, tak aby powietrze mogło swobodnie krążyć wokół. Dzięki temu unikniesz zaparzenia ciasta, które może wpłynąć na jego konsystencję.

5. Przechowywanie

Jeśli nie zjesz całego makowca od razu (co jest mało prawdopodobne!), pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu. Owiń go w folię spożywczą lub włóż do szczelnego pojemnika. Dzięki temu zachowa świeżość i wilgotność na dłużej!

Pieczenie makowca to prawdziwa sztuka, ale z odpowiednimi wskazówkami oraz odrobiną cierpliwości, na pewno osiągniesz idealny efekt. Smacznego!

VII. Podanie i dekoracja makowca na świątecznym stole

Makowiec to nie tylko pyszne ciasto, ale także piękna ozdoba świątecznego stołu. Kiedy już upieczesz swoje arcydzieło, nadszedł czas, aby je odpowiednio podać i udekorować. Jak to zrobić, aby zachwycić swoich gości? Oto kilka sprawdzonych wskazówek!

1. Wybór talerza

Na początek pomyśl o tym, na czym podasz makowca. Warto zainwestować w elegancki talerz, który podkreśli urok ciasta. Możesz również zdecydować się na tradycyjną, ceramiczną paterę lub talerz w odcieniach złota, srebra czy bieli, które doskonale współgrają z bożonarodzeniową atmosferą.

2. Pokrojenie makowca

Upewnij się, że makowiec jest dobrze wystudzony przed pokrojeniem. Zbyt ciepłe ciasto może się kruszyć i trudniej będzie uzyskać ładne kawałki. Oto jak to zrobić:

  1. Użyj ostrego noża, aby uzyskać równe kawałki.
  2. Pokrój makowca na plastry o grubości około 2-3 cm, aby każdy mógł się delektować smakiem.
  3. Jeśli makowiec jest bardzo wysoki, możesz pokroić go w mniejsze kawałki, aby było łatwiej je podać.

3. Dekoracja makowca

Teraz przychodzi najprzyjemniejsza część – dekorowanie! Oto kilka inspiracji:

  • Cukier puder – posyp makowca delikatnie cukrem pudrem, aby nadać mu elegancki wygląd. Możesz użyć sitka, by uzyskać równomierną warstwę.
  • Orzechy – posyp kawałki orzechów (np. włoskich lub migdałów) na wierzchu makowca, co doda chrupkości i smaku.
  • Suszone owoce – dekoracja z suszonych moreli, fig czy żurawiny będzie nie tylko piękna, ale i smaczna.
  • Wstążki i gałązki – możesz ozdobić talerz wstążką lub świeżymi gałązkami jodły lub świerku, co doda świątecznego klimatu.

4. Podanie makowca

Podczas serwowania makowca warto zadbać o detale. Podaj ciasto z pyszną, świeżą bitą śmietaną lub lodami waniliowymi, które idealnie skomponują się z jego smakiem. Możesz również przygotować aromatyczną herbatę lub kawę, które będą doskonałym dopełnieniem tego słodkiego wypieku.

5. Utrzymanie świeżości

Jeśli masz nadmiar makowca, przechowuj go w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu. Dzięki temu zachowa świeżość przez kilka dni, a smak będzie równie pyszny jak zaraz po upieczeniu.

Przygotowanie makowca to naprawdę przyjemność, a jego podanie i dekoracja to doskonała okazja, aby pokazać swoje kulinarne umiejętności. Pamiętaj, że makowiec to nie tylko ciasto, to także tradycja, która łączy pokolenia. Smacznego!

Chcesz ułatwić sobie pracę w kuchni? Sprawdź akcesoria do Lidlomix!

Najlepsza alternatywa dla robotów Lidlomix

Mini Test: Moulinex ClickChef HF456810

Moulinex ClickChef HF456810

✅ Kompaktowa, skuteczna i przystępna cenowo alternatywa
Moulinex ClickChef HF456810 to doskonała alternatywa dla robotów Lidlomix dla tych, którzy szukają urządzenia mniejszego gabarytowo, ale równie wszechstronnego. Dzięki 32 funkcjom możesz gotować, mieszać, dusić, ugniatać i wiele więcej. Wbudowana waga oraz intuicyjny panel sprawiają, że gotowanie staje się proste i przyjemne – nawet dla początkujących.

🔍 Dlaczego warto?
• 1400 W mocy – szybkie i równomierne gotowanie
• Pojemność 3,6 L – idealna dla rodziny 4-osobowej
• 5 programów automatycznych – dla łatwego użytkowania
• Wbudowana waga – precyzyjne odmierzanie składników
• Akcesoria w zestawie: parowar, nóż, trzepaczka, mieszadło

🧠 Ciekawostka: mimo niższej ceny, ClickChef zapewnia wrażenia użytkowe zbliżone do droższych modeli i pochodzi od znanej francuskiej marki Moulinex.

Zobacz na Amazon

Poprzedni
Malinowa chmurka w Thermomixie – prosty przepis na pyszny deser
Następny
Jakie danie do airfryera - najlepsze przepisy i pomysły

Powiązane artykuły

Jak zrobić pierś z kurczaka w frytownicy powietrznej: Prosty przepis krok po kroku
październik 05, 2025

Jak zrobić pierś z kurczaka w frytownicy powietrznej: Prosty przepis krok po kroku

Jak robić ciasta w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i wskazówki
październik 04, 2025

Jak robić ciasta w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i wskazówki

Jak zrobić ciasto w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i porady
październik 04, 2025

Jak zrobić ciasto w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i porady

Jak wybrać idealny ryżowar elektryczny do Twojej kuchni?
październik 04, 2025

Jak wybrać idealny ryżowar elektryczny do Twojej kuchni?

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

ul. Julianowska 37
05-500 Piaseczno
Godziny otwarcia:
Pon.–Czw.: 10:00–16:00
Pt.: 10:00–13:00

MASZ PYTANIE?

  • Zasady wysyłki
  • Kim jesteśmy?
  • Skontaktuj się z nami
  • FAQ
  • BLOG
  • kontakt@cuisine-pratique.pl

PRAWNE

  • Polityka zwrotów i refundacji
  • Warunki świadczenia usług
  • Polityka prywatności
  • Informacje prawne

NASZE KATEGORIE

  • Gotowanie
  • Przechowywanie
  • Akcesoria
  • Naczynia do napojów
  • Wyjdź z kuchni!

BLOGS

  • Nasze artykuły
  • Aktualności
  • Konserwacja Żywności
  • Ciasta i Ciastka
  • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
  • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
  • Zestawy Garnków i Sztućców
  • Drinkware (Napoje)
  • Babcia Wie, Jak Zrobić Dobrą Kawę
  • Kuchnia Outdoor
  • Majsterkowanie w kuchni
  • Czyszczenie Kuchni
© Cuisine Pratique Polska

Confirm your age

Are you 18 years old or older?

Come back when you're older

Sorry, the content of this store can't be seen by a younger audience. Come back when you're older.

Wózek sklepowy

Twój koszyk jest obecnie pusty.
null
Suma częściowa 0,00 zł
Zobacz Koszyk
Trust secure badge