Cuisine Pratique Polska
Wózek 0
  • Gotowanie
    • Gotowanie
      • Krajalnica do Warzyw
      • Krajalnica do Owoców
      • Obieraczki
      • Deski do krojenia
      • Mandoliny kuchenne
      • Krajalnica do Frytek
      • Miksery ręczne
    • Rozdrabniacze i Młynki
      • Młynek do mięsa
      • Młynek do warzyw
    • Wypieki i desery
      • Formy do ciast
      • Formy do czekolady
    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia. Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia.

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta Cuisine Pratique Polska

    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Przechowywanie
    • Przechowywanie
      • Pojemniki hermetyczne
      • Przyprawy i dodatki
      • Torebki i woreczki
      • Lunchbox
      • Bento
    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Normalna cena 103,80 zł
    Cena sprzedaży 103,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh Cuisine Pratique Polska

    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!) Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!)

    Normalna cena 196,00 zł
    Cena sprzedaży 196,00 zł Normalna cena 279,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Taca na żywność do lodówki Cuisine Pratique Polska

    Taca na żywność do lodówki

    Normalna cena 39,96 zł
    Cena sprzedaży 39,96 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Naczynia do napojów
    • Naczynia do napojów
      • Bidony
      • Blenders
      • Kapsułki z kawą wielokrotnego użytku
    • Wino i alkohol
      • Akcesoria do wina
      • Korkociągi
      • Pudełka sommelierskie
    • Akcesoria do kostek lodu
      • Maszyny do lodu
      • Tacki na kostki lodu
      • Maszyny do kruszenia lodu
      • Formy do kostek lodu
      • Kostki lodu wielokrotnego użytku
    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena 103,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry

    Normalna cena 183,80 zł
    Cena sprzedaży 183,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna Cuisine Pratique Polska

    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Fartuchy kuchenne
      • Ostrzałki do noży
      • Wagi kuchenne
      • Kuchnia DIY
    • Roboty wielofunkcyjne
      • Lidlomix
      • Air Fryers
      • Thermomix
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna Cuisine Pratique Polska

    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet A / 50 x 75 cm Cuisine Pratique Polska

    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet

    Normalna cena 55,80 zł
    Cena sprzedaży 55,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni Czarny Cuisine Pratique Polska

    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni

    Normalna cena 143,80 zł
    Cena sprzedaży 143,80 zł Normalna cena 183,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
  • Wyjdź z kuchni!
    • Wyjdź z kuchni!
      • Grill
      • Łazienka
      • Czyszczenie
      • Akcesoria do kranu
      • Przechowywanie i organizacja
    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych 1szt. Cuisine Pratique Polska

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry Cuisine Pratique Polska

    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem Cuisine Pratique Polska

    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • FAQ
  • Blogi
    • Nasze blogi
      • Nasze artykuły
      • Konserwacja Żywności
      • Ciasta i Ciastka
      • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
      • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
      • Drinkware Blog
      • Babcia wie, jak zrobić dobrą kawę
      • Kuchnia Outdoor: dobrze jeść i gotować na zewnątrz (grill, piknik, camping...)
      • Majsterkowanie w kuchni
      • Czyszczenie Kuchni
Cuisine Pratique Polska
Szukaj produktów Lista życzeń Wózek 0
  • Gotowanie
    • Gotowanie
      • Krajalnica do Warzyw
      • Krajalnica do Owoców
      • Obieraczki
      • Deski do krojenia
      • Mandoliny kuchenne
      • Krajalnica do Frytek
      • Miksery ręczne
    • Rozdrabniacze i Młynki
      • Młynek do mięsa
      • Młynek do warzyw
    • Wypieki i desery
      • Formy do ciast
      • Formy do czekolady

    Gotowanie 👨‍🍳

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia. Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia.

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta Cuisine Pratique Polska

    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Przechowywanie
    • Przechowywanie
      • Pojemniki hermetyczne
      • Przyprawy i dodatki
      • Torebki i woreczki
      • Lunchbox
      • Bento

    Przechowywanie

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Normalna cena 103,80 zł
    Cena sprzedaży 103,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh Cuisine Pratique Polska

    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!) Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!)

    Normalna cena 196,00 zł
    Cena sprzedaży 196,00 zł Normalna cena 279,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Taca na żywność do lodówki Cuisine Pratique Polska

    Taca na żywność do lodówki

    Normalna cena 39,96 zł
    Cena sprzedaży 39,96 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Naczynia do napojów
    • Naczynia do napojów
      • Bidony
      • Blenders
      • Kapsułki z kawą wielokrotnego użytku
    • Wino i alkohol
      • Akcesoria do wina
      • Korkociągi
      • Pudełka sommelierskie
    • Akcesoria do kostek lodu
      • Maszyny do lodu
      • Tacki na kostki lodu
      • Maszyny do kruszenia lodu
      • Formy do kostek lodu
      • Kostki lodu wielokrotnego użytku

    Naczynia do napojów ☕

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena 103,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry

    Normalna cena 183,80 zł
    Cena sprzedaży 183,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna Cuisine Pratique Polska

    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Fartuchy kuchenne
      • Ostrzałki do noży
      • Wagi kuchenne
      • Kuchnia DIY
    • Roboty wielofunkcyjne
      • Lidlomix
      • Air Fryers
      • Thermomix

    Akcesoria kuchenne

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna Cuisine Pratique Polska

    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet A / 50 x 75 cm Cuisine Pratique Polska

    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet

    Normalna cena 55,80 zł
    Cena sprzedaży 55,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni Czarny Cuisine Pratique Polska

    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni

    Normalna cena 143,80 zł
    Cena sprzedaży 143,80 zł Normalna cena 183,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
  • Wyjdź z kuchni!
    • Wyjdź z kuchni!
      • Grill
      • Łazienka
      • Czyszczenie
      • Akcesoria do kranu
      • Przechowywanie i organizacja

    Wyjdź z kuchni!

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych 1szt. Cuisine Pratique Polska

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry Cuisine Pratique Polska

    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem Cuisine Pratique Polska

    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • FAQ
  • Blogi
    • Nasze blogi
      • Nasze artykuły
      • Konserwacja Żywności
      • Ciasta i Ciastka
      • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
      • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
      • Drinkware Blog
      • Babcia wie, jak zrobić dobrą kawę
      • Kuchnia Outdoor: dobrze jeść i gotować na zewnątrz (grill, piknik, camping...)
      • Majsterkowanie w kuchni
      • Czyszczenie Kuchni

Przeszukaj nasz sklep

Cuisine Pratique Polska
Lista życzeń Wózek 0
popularne wyszukiwania:
T-Shirt Blue Jacket
Dom Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna (Air Fryers)
Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna (Air Fryers)

Jak gotować stek w frytkownicy powietrznej - krok po kroku do idealnego mięsa

Sep 30, 2025
Jak gotować stek w frytkownicy powietrznej - krok po kroku do idealnego mięsa

Wprowadzenie do gotowania steków w frytkownicy powietrznej

Jeśli marzysz o soczystym i idealnie wysmażonym steku, ale nie masz ochoty na grillowanie lub smażenie na patelni, frytkownica powietrzna może być Twoim nowym najlepszym przyjacielem w kuchni! To urządzenie, które zdobywa coraz większą popularność, pozwala na przygotowanie pysznych potraw w sposób zdrowszy i szybszy. Gotowanie steków w frytkownicy powietrznej to świetny sposób na osiągnięcie idealnego smaku i tekstury, a przy tym jest to niezwykle proste. W tym artykule przyjrzymy się temu, jak to zrobić, i dlaczego warto spróbować tej metody.

Frytkownice powietrzne działają na zasadzie krążenia gorącego powietrza, co pozwala na równomierne gotowanie i uzyskanie chrupiącej skórki na powierzchni potrawy. Dzięki temu, steki przygotowane w tym urządzeniu są nie tylko smaczne, ale także zdrowsze, ponieważ można ograniczyć ilość tłuszczu używanego podczas gotowania. W końcu, komu nie marzy się soczysty stek z delikatną, złocistą skórką?

Przygotowanie steku w frytkownicy powietrznej jest nie tylko szybkie, ale także łatwe, co sprawia, że nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, mogą osiągnąć zaskakujące rezultaty. Wystarczy kilka prostych kroków, aby cieszyć się pysznym daniem, które z pewnością zachwyci Twoich gości lub rodzinę.

  • Ekspresowa metoda: Dzięki frytkownicy powietrznej możesz przygotować stek w zaledwie 10-15 minut! To idealne rozwiązanie, gdy nie masz dużo czasu, a masz ochotę na coś wyjątkowego.
  • Minimalizacja tłuszczu: Frytkownica pozwala na uzyskanie chrupiącej tekstury bez konieczności dodawania dużej ilości oleju. To świetna opcja dla osób dbających o zdrowie!
  • Równomierne gotowanie: Dzięki technologii krążenia powietrza, stek jest równomiernie podgrzewany, co minimalizuje ryzyko przypalenia lub niedogotowania.

Co więcej, frytkownica powietrzna to nie tylko steki! Możesz w niej przygotować wiele innych potraw, co czyni ją wszechstronnym narzędziem w kuchni. Jednak w tym artykule skupimy się na stekach, ponieważ to one zasługują na szczególną uwagę. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem wołowiny, cielęciny czy nawet jagnięciny, frytkownica powietrzna pomoże Ci osiągnąć doskonałe rezultaty.

Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest także dobór odpowiedniego rodzaju steku oraz jego przygotowanie. W kolejnych sekcjach przyjrzymy się tym zagadnieniom bliżej, ale na początek zachęcam do wypróbowania metody gotowania steków w frytkownicy powietrznej. To może być początek wspaniałej kulinarnej przygody!

Porównanie frytkownic beztłuszczowych: Philips Airfryer 5000 Serii Dual Basket vs. Cosori Caf-L501-Keu

Wybór Cuisine Pratique Polska

Philips Airfryer 5000 Serii Dual Basket

Dla tych, którzy szukają dużej frytkownicy z podwójnym koszem


Zalety: Podwójny kosz umożliwiający gotowanie dwóch dań jednocześnie, technologia RapidAir dla równomiernego pieczenia, duża pojemność, różne tryby gotowania.

Kup na Amazon

Cosori Caf-L501-Keu Frytkownica

Idealna dla osób poszukujących kompaktowego modelu z nowoczesnym designem


Zalety: Pojemność 4,7L, nowoczesny dotykowy panel sterowania, szybkie nagrzewanie, technologia cyrkulacji gorącego powietrza, 7 programów gotowania.

Kup na Amazon

Zobacz szczegółowe porównanie

II. Wybór odpowiedniego rodzaju steku

Wybór odpowiedniego rodzaju steku jest kluczem do sukcesu w każdym gotowaniu, a zwłaszcza, gdy planujesz użyć frytkownicy powietrznej. Istnieje wiele rodzajów steków, z których każdy ma swoje unikalne cechy, smak i teksturę. Warto znać różnice, aby cieszyć się idealnym daniem. Poniżej przedstawiam kilka najpopularniejszych rodzajów steków, które możesz rozważyć.

1. Ribeye

Ribeye to jeden z najbardziej soczystych i smacznych steków. Posiada dużą ilość tłuszczu, co nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatności. Jego marmurkowatość sprawia, że idealnie nadaje się do szybkiego gotowania w frytkownicy powietrznej. Dzięki temu tłuszczowi, stek ribeye będzie aromatyczny i bardzo smakowity.

2. T-bone

T-bone to klasyka wśród steków, który łączy w sobie zarówno polędwicę, jak i antrykot. Dzięki temu otrzymujesz dwa różne smaki w jednym kawałku. T-bone jest większy i może być świetnym wyborem, jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości. Upewnij się, że dobrze pokroisz go po usmażeniu, aby wszyscy mogli cieszyć się jego smakiem.

3. Sirlon

Sirlon to stek, który jest nieco chudszy niż ribeye i T-bone, ale nadal bardzo smaczny. Ma intensywny smak i jest idealny dla osób, które preferują mniej tłustych mięs. Przygotowanie sirloina w frytkownicy powietrznej może być doskonałą opcją, zwłaszcza jeśli szukasz zdrowszego wariantu.

4. Filet mignon

Filet mignon to jeden z najdelikatniejszych steków, znany z wyjątkowej miękkości. Zazwyczaj jest to droższy kawałek mięsa, ale z pewnością robi wrażenie. Idealnie nadaje się na specjalne okazje. Przygotowując filet mignon w frytkownicy powietrznej, pamiętaj, aby nie przesadzić z czasem gotowania, aby nie stracił swojej delikatności.

5. Flank steak

Flank steak to mniej znany kawałek mięsa, ale wartego uwagi. Jest to chudszy stek, ale ma intensywny smak, idealny do marynowania. Doskonale sprawdzi się w różnych przepisach, a przy odpowiednim przyprawieniu może być prawdziwą gwiazdą twojego dania.

Podsumowanie

Wybór odpowiedniego rodzaju steku jest kluczowy, aby uzyskać idealne danie z frytkownicy powietrznej. Pamiętaj, że najważniejsze jest, aby wybrać kawałek, który odpowiada twoim gustom i preferencjom. Każdy z wymienionych steków ma swoje zalety, a kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie i kontrola procesu gotowania. Eksperymentuj, ciesz się gotowaniem i odkrywaj nowe smaki!

III. Przygotowanie steku: marynowanie i przyprawianie

Przygotowanie steku zaczyna się już na etapie wyboru odpowiednich składników oraz ich właściwego doprawienia. Marynowanie i przyprawianie to kluczowe kroki, które mogą znacznie poprawić smak i teksturę mięsa. Dzisiaj podzielę się z Tobą kilkoma sprawdzonymi metodami, które sprawią, że Twój stek będzie nie tylko smaczny, ale także wyjątkowy!

Marynowanie steku

Marynowanie to świetny sposób na dodanie głębi smaku i zmiękczenie mięsa. Oto kilka wskazówek, jak to zrobić:

  • Wybierz odpowiednią marynatę: Możesz użyć gotowych marynat dostępnych w sklepach lub stworzyć własną. Popularne składniki to oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sos sojowy, czosnek i różne zioła.
  • Marynuj przez odpowiedni czas: Steki z wołowiny warto marynować od 30 minut do 24 godzin. Pamiętaj, że dłuższe marynowanie daje lepsze rezultaty, ale nie przesadzaj z czasem, aby nie zdominować naturalnego smaku mięsa.
  • Użyj odpowiedniej temperatury: Jeśli masz czas, spróbuj marynować stek w lodówce, co pozwoli na lepsze wchłanianie aromatów.

Przyprawianie steku

Jeśli nie masz ochoty na marynowanie lub chcesz po prostu uprościć proces, możesz również skupić się na przyprawianiu. Oto kilka rekomendacji:

  • Podstawowe przyprawy: Sól i świeżo mielony pieprz to absolutna podstawa. Sól wydobywa naturalne smaki mięsa, a pieprz dodaje mu pikanterii.
  • Inne przyprawy: Możesz eksperymentować z różnymi przyprawami, takimi jak czosnek w proszku, cebula w proszku, tymianek, rozmaryn czy papryka. Wypróbuj różne kombinacje, aby znaleźć tę idealną dla siebie!
  • Nie zapomnij o oleju: Przed przyprawieniem warto lekko nasmarować stek oliwą z oliwek. To nie tylko pomoże przyprawom lepiej się trzymać, ale także wpłynie na chrupkość podczas smażenia w frytkownicy powietrznej.

Praktyczne wskazówki

Podczas marynowania i przyprawiania pamiętaj o kilku dodatkowych wskazówkach:

  1. Nie przesadzaj z ilością: Czasem mniej znaczy więcej. Zbyt wiele przypraw może przytłoczyć naturalny smak steku.
  2. Dbaj o równomierne pokrycie: Upewnij się, że przyprawy są równomiernie rozłożone na całej powierzchni mięsa.
  3. Zachowaj porcje: Idealnie przygotowany stek powinien mieć około 2-3 cm grubości, co ułatwi jego marynowanie i smażenie.

Przygotowanie steku w frytkownicy powietrznej to doskonały sposób na uzyskanie soczystego i aromatycznego dania, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie, więc poświęć trochę czasu na marynowanie i przyprawianie, a efekty na pewno Cię zaskoczą!

IV. Ustawienia temperatury i czasu gotowania

Gotowanie steków w frytkownicy powietrznej to prawdziwa sztuka, a jednym z kluczowych elementów, które wpływają na końcowy efekt, są odpowiednie ustawienia temperatury i czasu gotowania. Wybór właściwych parametrów może znacząco wpłynąć na teksturę i smak mięsa. Zatem, jak to zrobić, aby uzyskać stek, który zachwyci Twoje podniebienie? Przejdźmy przez to razem!

Temperatura gotowania

Ogólnie rzecz biorąc, do gotowania steków w frytkownicy powietrznej zaleca się stosowanie temperatury w przedziale 180-200 stopni Celsjusza. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci dokonać najlepszego wyboru:

  • 200°C - idealne dla steków o mniejszej grubości, takich jak steki z polędwicy. Dzięki wyższej temperaturze uzyskasz szybkie zarumienienie, co pozwoli zatrzymać soki wewnątrz.
  • 180°C - lepsza dla grubszych steków, takich jak ribeye czy T-bone. Niższa temperatura pozwala na równomierne gotowanie mięsa od zewnątrz do wewnątrz.

Czas gotowania

Czas gotowania jest równie istotny, a wiele osób zadaje sobie pytanie, jak długo powinno się gotować stek w frytkownicy powietrznej. Oto ogólne wytyczne:

  1. Stek średnio wysmażony (medium): Gotuj przez około 10-12 minut w temperaturze 200°C.
  2. Stek dobrze wysmażony (well done): Potrzebujesz około 12-15 minut w tej samej temperaturze.
  3. Stek krwisty (rare): Przeszkolony na 8-10 minut w 200°C powinien wystarczyć.

Pamiętaj, że czasy gotowania mogą się różnić w zależności od grubości steku oraz modelu frytkownicy powietrznej. Zawsze warto śledzić postępy i dostosowywać czas do swoich preferencji.

Sprawdzanie gotowości

Aby upewnić się, że stek jest odpowiednio ugotowany, warto zainwestować w termometr do mięsa. Wkładając go w najgrubszą część steku, możesz kontrolować temperaturę wewnętrzną. Oto, jakie temperatury powinny Cię interesować:

  • Krwisty: do 50°C
  • Średnio wysmażony: 55-60°C
  • Dobrze wysmażony: 70°C i więcej

Nie zapomnij, że po wyjęciu steku z frytkownicy powinien on odpocząć przez kilka minut. To pozwoli sokom równomiernie się rozprowadzić, co sprawi, że będzie on bardziej soczysty i smaczny.

Podsumowując, odpowiednie ustawienie temperatury i czasu gotowania to klucz do sukcesu w przygotowywaniu steków w frytkownicy powietrznej. Pamiętaj, aby dostosować te parametry do swojego gustu oraz rodzaju steku, a na pewno zaskoczysz swoich gości idealnie przyrządzonym daniem!

Jak umieścić stek w frytkownicy powietrznej

Kiedy już przygotujesz swój stek, nadszedł czas, aby umieścić go w frytkownicy powietrznej. To krok, który może wydawać się prosty, ale jest kluczowy dla osiągnięcia doskonałego efektu końcowego. W tym poradniku podzielę się z tobą kilkoma praktycznymi wskazówkami, które pomogą ci w tej czynności.

1. Przygotowanie frytkownicy

Zanim zaczniesz, upewnij się, że twoja frytkownica powietrzna jest czysta i gotowa do pracy. Oto kilka kroków, które warto wykonać:

  • Sprawdź pojemnik: Upewnij się, że kosz frytkownicy jest czysty i suchy. Resztki tłuszczu lub przypraw mogą wpłynąć na smak twojego steku.
  • Wstępne nagrzewanie: Niektóre modele frytkownic powietrznych wymagają wstępnego nagrzewania. Jeśli twój model to sugeruje, włącz go na około 5 minut przed umieszczeniem steku.

2. Umieszczanie steku w koszu

Gdy frytkownica jest gotowa, czas na najważniejszy moment. Oto jak poprawnie umieścić stek:

  1. Ustaw stek w koszu: Umieść stek w koszu frytkownicy w taki sposób, aby nie dotykał ścianek. Dobrze jest, gdy jest on umieszczony na środku kosza, aby gorące powietrze mogło równomiernie krążyć wokół niego.
  2. Nie przepełniaj kosza: Unikaj wkładania zbyt wielu steków jednocześnie. Idealnie, powinieneś gotować jeden lub dwa steki na raz, aby zapewnić równomierne gotowanie. Jeśli frytkownica jest zbyt zatłoczona, steki mogą się nieprzyjemnie ugotować.
  3. Przyprawy i olej: Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, możesz dodać odrobinę oleju na stek, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Ważne, aby nie przesadzić z ilością - wystarczy lekka warstwa.

3. Zwróć uwagę na detale

Kiedy już umieścisz stek w koszu, warto przypomnieć kilka szczegółów:

  • Umożliwienie cyrkulacji powietrza: Upewnij się, że wokół steku jest wystarczająco dużo miejsca, aby gorące powietrze mogło swobodnie krążyć. To klucz do uzyskania idealnie zarumienionej skórki.
  • Obracanie steku: W trakcie gotowania, w połowie czasu warto obrócić stek, aby uzyskać równomierne wysmażenie z obu stron. To naprawdę robi różnicę!

Podsumowanie

Umieszczanie steku w frytkownicy powietrznej wydaje się prostym zadaniem, ale z pewnością wymaga kilku uwag. Pamiętaj o przestrzeganiu zasad dotyczących przestrzeni, obracania i przygotowania frytkownicy, a z pewnością uzyskasz pyszny rezultat! Teraz, gdy wiesz, jak prawidłowo umieścić stek, możesz przejść do następnych etapów gotowania i cieszyć się swoimi kulinarnymi osiągnięciami!

VI. Kontrola stopnia wysmażenia steku

Witaj w świecie perfekcyjnych steków! Jeśli już masz swoje mięso, przygotowane i gotowe do gotowania w frytkownicy powietrznej, czas przejść do jednego z najważniejszych aspektów – kontroli stopnia wysmażenia. To kluczowy element, który może znacząco wpłynąć na smak i teksturę twojego dania. Ale nie martw się! W tym krótkim przewodniku pokażę Ci, jak to zrobić w prosty i przyjemny sposób.

Jakie stopnie wysmażenia steku mamy do wyboru?

Na początku warto zapoznać się z różnymi stopniami wysmażenia steku, które możesz osiągnąć. Oto krótka lista:

  • Rare (krwisty)
  • Medium Rare (średnio krwisty) – 57-60°C
  • Medium (średni) – 63-68°C
  • Medium Well (średnio wysmażony) – 70-73°C
  • Well Done (dobrze wysmażony) – 76°C i więcej

Każdy z tych stopni ma swoje unikalne walory smakowe i teksturalne. Osobiście polecam spróbować Medium Rare, ponieważ zachowuje świeżość mięsa, a jednocześnie daje przyjemny smak grilla. Ale to oczywiście zależy od Twoich preferencji!

Jak kontrolować wysmażenie?

Teraz, gdy już wiesz, jakie są stopnie wysmażenia, zastanówmy się, jak je kontrolować. Oto kilka sprawdzonych sposobów:

  1. Termometr do mięsa – To najlepszy sposób na precyzyjne zmierzenie temperatury wnętrza steku. Włóż go w najgrubszą część mięsa i sprawdź, kiedy osiągnie pożądaną temperaturę.
  2. Test dotykowy – Możesz użyć swojego kciuka, aby ocenić stopień wysmażenia. Naciśnij na stek i porównaj jego sprężystość z różnymi częściami swojego dłoni – kciuka (rare), palca wskazującego (medium) itd. To wymaga trochę praktyki, ale można się tego nauczyć!
  3. Wizualna ocena – Obserwuj kolor i sok wypływający z mięsa. Różowy środek to znak, że stek jest jeszcze krwisty, podczas gdy brązowy oznacza większe wysmażenie.

Po gotowaniu - nie zapomnij o odpoczynku!

Po zakończeniu gotowania niezwykle ważne jest, aby pozwolić stekowi odpocząć przez kilka minut. Dzięki temu soki równomiernie się rozłożą, a mięso będzie bardziej soczyste. Około 5-10 minut powinno wystarczyć. Nie martw się, stek nie wystygnie w tym czasie!

Sprawdzanie stopnia wysmażenia steku to klucz do sukcesu w jego przygotowywaniu. Dzięki tym prostym wskazówkom z pewnością zaskoczysz swoich gości (lub siebie!) doskonałym smakiem i teksturą. Smacznego!

VII. Serwowanie i podawanie idealnego steku

Gotowanie steku w frytkownicy powietrznej to tylko połowa sukcesu – teraz nadszedł czas, aby go odpowiednio podać. Serwowanie idealnego steku to sztuka, która może uczynić Twoje danie jeszcze bardziej apetycznym i zachęcającym. Jak to zrobić? Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci w tej kwestii!

Prezentacja ma znaczenie

Pierwszym krokiem do udanego serwowania steku jest estetyka. Nie zapominaj, że jemy nie tylko oczami! Oto kilka pomysłów, jak ładnie zaaranżować swoje danie:

  • Deska do krojenia: Użyj drewnianej deski do krojenia jako talerza. Stek na desce wygląda bardzo rustic i apetycznie.
  • Podkładka zieleni: Ułóż na talerzu garść sałaty, rukoli lub świeżych ziół – to doda koloru i świeżości.
  • Sos na boku: Podaj sos w osobnej miseczce. Niech goście sami decydują, ile chcą dodać!

Temperatura podania

Stek najlepiej smakuje, gdy jest ciepły. Jeśli pozwolisz mu ostygnąć, straci część swojego smaku i soczystości. Dlatego warto pamiętać o kilku rzeczach:

  1. Po wyjęciu steku z frytkownicy powietrznej, odczekaj kilka minut, aby soki się ustabilizowały.
  2. Podawaj stek na ciepłym talerzu – można go lekko podgrzać w piekarniku, zanim nałożysz na niego potrawę.

Dopełnienie smaku

Oprócz samego steku, warto pomyśleć o dodatkach, które wzbogacą smak dania. Proponuję:

  • Masło z ziołami: Na gorący stek nałóż kawałek masła z ziołami. Rozpuści się i tworzy pyszną polewę.
  • Warzywa: Grillowane warzywa, takie jak papryka, cukinia czy bakłażan, są świetnym uzupełnieniem.
  • Frytki lub puree: Klasyczne dodatki, które nigdy nie zawodzą!

Ostatnie szlify

Na koniec, gdy wszystko jest już gotowe, nie zapomnij o ostatnich detalach. Posyp stek świeżo mielonym pieprzem lub solą morską, aby podkreślić jego smak. Możesz również dodać kilka gałązek świeżych ziół, takich jak tymianek czy rozmaryn, aby dodać aromatu i koloru.

Akcesoria do frytownic powietrznych

Aby ułatwić sobie gotowanie i serwowanie, warto zainwestować w akcesoria do frytownic powietrznych. Dzięki nim przygotowanie steku i innych potraw będzie jeszcze prostsze i przyjemniejsze.

Pamiętaj, że serwowanie steku to czas, aby pokazać swoje umiejętności kulinarne i sprawić, by Twoje danie wyglądało jak z najlepszej restauracji. Smacznego!

Poprzedni
Jak gotować krewetki w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i porady

Powiązane artykuły

Jak gotować krewetki w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i porady

Jak gotować krewetki w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i porady

Jak wybrać idealny ryżowar do sushi: przewodnik dla początkujących

Jak wybrać idealny ryżowar do sushi: przewodnik dla początkujących

Jak gotować kiełbaski w frytkownicy powietrznej: Przewodnik krok po kroku

Jak gotować kiełbaski w frytkownicy powietrznej: Przewodnik krok po kroku

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

MASZ PYTANIE?

  • Zasady wysyłki
  • Kim jesteśmy?
  • Skontaktuj się z nami
  • FAQ
  • BLOG
  • kontakt@cuisine-pratique.pl

PRAWNE

  • Polityka zwrotów i refundacji
  • Warunki świadczenia usług
  • Polityka prywatności
  • Informacje prawne

NASZE KATEGORIE

  • Gotowanie
  • Przechowywanie
  • Akcesoria
  • Naczynia do napojów
  • Wyjdź z kuchni!

BLOGS

  • Nasze artykuły
  • Aktualności
  • Konserwacja Żywności
  • Ciasta i Ciastka
  • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
  • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
  • Zestawy Garnków i Sztućców
  • Drinkware (Napoje)
  • Babcia Wie, Jak Zrobić Dobrą Kawę
  • Kuchnia Outdoor
  • Majsterkowanie w kuchni
  • Czyszczenie Kuchni
© Cuisine Pratique Polska

Confirm your age

Are you 18 years old or older?

Come back when you're older

Sorry, the content of this store can't be seen by a younger audience. Come back when you're older.

Wózek sklepowy

Twój koszyk jest obecnie pusty.
null
Suma częściowa 0,00 zł
Zobacz Koszyk
Trust secure badge