Cuisine Pratique Polska
Wózek 0
  • Gotowanie
    • Gotowanie
      • Krajalnica do Warzyw
      • Krajalnica do Owoców
      • Obieraczki
      • Deski do krojenia
      • Mandoliny kuchenne
      • Krajalnica do Frytek
      • Miksery ręczne
    • Rozdrabniacze i Młynki
      • Młynek do mięsa
      • Młynek do warzyw
    • Wypieki i desery
      • Formy do ciast
      • Formy do czekolady
    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia. Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia.

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta Cuisine Pratique Polska

    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Przechowywanie
    • Przechowywanie
      • Pojemniki hermetyczne
      • Przyprawy i dodatki
      • Torebki i woreczki
      • Lunchbox
      • Bento
    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Normalna cena 103,80 zł
    Cena sprzedaży 103,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh Cuisine Pratique Polska

    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!) Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!)

    Normalna cena 196,00 zł
    Cena sprzedaży 196,00 zł Normalna cena 279,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Taca na żywność do lodówki Cuisine Pratique Polska

    Taca na żywność do lodówki

    Normalna cena 39,96 zł
    Cena sprzedaży 39,96 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Naczynia do napojów
    • Naczynia do napojów
      • Bidony
      • Blenders
      • Kapsułki z kawą wielokrotnego użytku
    • Wino i alkohol
      • Akcesoria do wina
      • Korkociągi
      • Pudełka sommelierskie
    • Akcesoria do kostek lodu
      • Maszyny do lodu
      • Tacki na kostki lodu
      • Maszyny do kruszenia lodu
      • Formy do kostek lodu
      • Kostki lodu wielokrotnego użytku
    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena 103,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry

    Normalna cena 183,80 zł
    Cena sprzedaży 183,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna Cuisine Pratique Polska

    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Fartuchy kuchenne
      • Ostrzałki do noży
      • Wagi kuchenne
      • Kuchnia DIY
    • Roboty wielofunkcyjne
      • Lidlomix
      • Air Fryers
      • Thermomix
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna Cuisine Pratique Polska

    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet A / 50 x 75 cm Cuisine Pratique Polska

    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet

    Normalna cena 55,80 zł
    Cena sprzedaży 55,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni Czarny Cuisine Pratique Polska

    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni

    Normalna cena 143,80 zł
    Cena sprzedaży 143,80 zł Normalna cena 183,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
  • Wyjdź z kuchni!
    • Wyjdź z kuchni!
      • Grill
      • Łazienka
      • Czyszczenie
      • Akcesoria do kranu
      • Przechowywanie i organizacja
    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych 1szt. Cuisine Pratique Polska

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry Cuisine Pratique Polska

    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem Cuisine Pratique Polska

    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • FAQ
  • Blogi
    • Nasze blogi
      • Nasze artykuły
      • Konserwacja Żywności
      • Ciasta i Ciastka
      • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
      • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
      • Drinkware Blog
      • Babcia wie, jak zrobić dobrą kawę
      • Kuchnia Outdoor: dobrze jeść i gotować na zewnątrz (grill, piknik, camping...)
      • Majsterkowanie w kuchni
      • Czyszczenie Kuchni
Cuisine Pratique Polska
Szukaj produktów Lista życzeń Wózek 0
  • Gotowanie
    • Gotowanie
      • Krajalnica do Warzyw
      • Krajalnica do Owoców
      • Obieraczki
      • Deski do krojenia
      • Mandoliny kuchenne
      • Krajalnica do Frytek
      • Miksery ręczne
    • Rozdrabniacze i Młynki
      • Młynek do mięsa
      • Młynek do warzyw
    • Wypieki i desery
      • Formy do ciast
      • Formy do czekolady

    Gotowanie 👨‍🍳

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia. Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przezroczysta, czarna, akrylowa, antypoślizgowa deska do krojenia.

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta Cuisine Pratique Polska

    Nieprzywierająca silikonowa mata do wyrabiania ciasta

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna patelnia z powłoką o strukturze plastra miodu zapewniająca doskonałe gotowanie

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Przechowywanie
    • Przechowywanie
      • Pojemniki hermetyczne
      • Przyprawy i dodatki
      • Torebki i woreczki
      • Lunchbox
      • Bento

    Przechowywanie

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Wodoodporny pojemnik na lunch ze sztućcami

    Normalna cena 103,80 zł
    Cena sprzedaży 103,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh Cuisine Pratique Polska

    Jednorazowe osłonki na żywność "Kitchen Fresh

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Lucky Japanese Bentos z torbą do przenoszenia

    Normalna cena 119,80 zł
    Cena sprzedaży 119,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!) Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    5 tacek wielokrotnego użytku (1 gratis!)

    Normalna cena 196,00 zł
    Cena sprzedaży 196,00 zł Normalna cena 279,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Taca na żywność do lodówki Cuisine Pratique Polska

    Taca na żywność do lodówki

    Normalna cena 39,96 zł
    Cena sprzedaży 39,96 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    10 Szczypiec do zamykania saszetek z żywnością

    Normalna cena 31,80 zł
    Cena sprzedaży 31,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Naczynia do napojów
    • Naczynia do napojów
      • Bidony
      • Blenders
      • Kapsułki z kawą wielokrotnego użytku
    • Wino i alkohol
      • Akcesoria do wina
      • Korkociągi
      • Pudełka sommelierskie
    • Akcesoria do kostek lodu
      • Maszyny do lodu
      • Tacki na kostki lodu
      • Maszyny do kruszenia lodu
      • Formy do kostek lodu
      • Kostki lodu wielokrotnego użytku

    Naczynia do napojów ☕

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Innowacyjna i kreatywna przenośna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena 103,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa forma do kostek lodu Glass Shot

    Normalna cena 47,80 zł
    Cena sprzedaży 47,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    12 złotych kostek lodu wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej w kształcie kostek do gry

    Normalna cena 183,80 zł
    Cena sprzedaży 183,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką Cuisine Pratique Polska

    Silikonowa tacka na kostki lodu ze zdejmowaną, szczelną pokrywką

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu Tytuł domyślny Cuisine Pratique Polska

    Przenośna elektryczna kostkarka do lodu

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna Cuisine Pratique Polska

    Kostkarka do lodu i butelka na wodę 2 w 1 - praktyczna i przenośna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Fartuchy kuchenne
      • Ostrzałki do noży
      • Wagi kuchenne
      • Kuchnia DIY
    • Roboty wielofunkcyjne
      • Lidlomix
      • Air Fryers
      • Thermomix

    Akcesoria kuchenne

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna Cuisine Pratique Polska

    Tradycyjny fartuch kuchenny vintage z lat 50. 100% bawełna

    Normalna cena 79,80 zł
    Cena sprzedaży 79,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet A / 50 x 75 cm Cuisine Pratique Polska

    Fartuch kuchenny Remy Ratatouille dla mężczyzn i kobiet

    Normalna cena 55,80 zł
    Cena sprzedaży 55,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni Czarny Cuisine Pratique Polska

    Męski fartuch płócienny z kieszeniami - wysokiej jakości wodoodporny fartuch szefa kuchni

    Normalna cena 143,80 zł
    Cena sprzedaży 143,80 zł Normalna cena 183,80 zł
    Cena jednostkowa
    /
  • Wyjdź z kuchni!
    • Wyjdź z kuchni!
      • Grill
      • Łazienka
      • Czyszczenie
      • Akcesoria do kranu
      • Przechowywanie i organizacja

    Wyjdź z kuchni!

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych 1szt. Cuisine Pratique Polska

    Wysuwana myjka do okien 2 w 1, obrotowa szczotka i ściągaczka, wycieraczka, skrobaczka do szyb samochodowych

    Normalna cena 239,80 zł
    Cena sprzedaży 239,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni Cuisine Pratique Polska

    Samoprzylepna taśma uszczelniająca do łazienek i kuchni

    Normalna cena 35,80 zł
    Cena sprzedaży 35,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni Biały / 1 metr Cuisine Pratique Polska

    Taśmy oświetleniowe LED z czujnikiem ruchu do kuchni

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Perlator do baterii kuchennych 360 stopni - Oszczędność wody - Filtr dyfuzyjny

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry Cuisine Pratique Polska

    Płaski mop testowy z wiadrem bez użycia rąk do czyszczenia podłóg laminowanych na mokro i sucho przy użyciu mikrofibry

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem Cuisine Pratique Polska

    Ściągaczka do szyb i luster ze spryskiwaczem

    Normalna cena 39,80 zł
    Cena sprzedaży 39,80 zł Normalna cena
    Cena jednostkowa
    /
  • FAQ
  • Blogi
    • Nasze blogi
      • Nasze artykuły
      • Konserwacja Żywności
      • Ciasta i Ciastka
      • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
      • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
      • Drinkware Blog
      • Babcia wie, jak zrobić dobrą kawę
      • Kuchnia Outdoor: dobrze jeść i gotować na zewnątrz (grill, piknik, camping...)
      • Majsterkowanie w kuchni
      • Czyszczenie Kuchni

Przeszukaj nasz sklep

Cuisine Pratique Polska
Lista życzeń Wózek 0
popularne wyszukiwania:
T-Shirt Blue Jacket
Dom Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna (Air Fryers)
Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna (Air Fryers)

Jak gotować stek w frytownicy powietrznej: Przewodnik krok po kroku

Sep 30, 2025
Jak gotować stek w frytownicy powietrznej: Przewodnik krok po kroku

Wprowadzenie do gotowania steków w frytownicy powietrznej

Gotowanie steków w frytownicy powietrznej to temat, który zyskuje na popularności wśród miłośników dobrej kuchni. Ale dlaczego warto spróbować tej metody? Frytownica powietrzna to wyjątkowe urządzenie, które umożliwia przygotowywanie potraw w zdrowszy sposób, z minimalną ilością tłuszczu, zachowując przy tym soczystość i smak mięsa. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji doświadczyć tej metody, to zachęcam do dalszej lektury!

W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na korzyści płynące z gotowania steków w frytownicy powietrznej:

  • Zdrowsza alternatywa: Dzięki użyciu minimalnej ilości tłuszczu, dania przygotowywane w frytownicy powietrznej są znacznie mniej kaloryczne niż te smażone tradycyjnie.
  • Łatwość w obsłudze: Frytownice powietrzne są zazwyczaj bardzo intuicyjne w użyciu. Wystarczy ustawić odpowiednie parametry, a urządzenie zajmie się resztą.
  • Równomierne gotowanie: Dzięki technologii krążenia gorącego powietrza, steki są równomiernie usmażone z każdej strony, co jest kluczowe dla uzyskania idealnego smaku i tekstury.
  • Szybkość przygotowania: Frytownice powietrzne nagrzewają się w mgnieniu oka, co znacząco skraca czas gotowania w porównaniu do tradycyjnych metod.

Jednak, jak przy każdej metodzie gotowania, ważne jest, aby znać kilka podstawowych zasad, które pomogą osiągnąć najlepsze rezultaty. Kluczowym elementem jest wybór odpowiedniego steku oraz jego przygotowanie, ale o tym opowiemy więcej w kolejnych częściach. Teraz skupmy się na tym, co sprawia, że frytownica powietrzna jest taka wyjątkowa.

Jak działa frytownica powietrzna?

Frytownica powietrzna działa na zasadzie krążenia gorącego powietrza wokół jedzenia. Dzięki specjalnemu wentylatorowi, ciepłe powietrze równomiernie otacza stek, co pozwala na jego szybkie i równomierne ugotowanie. Można się zastanawiać, czy ten proces wpływa na smak steku. Otóż, odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak! Frytownica potrafi wydobyć z mięsa głębię smaku, a przy tym zachować jego soczystość.

Dlaczego warto spróbować?

Gotowanie steków w frytownicy powietrznej to nie tylko zdrowa alternatywa, ale także sposób na oszczędność czasu. Jeśli jesteście zapracowani, a jednocześnie chcecie cieszyć się pysznymi, domowymi posiłkami, to ta metoda może być dla Was idealnym rozwiązaniem. Nie ma nic lepszego niż soczysty stek, który można przygotować w krótkim czasie, nie rezygnując przy tym z jakości.

Mamy nadzieję, że nasze wprowadzenie do gotowania steków w frytownicy powietrznej przekonało Was do wypróbowania tej innowacyjnej metody. W kolejnych częściach przyjrzymy się bliżej, jak wybrać odpowiedni stek oraz jak przygotować go do smażenia. Do zobaczenia w następnej części!

Porównanie frytkownic beztłuszczowych: Philips Airfryer 5000 Serii Dual Basket vs. Cosori Caf-L501-Keu

Wybór Cuisine Pratique Polska

Philips Airfryer 5000 Serii Dual Basket

Dla tych, którzy szukają dużej frytkownicy z podwójnym koszem


Zalety: Podwójny kosz umożliwiający gotowanie dwóch dań jednocześnie, technologia RapidAir dla równomiernego pieczenia, duża pojemność, różne tryby gotowania.

Kup na Amazon

Cosori Caf-L501-Keu Frytkownica

Idealna dla osób poszukujących kompaktowego modelu z nowoczesnym designem


Zalety: Pojemność 4,7L, nowoczesny dotykowy panel sterowania, szybkie nagrzewanie, technologia cyrkulacji gorącego powietrza, 7 programów gotowania.

Kup na Amazon

Zobacz szczegółowe porównanie

Wybór odpowiedniego steku

Wybór odpowiedniego steku to kluczowy krok w procesie przygotowywania pysznego dania. Nie od dziś wiadomo, że jakość mięsa ma ogromny wpływ na ostateczny smak potrawy. Zastanawiasz się, jakie rodzaje steków są dostępne i który z nich będzie najlepszy do usmażenia w frytownicy powietrznej? Spokojnie, przeprowadzę Cię przez ten proces!

Rodzaje steków

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów steków, a każdy z nich ma swoje unikalne cechy. Oto kilka najpopularniejszych:
  • Ribeye - znany ze swojego marmurkowatego tłuszczu, który nadaje mu soczystości i intensywnego smaku.
  • Striploin (lub New York Strip) - to stek o mocnym smaku, z delikatną teksturą i niewielką ilością tłuszczu.
  • Filet Mignon - najdelikatniejszy stek, który jest niemal rozpływający się w ustach, idealny dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego.
  • T-bone - łączy w sobie dwa rodzaje mięsa: filet i striploin, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla tych, którzy nie mogą się zdecydować.

Jak wybrać odpowiedni stek?

Przy wyborze steku warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów:
  1. Jakość mięsa: Zawsze wybieraj mięso od sprawdzonych dostawców. Szukaj oznaczeń, które świadczą o jakości, takich jak „certyfikowane” czy „z wolnego wybiegu”.
  2. Marmurkowatość: To właśnie tłuszcz w mięsie sprawia, że stek jest soczysty i pełen smaku. Im bardziej marmurkowaty, tym lepiej!
  3. Grubość: Grubość steku ma znaczenie! Zbyt cienki stek może się szybko przypalić, podczas gdy zbyt gruby może być trudny do ugotowania. Optymalna grubość to około 2,5-3 cm.
  4. Kolor: Świeży stek powinien mieć intensywny, czerwony kolor. Unikaj mięsa, które jest poszarzałe lub ma nieprzyjemny zapach.

Zakupy i przygotowanie

Podczas zakupów warto także zwrócić uwagę na daty ważności oraz na sposób pakowania mięsa. Jeśli kupujesz w sklepie, nie wahaj się poprosić sprzedawcę o pomoc w wyborze najlepszego kawałka. A gdy już zdobędziesz swój idealny stek, nie zapomnij o odpowiednim przechowywaniu go w lodówce. Pamiętaj, że odpowiedni wybór steku to połowa sukcesu! Zainwestowanie w dobrej jakości mięso z pewnością przełoży się na smak Twojego dania. Bądź świadomym konsumentem i ciesz się smakiem idealnie usmażonego steku w frytownicy powietrznej!

III. Przygotowanie steku do smażenia

Przygotowanie steku do smażenia w frytownicy powietrznej to kluczowy krok, który może zadecydować o jego smaku i teksturze. Warto poświęcić trochę czasu na odpowiednie przygotowanie mięsa, aby cieszyć się pysznym daniem. Przejdźmy przez ten proces krok po kroku!

1. Wybór steku

  • Ribeye - mięsisty i soczysty, z doskonałym marmurkowaniem.
  • Filet mignon - delikatny i kruchy, idealny dla tych, którzy szukają lekkości.
  • New York strip - mocny smak, dobrze zrównoważony przez tłuszcz.
  • T-bone - dwa różne kawałki mięsa w jednym, idealny dla tych, którzy nie mogą się zdecydować.

2. Marynowanie i przyprawianie

Bez względu na to, jaki kawałek wybierzesz, dobrze jest go odpowiednio przyprawić. Możesz skorzystać z prostych przypraw lub złożonych marynat. Oto kilka propozycji:

  1. Prosta przyprawa: sól i świeżo mielony pieprz. To klasyka, która zawsze się sprawdza.
  2. Marynata: oliwa z oliwek, czosnek, zioła (np. rozmaryn, tymianek) i sok z cytryny. Odstaw mięso na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.

3. Odpoczynek przed smażeniem

To jeden z najważniejszych etapów! Po przyprawieniu, pozwól stekom odpocząć w temperaturze pokojowej przez około 30-60 minut. Dzięki temu mięso się rozluźni, co ułatwi uzyskanie doskonałej tekstury podczas smażenia.

4. Osuchanie steku

Przed włożeniem steku do frytownicy powietrznej, warto osuszyć go ręcznikiem papierowym. Wilgoć na powierzchni mięsa może spowodować, że nie uzyskasz pożądanej chrupkości. Osuchanie pozwoli także na lepsze przywieranie przypraw i uzyskanie pięknej, złocistej skórki.

5. Ostateczne przygotowanie

Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę oliwy z oliwek na wierzch steku, co dodatkowo poprawi jego smak i pomoże w uzyskaniu idealnej tekstury. Pamiętaj, by nie przesadzać z ilością – wystarczy cienka warstwa.

Przygotowanie steku to sztuka, która wymaga cierpliwości i uwagi, ale nie martw się! Dzięki tym prostym krokom i odrobinie praktyki, z pewnością stworzysz pyszne danie, które zachwyci Twoich bliskich. Teraz, gdy Twój stek jest gotowy, czas przejść do ustawień frytownicy powietrznej! Smacznego!

IV. Ustawienia frytownicy powietrznej

Gotowanie steków w frytownicy powietrznej to świetny sposób na uzyskanie pysznego i soczystego mięsa bez nadmiaru tłuszczu. Aby jednak osiągnąć idealny efekt, kluczowe są odpowiednie ustawienia frytownicy powietrznej. Zobaczmy, jak można zoptymalizować proces gotowania, aby Twój stek był po prostu doskonały!

Wybór ustawień temperatury

Temperatura to jeden z najważniejszych czynników przy gotowaniu steków. Zwykle zaleca się gotowanie steków w frytownicy powietrznej w temperaturze około 200°C. Taka temperatura pozwala na zewnętrzne zrumienienie mięsa, a jednocześnie zachowuje jego soczystość wewnątrz. Jeśli preferujesz steka „medium” lub „medium rare”, taka temperatura będzie idealna.

Czas gotowania

Czas gotowania również odgrywa kluczową rolę w uzyskaniu idealnego steku. Oto ogólne wytyczne w zależności od grubości steku:

  • Stek o grubości 2-3 cm: 9-12 minut dla stopnia wysmażenia „medium rare”
  • Stek o grubości 2-3 cm: 12-15 minut dla stopnia wysmażenia „medium”
  • Stek o grubości 2-3 cm: 15-18 minut dla stopnia wysmażenia „well done”

Warto pamiętać, że każdy model frytownicy powietrznej może różnić się wydajnością, więc najlepiej jest monitorować proces gotowania i w razie potrzeby dostosować czas.

Przygotowanie frytownicy

Przed umieszczeniem steku w frytownicy, upewnij się, że urządzenie jest odpowiednio przygotowane. Oto kilka wskazówek:

  1. Rozgrzej frytownicę przez kilka minut przed dodaniem steku.
  2. Rozważ użycie odrobiny oleju w sprayu, aby skórka była jeszcze bardziej chrupiąca.
  3. Unikaj zbyt dużego przeciążenia koszyka frytownicy – jeśli masz więcej niż jeden stek, lepiej gotować je w partiach.

Inne przydatne wskazówki

Na koniec warto dodać kilka dodatkowych wskazówek, które mogą pomóc w osiągnięciu jeszcze lepszych rezultatów:

  • Marynaty i przyprawy: Przypraw stek na kilka godzin przed gotowaniem, aby nabrał smaku.
  • Odpoczywanie: Po ugotowaniu, pozwól stekowi odpocząć przez kilka minut przed pokrojeniem, aby soki mogły się równomiernie rozłożyć.
  • Wykorzystanie termometru: Jeśli nie jesteś pewny stopnia wysmażenia, użyj termometru do mięsa, aby uzyskać pewność.

Teraz, gdy znasz wszystkie niezbędne ustawienia frytownicy powietrznej, jesteś gotowy, by wyczarować pyszny stek, który zaskoczy każdego! Smacznego!

V. Czas gotowania i temperatura dla idealnego steku

Gotowanie steku w frytownicy powietrznej to sztuka, która wymaga odpowiednich ustawień czasowych i temperatury, aby uzyskać idealnie przyrządzony kawałek mięsa. Nie musisz być ekspertem kulinarnym, aby osiągnąć doskonały efekt – wystarczy znać kilka podstawowych zasad!

Temperatura – klucz do sukcesu

Zaczynając od temperatury, zwykle zaleca się, aby frytownica powietrzna była nagrzana do 200°C - 220°C. Ta temperatura jest wystarczająco wysoka, by uzyskać dobrze przypieczoną skórkę, a jednocześnie pozwoli na równomierne gotowanie mięsa w środku. Pamiętaj, że temperatura gotowania może się różnić w zależności od grubości steku, więc dostosuj ją do swoich potrzeb!

Czas gotowania – jak go obliczyć?

Czas gotowania steku w frytownicy powietrznej zależy przede wszystkim od jego grubości oraz preferowanego stopnia wysmażenia. Oto ogólne wytyczne, które mogą okazać się przydatne:

  • Stek rzadko wysmażony (rare) – 6-8 minut, temperatura wewnętrzna ok. 50-52°C
  • Stek średnio wysmażony (medium rare) – 8-10 minut, temperatura wewnętrzna ok. 57-60°C
  • Stek średnio wysmażony (medium) – 10-12 minut, temperatura wewnętrzna ok. 63-68°C
  • Stek dobrze wysmażony (well done) – 12-15 minut, temperatura wewnętrzna powyżej 71°C

Te czasy to tylko orientacyjne wartości, które mogą się różnić w zależności od modelu frytownicy oraz grubości steku. Zawsze warto mieć na uwadze, że lepiej jest sprawdzić stopień wysmażenia kilka minut przed końcem gotowania, aby nie przegapić idealnego momentu!

Jak sprawdzić gotowość steku?

Jednym z najlepszych sposobów na sprawdzenie stopnia wysmażenia steku jest użycie termometru kuchennego. Wkłuj go w najgrubszą część mięsa, unikając dotykania kości. Jeśli nie masz termometru, możesz także skorzystać z metody dotykowej, porównując twardość steku z kciukiem (czyli jego „sprężystością”).

Pamiętaj o odpoczynku!

Po wyjęciu steku z frytownicy powietrznej, daj mu chwilę odpocząć. To bardzo ważny krok! Pozwoli to na równomierne rozłożenie soków wewnątrz mięsa, co sprawi, że będzie ono znacznie smaczniejsze i soczyste. Odpoczynek powinien trwać około 5-10 minut – jest to czas, który warto wykorzystać na przygotowanie dodatków!

Gotowanie steku w frytownicy powietrznej to prosty sposób na uzyskanie pysznego dania. Pamiętaj o odpowiednich ustawieniach czasu i temperatury, a Twój stek z pewnością zachwyci rodzinę i przyjaciół!

VI. Sprawdzanie stopnia wysmażenia steku

Gotowanie steku to sztuka, a jednym z kluczowych elementów tej sztuki jest umiejętność sprawdzania stopnia jego wysmażenia. Wiele osób obawia się, że się pomyli i zamiast soczystego, różowego steku, będą mieli na talerzu suchy kawałek mięsa. Ale nie martw się! Dzięki kilku prostym technikom i wskazówkom, szybko nauczysz się, jak ocenić, czy twój stek jest idealnie wysmażony.

Jakie są stopnie wysmażenia steków?

Przede wszystkim warto znać podstawowe stopnie wysmażenia steków, które mogą być różnie nazywane, ale w zasadzie oznaczają to samo. Oto najpopularniejsze z nich:

  • Rare (krwisty) – 50-52°C, mięso jest czerwone w środku i bardzo soczyste.
  • Medium Rare (średnio krwisty) – 57-60°C, mięso jest różowe w środku, z lekkim sokiem.
  • Medium (średni) – 63-68°C, mięso jest lekko różowe, ale mniej soczyste.
  • Medium Well (prawie dobrze wysmażony) – 70-73°C, mięso ma mało różowego koloru, jest bardziej suche.
  • Well Done (dobrze wysmażony) – powyżej 74°C, mięso jest całkowicie brązowe i suche.

Jak sprawdzić stopień wysmażenia steku?

Jednym z najpopularniejszych sposobów na sprawdzenie stopnia wysmażenia jest użycie termometru do mięsa. To narzędzie pomoże ci uzyskać dokładny pomiar temperatury wewnętrznej steku. Wystarczy wbić go w najgrubsze miejsce mięsa i sprawdzić, czy osiągnął pożądany poziom. Pamiętaj, aby po wyjęciu steku z frytownicy powietrznej dać mu chwilę odpocząć, ponieważ temperatura wewnętrzna może jeszcze wzrosnąć o około 3-5°C.

Jeśli nie masz termometru, nie martw się! Istnieje również metoda dotykowa. Możesz delikatnie nacisnąć stek palcem, aby ocenić jego konsystencję:

  • Rare: mięso jest bardzo miękkie, przypomina w dotyku wrażenie, jakie czujemy przy miękkim podniebieniu dłoni.
  • Medium Rare: nadal miękkie, ale z minimalnym oporem.
  • Medium: wyczuwalny opór, ale wciąż nie twarde.
  • Medium Well: coraz twardsze, traci na sprężystości.
  • Well Done: twarde i mocno sprężyste.

Podsumowanie

Ostatecznie, niezależnie od metody, którą wybierzesz, najważniejsze jest, aby zadbać o to, aby twój stek był zgodny z twoimi preferencjami. A pamiętaj, że praktyka czyni mistrza! Im więcej razy będziesz gotować steki, tym lepiej nauczysz się oceniać ich stopień wysmażenia. Smacznego!

VII. Podawanie steku - najlepsze dodatki i sosy

Gratulacje! Twój stek z frytownicy powietrznej jest już gotowy i wygląda niesamowicie. Teraz nadszedł czas, aby zająć się najprzyjemniejszą częścią - podawaniem! Odpowiednie dodatki i sosy mogą naprawdę podnieść smak i uczynić ten posiłek niezapomnianym. Co zatem warto nałożyć na talerz obok pysznego steku?

Klasyczne dodatki do steku

Zacznijmy od klasyki. Oto kilka sprawdzonych propozycji, które doskonale pasują do steku:

  • Pieczone ziemniaki - idealne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Możesz je przyprawić ziołami lub serem.
  • Frytki - nie ma nic lepszego niż frytki jako dodatek do steku. Możesz je przygotować w frytownicy powietrznej, aby były zdrowsze!
  • Sałatka - lekka sałatka z rukoli, pomidorów i cebuli doda świeżości i uzupełni cięższy posiłek.
  • Grillowane warzywa - cukinia, papryka czy bakłażan grillowane są wspaniałym dodatkiem, który doda koloru i smaku.

Sosy do steku

Nie zapominajmy o sosach! To one często nadają potrawom wyjątkowego charakteru. Oto kilka najpopularniejszych sosów, które możesz wypróbować:

  1. Sos pieprzowy - intensywny, z wyraźnym posmakiem pieprzu, świetnie kontrastuje z soczystym mięsem.
  2. Sos chimichurri - argentyńska klasyka na bazie pietruszki, czosnku, octu i oliwy z oliwek. Idealny do steków!
  3. Sos BBQ - słodko-kwaśny, doskonały dla tych, którzy lubią intensywne smaki.
  4. Sos czosnkowy - kremowy i aromatyczny, nadaje się nie tylko do steków, ale także do wielu innych mięs.

Podanie steku

Teraz, gdy masz już dodatki i sosy, czas na podanie steku. Upewnij się, że:

  • Stek jest pokrojony w odpowiednie plastry - najlepiej w poprzek włókien mięśniowych, co sprawi, że będzie bardziej miękki.
  • Talerz jest estetycznie udekorowany - możesz dodać kilka ziół na wierzchu steku lub posypać go solą morską.
  • Wszystko jest podane w odpowiedniej temperaturze - ciepły stek z zimnymi dodatkami nie da takiego efektu, jak gorące wszystko!

Podsumowując, tworzenie idealnej kolacji ze stekiem nie kończy się na jego usmażeniu. Dodatki i sosy są kluczowe, aby podnieść smak i doznania. Zachęcam cię do eksperymentowania z różnymi kombinacjami i odkrywania, co najbardziej ci smakuje. A jeśli potrzebujesz akcesoriów, które ułatwią ci gotowanie i serwowanie, koniecznie zajrzyj tutaj: akcesoria do frytownic powietrznych.

Poprzedni
Jak gotować stek w frytkownicy powietrznej - krok po kroku do idealnego mięsa

Powiązane artykuły

Jak gotować stek w frytkownicy powietrznej - krok po kroku do idealnego mięsa

Jak gotować stek w frytkownicy powietrznej - krok po kroku do idealnego mięsa

Jak gotować krewetki w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i porady

Jak gotować krewetki w frytkownicy powietrznej - proste przepisy i porady

Jak wybrać idealny ryżowar do sushi: przewodnik dla początkujących

Jak wybrać idealny ryżowar do sushi: przewodnik dla początkujących

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

MASZ PYTANIE?

  • Zasady wysyłki
  • Kim jesteśmy?
  • Skontaktuj się z nami
  • FAQ
  • BLOG
  • kontakt@cuisine-pratique.pl

PRAWNE

  • Polityka zwrotów i refundacji
  • Warunki świadczenia usług
  • Polityka prywatności
  • Informacje prawne

NASZE KATEGORIE

  • Gotowanie
  • Przechowywanie
  • Akcesoria
  • Naczynia do napojów
  • Wyjdź z kuchni!

BLOGS

  • Nasze artykuły
  • Aktualności
  • Konserwacja Żywności
  • Ciasta i Ciastka
  • Robot Kuchenny i Frytkownica Powietrzna
  • 1001 Sposobów na Krojenie Jedzenia
  • Zestawy Garnków i Sztućców
  • Drinkware (Napoje)
  • Babcia Wie, Jak Zrobić Dobrą Kawę
  • Kuchnia Outdoor
  • Majsterkowanie w kuchni
  • Czyszczenie Kuchni
© Cuisine Pratique Polska

Confirm your age

Are you 18 years old or older?

Come back when you're older

Sorry, the content of this store can't be seen by a younger audience. Come back when you're older.

Wózek sklepowy

Twój koszyk jest obecnie pusty.
null
Suma częściowa 0,00 zł
Zobacz Koszyk
Trust secure badge