Cuisine Pratique Polska
Wózek 0
  • Gotowanie
    • Gotowanie
      • Krajalnica do Warzyw
      • Krajalnica do Owoców
      • Obieraczki
      • Deski do krojenia
      • Mandoliny kuchenne
      • Krajalnica do Frytek
      • Miksery ręczne
    • Rozdrabniacze i Młynki
      • Młynek do mięsa
      • Młynek do warzyw
    • Wypieki i desery
      • Formy do ciast
      • Formy do czekolady
    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia. Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia.

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta Cuisine Pratique Polska

    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Przechowywanie
    • Przechowywanie
      • Pojemniki hermetyczne
      • Przyprawy i dodatki
      • Torebki i woreczki
      • Lunchbox
      • Bento
    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Normalna cena 103,80 zł
    Cena sprzedaży 103,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh Cuisine Pratique Polska

    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!) Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!)

    Normalna cena 196,00 zł
    Cena sprzedaży 196,00 zł Normalna cena 279,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Taca na żywność do lodówki Cuisine Pratique Polska

    Taca na żywność do lodówki

    Normalna cena 39,96 zł
    Cena sprzedaży 39,96 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Naczynia do napojów
    • Naczynia do napojów
      • Bidony
      • Blenders
      • Kapsułki z kawą wielokrotnego użytku
    • Wino i alkohol
      • Akcesoria do wina
      • Korkociągi
      • Pudełka sommelierskie
    • Akcesoria do kostek lodu
      • Maszyny do lodu
      • Tacki na kostki lodu
      • Maszyny do kruszenia lodu
      • Formy do kostek lodu
      • Kostki lodu wielokrotnego użytku
    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena 103,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry

    Normalna cena 183,80 zł
    Cena sprzedaży 183,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna Cuisine Pratique Polska

    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Fartuchy kuchenne
      • Ostrzałki do noży
      • Wagi kuchenne
      • Kuchnia DIY
    • Roboty wielofunkcyjne
      • Lidlomix
      • Air Fryers
      • Thermomix
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna Cuisine Pratique Polska

    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet A / 50 x 75 cm Cuisine Pratique Polska

    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet

    Normalna cena 55,80 zł
    Cena sprzedaży 55,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni Czarny Cuisine Pratique Polska

    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni

    Normalna cena 143,80 zł
    Cena sprzedaży 143,80 zł Normalna cena 183,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
  • Wyjdź z kuchni!
    • Wyjdź z kuchni!
      • Grill
      • Łazienka
      • Czyszczenie
      • Akcesoria do kranu
      • Przechowywanie i organizacja
    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych 1szt. Cuisine Pratique Polska

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry Cuisine Pratique Polska

    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem Cuisine Pratique Polska

    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • FAQ
  • Blogi
    • Nasze blogi
      • Nasze artykuły
      • Konserwacja Żywności
      • Ciasta i Ciastka
      • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
      • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
      • Drinkware Blog
      • Babcia wie, jak zrobić dobrą kawę
      • Kuchnia Outdoor: dobrze jeść i gotować na zewnątrz (grill, piknik, camping...)
      • Majsterkowanie w kuchni
      • Czyszczenie Kuchni
Cuisine Pratique Polska
Szukaj produktów Lista życzeń Wózek 0
  • Gotowanie
    • Gotowanie
      • Krajalnica do Warzyw
      • Krajalnica do Owoców
      • Obieraczki
      • Deski do krojenia
      • Mandoliny kuchenne
      • Krajalnica do Frytek
      • Miksery ręczne
    • Rozdrabniacze i Młynki
      • Młynek do mięsa
      • Młynek do warzyw
    • Wypieki i desery
      • Formy do ciast
      • Formy do czekolady

    Gotowanie 👨‍🍳

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia. Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia.

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta Cuisine Pratique Polska

    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Przechowywanie
    • Przechowywanie
      • Pojemniki hermetyczne
      • Przyprawy i dodatki
      • Torebki i woreczki
      • Lunchbox
      • Bento

    Przechowywanie

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Normalna cena 103,80 zł
    Cena sprzedaży 103,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh Cuisine Pratique Polska

    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!) Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!)

    Normalna cena 196,00 zł
    Cena sprzedaży 196,00 zł Normalna cena 279,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Taca na żywność do lodówki Cuisine Pratique Polska

    Taca na żywność do lodówki

    Normalna cena 39,96 zł
    Cena sprzedaży 39,96 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Naczynia do napojów
    • Naczynia do napojów
      • Bidony
      • Blenders
      • Kapsułki z kawą wielokrotnego użytku
    • Wino i alkohol
      • Akcesoria do wina
      • Korkociągi
      • Pudełka sommelierskie
    • Akcesoria do kostek lodu
      • Maszyny do lodu
      • Tacki na kostki lodu
      • Maszyny do kruszenia lodu
      • Formy do kostek lodu
      • Kostki lodu wielokrotnego użytku

    Naczynia do napojów ☕

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena 103,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry

    Normalna cena 183,80 zł
    Cena sprzedaży 183,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna Cuisine Pratique Polska

    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Fartuchy kuchenne
      • Ostrzałki do noży
      • Wagi kuchenne
      • Kuchnia DIY
    • Roboty wielofunkcyjne
      • Lidlomix
      • Air Fryers
      • Thermomix

    Akcesoria kuchenne

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna Cuisine Pratique Polska

    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet A / 50 x 75 cm Cuisine Pratique Polska

    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet

    Normalna cena 55,80 zł
    Cena sprzedaży 55,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni Czarny Cuisine Pratique Polska

    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni

    Normalna cena 143,80 zł
    Cena sprzedaży 143,80 zł Normalna cena 183,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
  • Wyjdź z kuchni!
    • Wyjdź z kuchni!
      • Grill
      • Łazienka
      • Czyszczenie
      • Akcesoria do kranu
      • Przechowywanie i organizacja

    Wyjdź z kuchni!

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych 1szt. Cuisine Pratique Polska

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry Cuisine Pratique Polska

    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem Cuisine Pratique Polska

    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • FAQ
  • Blogi
    • Nasze blogi
      • Nasze artykuły
      • Konserwacja Żywności
      • Ciasta i Ciastka
      • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
      • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
      • Drinkware Blog
      • Babcia wie, jak zrobić dobrą kawę
      • Kuchnia Outdoor: dobrze jeść i gotować na zewnątrz (grill, piknik, camping...)
      • Majsterkowanie w kuchni
      • Czyszczenie Kuchni

Przeszukaj nasz sklep

Cuisine Pratique Polska
Lista życzeń Wózek 0
popularne wyszukiwania:
T-Shirt Blue Jacket
Dom Nasze artykuły
Nasze artykuły

Sposoby na uniknięcie przywierania potraw do patelni

Jun 05, 2025
Sposoby na uniknięcie przywierania potraw do patelni

Wprowadzenie do problemu przywierania potraw

Czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek smażyć ulubioną potrawę, tylko po to, by po chwili odkryć, że przywarła do patelni? To frustrujące, prawda? Przywieranie potraw to problem, który dotyka wielu z nas, niezależnie od poziomu umiejętności kulinarnych. Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu, aby znaleźć odpowiednie rozwiązania i sprawić, by gotowanie stało się prawdziwą przyjemnością.

Dlaczego potrawy przywierają?

Na początku warto zrozumieć, dlaczego potrawy mają tendencję do przywierania. Istnieje kilka kluczowych czynników, które mogą wpływać na ten problem:

  • Rodzaj patelni: Niektóre materiały, jak stal nierdzewna czy żeliwo, mają inną powierzchnię niż te pokryte nieprzywierającą powłoką.
  • Temperatura: Zbyt niska temperatura smażenia często prowadzi do przywierania, ponieważ potrawy nie mają wystarczającej mocy do odseparowania się od powierzchni patelni.
  • Tłuszcz: Odpowiednia ilość oleju lub masła jest kluczowa. Zbyt mało tłuszczu to częsty błąd, który prowadzi do przywierania.
  • Technika gotowania: Ruchy, które wykonujemy podczas smażenia, a także czas gotowania również mają znaczenie.

Konsekwencje przywierania

Przywieranie potraw to nie tylko problem estetyczny. Może to wpłynąć na smak dań, a także na naszą satysfakcję z gotowania. Kiedy potrawa przywiera, często się rozrywa lub nie wygląda apetycznie, co może zniechęcać do kulinarnych eksperymentów. Dodatkowo, zaczynamy się martwić o czyszczenie patelni, co jest kolejnym uciążliwym aspektem tego problemu.

Jak unikać przywierania?

Na szczęście istnieje wiele sposobów, aby zminimalizować ryzyko przywierania potraw. W kolejnych rozdziałach omówimy różne aspekty, które mogą pomóc w osiągnięciu sukcesu w kuchni. Warto jednak pamiętać, że przywieranie to problem, który można zrozumieć i rozwiązać. Kluczem jest dobór odpowiednich narzędzi i metod gotowania.

W miarę jak będziemy zgłębiać temat, przekonasz się, że dzięki kilku prostym zmianom w podejściu do gotowania, Twoje potrawy staną się nie tylko smaczniejsze, ale również bardziej udane pod względem wizualnym. Już wkrótce z uśmiechem na twarzy będziesz mógł delektować się swoimi kulinarnymi dziełami!

Porównanie patelni: Tefal Comfort Max vs. Pradel Excellence

Wybór od Cuisine Pratique Polska

Tefal Comfort Max

Zestaw 2 patelni ze stali nierdzewnej 24/28 cm – wszechstronność i prostota

Tefal Comfort Max

Zalety: stal nierdzewna 18/10, nieprzywierająca powłoka, wskaźnik Thermo-Signal, wygodne uchwyty i kompatybilność z indukcją.

Zobacz na Amazon

Pradel Excellence

Zestaw 3 patelni z odlewu aluminiowego z powłoką imitującą kamień – solidność i styl

Pradel Excellence

Zalety: wyjątkowy design kamienia, powłoka nieprzywierająca, uchwyty zdejmowane, doskonała retencja ciepła, wszystkie rodzaje kuchenek.

Zobacz na Amazon

Zobacz porównanie szczegółowe

Wybór odpowiedniej patelni

Witaj w świecie gotowania! Dzisiaj porozmawiamy o czymś, co może znacząco wpłynąć na nasze kulinarne doświadczenia – o wyborze odpowiedniej patelni. Wydaje się to proste, ale właściwy wybór może naprawdę zmienić grę, zwłaszcza gdy chodzi o przywieranie potraw. Zobaczmy, na co zwrócić uwagę!

Rodzaje patelni

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni, a każda z nich ma swoje unikalne cechy. Oto kilka najpopularniejszych:

  • Patelnia teflonowa: Idealna do smażenia potraw, które łatwo przywierają, jak jajka czy naleśniki. Pamiętaj, żeby używać drewnianych lub silikonowych narzędzi, aby nie zarysować powierzchni.
  • Patelnia żeliwna: Doskonała do długiego gotowania i smażenia w wysokich temperaturach. Po odpowiednim naoliwieniu, potrafi stać się naturalnie nieprzywierająca.
  • Patelnia stalowa: Świetna do intensywnego smażenia i uzyskiwania doskonałej karmelizacji potraw. Wymaga jednak odrobiny wprawy, aby uniknąć przywierania.
  • Patelnia ceramiczna: Często reklamowana jako zdrowsza alternatywa, ale jej trwałość może być kwestionowana. Warto zainwestować w lepszą jakość.

Wielkość i kształt patelni

Wybierając patelnię, nie zapominaj także o jej rozmiarze i kształcie. Oto kilka wskazówek:

  1. Dopasuj rozmiar do swoich potrzeb: Jeśli gotujesz dla rodziny, większa patelnia będzie lepszym wyborem. Dla singli lub par mała patelnia sprawdzi się idealnie.
  2. Wybierz odpowiedni kształt: Patelnie o płaskim dnie będą lepsze do smażenia, podczas gdy patelnie z wysokimi brzegami świetnie sprawdzają się do duszenia potraw.

Materiał wykonania

Materiał, z którego wykonana jest patelnia, również ma ogromne znaczenie. Warto zwrócić uwagę na:

  • Przewodnictwo ciepła: Patelnie wykonane z aluminium szybko nagrzewają się, ale mogą nie być zbyt trwałe. Z kolei patelnie ze stali nierdzewnej są bardziej wytrzymałe, ale wolniej się nagrzewają.
  • Waga: Cięższe patelnie często lepiej rozprowadzają ciepło, co może ograniczyć ryzyko przywierania.

Podsumowanie

Wybór odpowiedniej patelni to kluczowy krok w kierunku udanych i smacznych potraw. Zastanów się nad swoimi preferencjami, typem potraw, które najczęściej przygotowujesz, i zapewne znajdziesz idealną patelnię dla siebie. W kolejnych krokach dowiemy się, jak przygotować powierzchnię patelni, aby jeszcze bardziej zminimalizować ryzyko przywierania. Do zobaczenia w następnym kroku!

III. Przygotowanie powierzchni patelni

Chociaż wybór odpowiedniej patelni jest kluczowy, to równie ważne jest prawidłowe przygotowanie jej powierzchni przed rozpoczęciem gotowania. Czasami to właśnie zaniedbanie tego kroku sprawia, że potrawy przywierają. A kto z nas lubi spędzać godziny nad zmywarką, próbując oderwać zaschnięte resztki?

Jak przygotować powierzchnię patelni?

Na początek musisz upewnić się, że Twoja patelnia jest czysta. Nie tylko zewnętrzna powierzchnia, ale również wnętrze powinno być wolne od jakichkolwiek pozostałości z poprzednich gotowań. Oto kilka kroków, które pomogą Ci w przygotowaniu:

  1. Dokładne umycie patelni: Użyj ciepłej wody z detergentem i gąbki, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Pamiętaj, aby nie używać drucianych zmywaków, które mogą zarysować powierzchnię.
  2. Osuchanie: Po umyciu, dokładnie osuchaj patelnię. Resztki wody mogą prowadzić do nierównomiernego rozgrzewania, a to z kolei do przywierania potraw.
  3. Sezonowanie: Jeśli masz patelnię żeliwną lub stalową, sezonowanie jest kluczowe. Oznacza to naoliwienie patelni i podgrzanie jej w piekarniku, co sprawia, że staje się bardziej nieprzywierająca. Ale nawet w przypadku patelni nieprzywierających warto dbać o ich powierzchnię.

Dlaczego to takie ważne?

Przygotowanie powierzchni patelni ma ogromny wpływ na to, jak będą się zachowywać Twoje potrawy podczas gotowania. Jeśli patelnia nie jest odpowiednio przygotowana, nie tylko ryzykujesz przywieraniem, ale także zniekształceniem smaku potraw. Kto chciałby, by jego ulubione danie miało posmak detergentów?

Co jeszcze warto wiedzieć?

Jeśli używasz patelni nieprzywierającej, unikaj metalowych przyborów kuchennych, które mogą ją zarysować. Warto zainwestować w silikonowe lub drewniane przybory, które są delikatniejsze dla powierzchni. To niewielki krok, ale może znacznie wydłużyć żywotność Twojej patelni!

Pamiętaj też, aby nie przegrzewać patelni przed dodaniem tłuszczu. Wysoka temperatura może zniszczyć powłokę nieprzywierającą i sprawić, że potrawy będą przywierać. Idealnie jest rozgrzać patelnię na średnim ogniu, a następnie dodać tłuszcz, gdy ta osiągnie odpowiednią temperaturę.

Podsumowanie

Przygotowanie powierzchni patelni to kluczowy krok, który może zadecydować o sukcesie Twojego gotowania. Pamiętaj o dokładnym myciu, osuchaniu i, w przypadku odpowiednich patelni, sezonowaniu. Dzięki tym prostym zabiegom sprawisz, że gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością, a nie koszmarem pełnym przywierających potraw!

IV. Użycie odpowiednich tłuszczów i olejów

Witajcie w dalszej części naszego kulinarnego przewodnika! Dzisiaj skupimy się na jednym z kluczowych elementów, który może zadecydować o tym, czy nasze potrawy przykleją się do patelni, czy wręcz przeciwnie – będą się z niej zsuwać jak po lodzie. Mówimy tutaj o tłuszczach i olejach, które stosujemy podczas gotowania!

Dlaczego wybór tłuszczu jest tak ważny?

Wybór odpowiedniego tłuszczu ma ogromne znaczenie nie tylko dla smaku potrawy, ale również dla tego, jak zachowuje się na patelni. Różne rodzaje olejów mają różne punkty dymienia, co oznacza, że niektóre z nich zaczynają się rozkładać w wysokich temperaturach, stając się gorzkie i nawet niezdrowe.

Jakie oleje wybrać?

Poniżej przedstawiamy kilka popularnych tłuszczów, które świetnie sprawdzą się w kuchni:

  • Olej rzepakowy – ma wysoki punkt dymienia, jest neutralny w smaku i doskonały do smażenia.
  • Oliwa z oliwek – idealna do sałatek, ale również świetna do gotowania w niższych temperaturach. Pamiętaj, aby wybierać oliwę z pierwszego tłoczenia!
  • Masło – dodaje potrawom wyjątkowego smaku, ale ma niższy punkt dymienia. Dlatego najlepiej używać go do smażenia na niższych temperaturach lub jako dodatek do potraw pod koniec gotowania.
  • Olej kokosowy – świetny do smażenia, ma piękny aromat i warto go mieć w swojej kuchni, zwłaszcza gdy lubisz egzotyczne smaki.

Jak prawidłowo używać tłuszczów?

Ważne jest, aby odpowiednio dawkować tłuszcz. Oto kilka wskazówek:

  1. Nie przesadzaj z ilością – zbyt dużo oleju może sprawić, że potrawa będzie tłusta i ciężka.
  2. Rozgrzej tłuszcz przed dodaniem składników – sprawi to, że potrawy lepiej się usmażą i nie przykleją do patelni.
  3. Stosuj różne tłuszcze w zależności od potrawy – niektóre oleje lepiej pasują do dań mięsnych, inne do warzyw czy ryb.

Podsumowanie

Wybór odpowiednich tłuszczów i olejów to klucz do sukcesu w kuchni. Pamiętaj, że dobrze dobrany tłuszcz nie tylko wpłynie na smak potraw, ale również zminimalizuje ryzyko ich przywierania. Dlatego eksperymentuj, sprawdzaj różne smaki i nie bój się odkrywać nowe kulinarne horyzonty! Smacznego!

V. Techniki smażenia i gotowania

Cześć! Dziś porozmawiamy o technikach smażenia i gotowania, które pomogą Ci zminimalizować ryzyko przywierania potraw do patelni. Wiem, że to może być frustrujące, gdy zamiast idealnie usmażonych placków czy soczystych warzyw, na talerzu ląduje nieestetyczna masa. Dlatego podzielę się z Tobą kilkoma sprawdzonymi wskazówkami, które uczynią Twoje gotowanie przyjemniejszym!

1. Wybór odpowiedniej temperatury

Na początek, kluczowym elementem jest odpowiednia temperatura smażenia. Zbyt niska temperatura sprawi, że jedzenie zacznie przywierać, a zbyt wysoka może spalić potrawy zanim będą dobrze usmażone. Idealnie, temperatura powinna wynosić od 180°C do 200°C. Jak to osiągnąć? Wystarczy, że:

  • Poczekasz, aż patelnia dobrze się nagrzeje, zanim dodasz jedzenie.
  • Możesz wykonać test z kroplą wody – jeśli skacze po powierzchni, to znak, że jest gotowa!

2. Technika smażenia

Kolejnym krokiem jest technika smażenia. Oto kilka sprawdzonych metod:

  • Smażenie na suchej patelni: Idealne dla potraw, które mają naturalne tłuszcze, jak mięso czy ryby. Po prostu umieść je na rozgrzanej patelni i pozwól, by się zrumieniły.
  • Smażenie w oleju: W tym przypadku, pamiętaj o dodaniu tłuszczu dopiero po nagrzaniu patelni. Dzięki temu składniki nie przykleją się do dna.
  • Smażenie metodą „na dwa etapy”: Rozpocznij smażenie na dużym ogniu, a kiedy potrawy zbrązowieją, zmniejsz temperaturę, by dokończyć gotowanie. To świetny sposób na soczyste steki!

3. Mieszanie i przewracanie potraw

Nie zapominaj o odpowiednim mieszaniu i przewracaniu potraw! Zbyt długie trzymanie ich na patelni bez ruchu może skutkować przywieraniem. Oto kilka wskazówek:

  • Używaj łopatki lub drewnianej łyżki, aby delikatnie podważać potrawy.
  • Przechyl patelnię w stronę, z której chcesz przewrócić potrawę, co ułatwi proces.

4. Używanie pokrywki

Kiedy gotujesz potrawy, które wymagają dłuższego czasu gotowania, warto użyć pokrywki. To nie tylko pomoże w zatrzymaniu ciepła, ale także nawilży potrawę, co zminimalizuje ryzyko przypalenia i przywierania.

5. Odpoczynek po smażeniu

Na koniec, pamiętaj o danej potrawie chwili odpoczynku. Po usmażeniu, daj jej chwilę, aby sok z mięs został w środku, co sprawi, że będą bardziej soczyste i smaczne.

Smażenie i gotowanie to sztuka, a z odpowiednimi technikami, możesz stworzyć pyszne dania bez obaw o przywieranie! Baw się dobrze w kuchni i eksperymentuj z różnymi metodami. Smacznego!

VI. Czystość i konserwacja patelni

Utrzymanie patelni w czystości i dobrym stanie to kluczowy element każdej kuchni. Odpowiednia pielęgnacja nie tylko zwiększa trwałość patelni, ale także wpływa na jakość przygotowywanych potraw. Zastanawiasz się, jak to zrobić? Pozwól, że podzielę się z Tobą kilkoma sprawdzonymi poradami!

1. Czyszczenie patelni po każdym użyciu

Po zakończeniu gotowania zawsze warto od razu zająć się czyszczeniem patelni. Oto kilka kroków, które pomogą Ci w tym zadaniu:

  • Nie czekaj! Pozwól, by patelnia ostygła, ale nie zostawiaj jej na dłużej w zlewie, bo tłuszcz może stwardnieć.
  • Użyj ciepłej wody i delikatnego detergentu. Unikaj agresywnych środków czyszczących, aby nie zniszczyć powierzchni.
  • Unikaj drucianych gąbek, które mogą zarysować powłokę. Zamiast tego wybierz miękką gąbkę lub ściereczkę.

2. Sposoby na trudne plamy

Czasami na patelni mogą pojawić się trudne do usunięcia plamy. W takim przypadku warto skorzystać z kilku domowych sposobów:

  1. Woda z octem – zmieszaj równe części wody i octu, zagotuj mieszankę na patelni, a potem przetrzyj ją gąbką.
  2. Soda oczyszczona – posyp patelnię sodą, dodaj trochę wody, aby powstała pasta, a następnie przetrzyj powierzchnię.
  3. Cytryna – sok z cytryny doskonale radzi sobie z tłuszczem i daje przyjemny zapach.

3. Konserwacja różnych rodzajów patelni

Różne materiały wymagają różnych technik konserwacji. Oto kilka wskazówek:

  • Patelnie nieprzywierające – staraj się nie używać metalowych narzędzi oraz unikaj wysokich temperatur, które mogą uszkodzić powłokę.
  • Patelnie żeliwne – po umyciu, wysusz je dokładnie i nałóż cienką warstwę oleju, aby zapobiec rdzewieniu.
  • Patelnie stalowe – regularne sezonowanie (czyli smarowanie olejem i podgrzewanie) pomoże utrzymać je w dobrym stanie.

4. Przechowywanie patelni

Odpowiednie przechowywanie patelni to kolejny ważny krok w ich konserwacji. Oto kilka rad:

  • Najlepiej wieszać je na haczykach lub przechowywać w szafkach, aby uniknąć zarysowań.
  • Między patelniami możesz umieścić kawałki materiału lub papieru, aby zminimalizować ryzyko zarysowań.
  • Unikaj układania na siebie patelni, które mogą się wzajemnie zarysować.

Pamiętaj, że odpowiednia pielęgnacja patelni nie tylko przedłuża ich żywotność, ale również wpływa na smak potraw! Zainwestuj chwilę w ich konserwację, a z pewnością Ci się to opłaci.

Jeśli interesują Cię akcesoria do robotów kuchennych, odwiedź naszą stronę Akcesoria do robotów kuchennych i znajdź coś dla siebie!

Poprzedni
Jak perfekcyjnie ugotować biały ryż długoziarnisty krok po kroku
Następny
Jak wybrać idealną patelnię ceramiczną Tefal do Twojej kuchni?

Powiązane artykuły

Patelnia Edenberg - idealny wybór do każdej kuchni
październik 04, 2025

Patelnia Edenberg - idealny wybór do każdej kuchni

Jak długo gotować ryż brązowy w woreczku? Przewodnik krok po kroku
październik 04, 2025

Jak długo gotować ryż brązowy w woreczku? Przewodnik krok po kroku

Patelnia dwustronna – idealne rozwiązanie dla zapalonych kucharzy
październik 03, 2025

Patelnia dwustronna – idealne rozwiązanie dla zapalonych kucharzy

Jak długo gotować biały ryż - praktyczny przewodnik
październik 03, 2025

Jak długo gotować biały ryż - praktyczny przewodnik

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

ul. Julianowska 37
05-500 Piaseczno
Godziny otwarcia:
Pon.–Czw.: 10:00–16:00
Pt.: 10:00–13:00

MASZ PYTANIE?

  • Zasady wysyłki
  • Kim jesteśmy?
  • Skontaktuj się z nami
  • FAQ
  • BLOG
  • kontakt@cuisine-pratique.pl

PRAWNE

  • Polityka zwrotów i refundacji
  • Warunki świadczenia usług
  • Polityka prywatności
  • Informacje prawne

NASZE KATEGORIE

  • Gotowanie
  • Przechowywanie
  • Akcesoria
  • Naczynia do napojów
  • Wyjdź z kuchni!

BLOGS

  • Nasze artykuły
  • Aktualności
  • Konserwacja Żywności
  • Ciasta i Ciastka
  • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
  • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
  • Zestawy Garnków i Sztućców
  • Drinkware (Napoje)
  • Babcia Wie, Jak Zrobić Dobrą Kawę
  • Kuchnia Outdoor
  • Majsterkowanie w kuchni
  • Czyszczenie Kuchni
© Cuisine Pratique Polska

Confirm your age

Are you 18 years old or older?

Come back when you're older

Sorry, the content of this store can't be seen by a younger audience. Come back when you're older.

Wózek sklepowy

Twój koszyk jest obecnie pusty.
null
Suma częściowa 0,00 zł
Zobacz Koszyk
Trust secure badge